Kapljice za oči

Kapljice za oči so namenjene reševanju številnih težav – katerih?

Verjetno se vsi spomnimo Pehte, ki je imela za Mojco spravljene prav posebne kapljice za oči. Le-te so bile pripravljene iz smetlike, ki se v ljudski medicini že dolgo uporablja za pomoč očem. Kapljice za oči so namenjene lajšanju težav z očmi, kot so pordelost, suhost, pekoč občutek ter utrujenost oči, težav povezanih z alergijami na cvetni prah ter težav, ki nastanejo kot posledica nošenja kontaktnih leč, kot posledica dolgotrajne obremenitve očes na delovnem mestu, pri vožnji, pa tudi po dolgotrajni izpostavljenosti oči soncu, mrazu, vetru in podobno.

Dejavniki, ki povzročajo suhost in pordelost oči

Težave z očmi nastanejo zaradi sprememb v nastajanju solzne tekočine, po daljšem gledanju v zaslone, zadrževanju v suhih in klimatiziranih prostorih, zaradi alergij in mehanskih obremenitvah oziroma uporabe trdih ali mehkih kontaktnih leč. Kvalitetne kapljice za oči poskrbijo za redno vlaženje očes ter vsebujejo dve pomembni sestavini: hialuronsko kislino ter izvleček že omenjene navadne smetlike. Ti dve sestavini izredno pomagata pri vlaženju očes in oči zaščitita pred prekomernim hlapenjem solz.

Ljudje se vedno bolj srečujejo tudi z okoljskim stresom, ki ga povzročajo različne klimatske naprave, onesnažen zrak, veter, mraz in suh zrak ali zrak napolnjen s cigaretnim dimom. Vse to draži naša očesa in vpliva na njihovo počutje. Različne obremenitve oči lahko nastanejo tudi po dolgotrajni vožnji, gledanju v ekran ali mikroskop ali po kakšen drugem delu, ki zahteva visoko stopnjo koncentracije naših oči.

S kapljicami ublažimo draženje oči in neprijeten občutek utrujenih oči. Ker dobre kapljice za oči ne vsebujejo dodanih konzervansov, so primerne za dolgotrajno uporabo in so primerne tudi med nošenjem kontaktnih leč.

Dobre in kvalitetne kapljice za oči torej navlažijo in osvežijo oči in uspešno zadržujejo solzno tekočino v očesu. Pomagajo pri suhih, pordelih, pekočih in razdraženih očesih. Ker so narejene na naravni bazi in ne vsebujejo konzervansov, so zelo učinkovite v boju s številnimi težavami s katerimi se ljudje soočajo. Težave z očmi so čedalje bolj pogoste zaradi pogostega gledanja v zaslone, raznih obremenitev na delovnem mestu, pa tudi zaradi povečanega števila alergij na cvetni prah.

Nekateri ponudniki ponujajo tudi kapljice za oči, ki so v embalaži inovativnega vsebnika, kar omogoča natančno odmerjanje posamezne kapljice in zato ne pride do neprijetnega razlivanja. Eno pakiranje kapljic za oči načeloma zadostuje za približno 30 dni uporabe.

Dejavnikov, ki povzročajo pordele, suhe, pekoče in utrujene oči, je mnogo. Najpogostejši dejavniki so suh zrak na delovnem mestu in v bivalnih prostorih, delo za računalnikom in gledanje v ekran, onesnažen zrak, hormonsko pogojene spremembe v menopavzi ter neželeni učinki zdravil. Vzroki so lahko tudi psihosomatske narave ali pa so posledica nošenja kontaktnih leč.

Kapljice za oči na voljo brez recepta

Kapljice za oči lahko dobimo v lekarnah in specializiranih prodajalnah in zanje ne potrebujemo recepta. Če zaloge v lekarni zmanjka, lahko kapljice naročimo pri farmacevtu in jih bo le-ta naročil. Kapljice za oči je potrebno tudi pravilno odmerjati. Po navadi je dovolj, da 4- do 5-krat dnevno kapnete 1 kapljico v posamezno oko, pri otrocih pa 1 kapljico kapnite 1- do 2-krat na dan.

Nasveti za zdravje oči

Če želimo imeti zdrave oči, je dobro da nanje pazimo in si pomagamo z nekaterimi nasveti. Pomembno je, da pri delu uporabljamo čim več naravne svetlobe, kadar pa dolgo zremo v računalnik, si je dobro vzeti premor in si oči spočiti tako, da zremo v daljavo (10 metrov). Tudi pri nošenju leč je potrebna pazljivost, saj le-teh ne smemo nositi dlje, kot dovoljuje proizvajalec. Draženje oči na soncu zmanjša nošenje sončnih očal, zelo dobro pa je tudi, da se izogibamo pretirani uporabi klime. V prostem času se je dobro izogibati pretirani uporabi tablic, računalnikov, televizij, telefonov.

Tudi veter lahko povzroči suhe in razdražene oči, zato so nam lahko pri delu na prostem v veliko pomoč kapljice za oči. Prednost kapljic je ta, da po uporabi ne motijo vida, zato lahko takoj po vnosu nadaljujete s svojimi opravili. Dobro je, da se odločite za nakup kapljic brez konzervansov. Ker naravne kapljice za oči ne vsebujejo konzervansov, jih lahko uporabljate tudi po operaciji sive mrene.

Kapljice primerne tudi za alergike

Kapljice za oči, ki vsebujejo hialuronsko kislino in smetliko, učinkovito vlažijo oči, odpravljajo občutek suhih in pekočih oči ter tudi odstranjujejo alergene iz očesa. Zato se kapljice za oči še posebej priporočajo alergikom. Dolgotrajna uporaba kapljic za oči je varna, v kolikor pa se simptomi ponavljajo 30 dni, je dobro, da se posvetujete s svojim zdravnikom.

Avtor: