dioptrija

Dioptrija ali DSPH

Dioptrija ali enota za lomno sposobnost optične leče je mera, ki vam pove, katera stopnja in vrsta dioptrije ste. Lahko ste minus ali plus dioptrija, torej ali ste kratkovidni (miopija), daljnovidni (hiperopija) ali starovidni (presbiopia). Za vsako stanje so razvite leče, ki vam omogočajo dobro vidnost. Seveda pa obstaja tudi možnost, ki se ji reče odprava dioptrije. S to možnostjo lahko vidite brez očal in leč na daleč in blizu.

Če imate težave z vidom in ne veste, kaj pomenijo vsi ti pojmi in oznake, ste vabljeni k branju spodnjega članka, ki vam bo razkril odgovore na ta in podobna vprašanja.

Oblike leče in primerna dioptrija

Po obliki leče, jih ločimo na:

 • sferne ali
 • cilindrične leče.

Od tod izhajajo tudi imena za navadna ali sferna ter cilindrična očala. Za oboje so lahko zbiralne oz. + leče ali razpršilne ali minus (-) leče, odvisno od tega, ali vidite na daleč ali na blizu.

Dioptrija

Kratkovidnost in dioptrija

Kratkovidnost ali minus dioptrija je najpogostejša okvara očesa, ki je lahko povezana z dednostjo oz. genetsko nagnjenostjo na kratkovidnost ali s pretirano uporabo računalnika. Simptomi in znaki kratkovidnosti se kažejo kot:

 • težave z razločanjem prometnih znakov med vožnjo,
 • škiljenjem,
 • preobremenjenost oči med športom ali med vožnjo,
 • glavoboli.

Pri kratkovidnosti je zanimivo dejstvo, da so oči daljše kot navadno. Zato se svetlobni žarki, ki vstopijo v oko, izostrijo že v času, preden prispejo do mrežnice.

Kaj pa povzroča kratkovidnost?

 • Predolgo očesano zrklo,
  kar povzroči, da se žarki ostrijo pred mrežnico in ne na njeni površini, kot bi se morali;
 • preveč ukrivljena roženica ali leča,
  glede na dolžino očesnega zrkla;
 • dednost, v primerih, kadar je že za starše določena dioptrija in kratkovidnost;
 • kratkovidnost je lahko tudi posledica več skupnih dejavnikov.

Kako ukrepati?

Kratkovidnost se lahko odpravi z lečami, očali ali lasersko operacijo. Očala je treba, odvisno od stopnje dioptrije, nositi ves čas ali le ob določenih primerih, kot so vožnja, gledanje televizije ali šolske table. Če bi želeli trajno odpraviti dioptrijo, se to lahko naredi na operaciji z laserjem, in sicer na dva načina:

 1. Postopek PRK ali fotorefraktivna keratektomija
  je postopek, pri katerem se z laserjem odstrani tanek sloj tkiva na roženici, ter povzroči njeno sploščenost in boljše ostrenje svetlobnih žarkov na mrežnici.
 2. Postopek LASIK
  je najpogostejši način korekcije dioptrije. Pri tem postopku se na roženici naredi tanek poklopec, se z laserjem odstrani nekaj roženičnega tkiva in se poklopec vrne na svoje mesto.

Daljnovidnost in dioptrija

Daljnovidnost je pojav, kadar se vam dogaja, da zlahka vidite predmete, ki so oddaljeni, imate pa težavo pri izostritvi predmetov od blizu. To stanje oči seveda ni bolezensko stanje, ampak pomeni spremembo na obliki zrkla.

Kadar je zrklo prekratko oz. krajše kot običajno ali kadar je premajhna ukrivljenost roženice, to povzroči daljnovidnost.

Kako to vpliva na vid?

Če ste daljnovidni, se to kaže tako, da svetloba vstopi v oko skozi roženico, tako da leča in zrklo ukrivita oz. zlomita svetlobne žarke tako, da so usmerjeni na točno določeno mesto na mrežnici, imenovano fovea. Ta točka zagotavlja, da se pojavi svetloba v obliki diska in slika ni izostrena, kar povzroča zamegljen vid.

Dioptrija

Kako poteka zdravljenje daljnovidnosti?

Predpisali vam bodo kontaktne leče ali očala, ki vsebujejo konveksna stekla. Ta stekla svetlobo lomijo ostreje ter jo usmerjajo direktno na mrežnico.
Leče ali očala boste potrebovali samo za branje, za opravila na blizu, kot so:

 • uporaba telefona,
 • tablice ali računalnika,
 • ter druge dejavnosti, ki zahtevajo ostev vid od blizu.

Dioptrija, določena na kratkovidnost ali daljnovidnost, je ozdravljiva in popolnoma jo lahko odstranite z operativnimi posegi z laserjem. Če torej opazite, da se vaše oko ne obnaša pravilno, vam priporočamo posvet v optiki in primeren način zdravljenja.

Pazite na svoj vid, saj je zelo dragocen!

Avtor: