ultrazvok srca

Ali vam ultrazvok srca lahko reši življenje?

Ultrazvok srca je uradna metoda, ki je med najbolj učinkovitimi metodami, s katero se pregleda delovanje srca, srčne votline in ožilja. Z ultrazvokom se odkrijejo napake pri delovanju srca ter tudi obolenja. Kakovosten in zanesljiv ultrazvok srca opravi kardiolog v ambulanti. Gre za nebolečo in neinvazivno, natančno in zanesljivo preiskavo, s katero specialist lahko naredi diagnozo morebitnih težav povezanih z vašim srcem. Preiskava je preprosta, hitra in zanjo ne potrebujete nobene priprave.

Kako se izvaja ultrazvok srca?

Ultrazvok srca se izvaja tako, da ležite na boku z razgaljenim zgornjim delom telesa. Vzglavje pa je nekoliko dvignjeno. Med tem, ko ste udobno nameščeni na mizi, bo specialist z ultrazvočno sondo pregledoval delovanje srčne mišice. Pregled poteka v živo in sliko lahko opazujete sami. Specialist pregleda tudi delovanje srčnih zaklopk, okolico srca in seveda tudi večje žile, ki vodijo v srce in iz njega.

Ko izvaja ultrazvok srca, se specialist odloči, ali bo pregled enodimenzionalen, dvodimenzionalen ali podvojen. Velikokrat se odloči še za pregled z EKG-jem, s katerim spremlja delovanje srca na malo daljši rok. Na ta način lahko kardiolog dobi zelo jasno sliko, če so se pojavile kakšne spremembe na srcu, srčni mišici ali v okolici srca. Tako bo veliko lažje postavil jasno kardiološko diagnozo, ki je nujna za pravilno zdravljenje.

ultrazvok srca

Za katere težave se uporabi ultrazvok srca?

Ko se odločamo za ultrazvok srca, se odločamo zato, ker so se pojavili nekateri znaki, ki kažejo na popuščanje srca ali druge težave v zvezi s srcem. Na preiskavo vas lahko napoti osebni zdravnik ali drug specialist. Lahko se odločite tudi sami, če menite, da imate določene težave, ki so:

 • sum, da gre za bolezen srca ali, če jo imate že potrjeno,
 • sum, da gre za bolezen srčnih zaklopk,
 • pregledovanje umetnih zaklopk, če delujejo dobro,
 • zdravnik pregleda morebitne spremembe v okolici srčne mišice,
 • če imate težave s strjevanjem krvi, se odkrivajo morebitni krvni strdki v notranjosti srčne votline,
 • če so kakšne nepravilnost na glavni žili odvodnici,
 • kardiolog odkriva tudi nepravilnost srčnih sten,
 • ugotavlja obliko in velikosti srca in posameznih srčnih votlin,
 • ugotavlja, ali gre za motnjo krčenja in sproščanja srca,
 • zmeri tudi pretok in pritisk v večjih žilah, ki so v srcu.
 • ultrazvok-srca

Ali je preiskava z ultrazvokom srca dokončna za vse primere?

Ko se izvaja preiskava z ultrazvokom, zdravnik sproti, glede na ugotovljeno stanje in situacijo, še prilagaja samo preiskavo vsakemu posamezniku posebej. To pa zato, ker nista niti dva človeka enaka in je potrebno vsakega posebej obravnavati. Natančen ultrazvok srca v večini primerih pokaže točno sliko stanja srca in ožilja v predelu srčne votline.

Se pa tudi dogodi v nekaterih primerih, da kardiolog ni povsem prepričan, kaj je narobe in se odloči za dodatne ukrep. To je nujno, da res natančno določi diagnozo, ki vam lahko reši življenje. Ker resno jemlje svoje delo in je odgovoren, bo predlagal, da bi rad razjasnil nejasnosti, ki so se pojavile med pregledom tako, da pacientu v žilo vbrizga posebno kontrastno sredstvo. To sredstvo pomaga pri tem, da se vidi pretok krvi skozi žile in srce dosti bolj natančno in jasno.

Na ta način bo kardiolog bistveno bolj jasno določil pravilno diagnozo in se splača sprejeti tudi to možnost.

ultrazvok-srca

Ali so kakšni stranski učinki?

Drugače pa ultrazvok srca ne povzroča nikakršnih stranskih učinkov in ni boleč. Zanj ne potrebujete nobene priprave. Preiskavo se po potrebi lahko večkrat tudi ponovi in se preiskave primerja med seboj. S tem se zagotavlja, ali vaše zdravje napreduje ali ne. Tako se točno vidi, ali je zdravljenje uspešno ali pa ga je treba nadgraditi in pristopiti morda na drug način.

Z ultrazvokom se predčasno odkrijejo težave na srcu in ožilju, ki vam lahko rešijo življenje, zato je izjemno pomemben.

Prepustite se pravim vrhunskim strokovnjakom z dolgoletnimi izkušnjami. Na njih se vedno lahko obrnete z vprašanjem o sami preiskavi in vašem zdravju tudi preko telefona ali v živo. Če imate zgoraj napisane težave, potem se posvetujte s strokovnjakom, ali je dobro, da obiščete zdravstveni dom in opravite preiskavo srca.

Avtor: