Omejitve po operaciji sive mrene

Omejitve po operaciji sive mrene za dobro in hitro okrevanje

Poznamo več očesnih bolezni in pri nekaterih je potrebna tudi operacija. Ena takih očesnih bolezni je tudi siva mrena oziroma katarakta. Pri sivi mreni gre za poslabšanje vida, ki nastane zaradi motne očesne leče, ki posledično prepušča manj svetlobe. Ko bolezen napreduje, se bolnikom svetuje operacija sive mrene, ki pacientu povrne vid. Kot pri vsakem posegu, so priporočljive določene omejitve po operaciji sive mrene, ki poskrbijo, da se zdravljenje uspešno zaključi.

Kaj je siva mrena?

Siva mrena je očesna bolezen, ki jo zdravi oftalmolog. Vzrokov za njen nastanek je veliko, se pa generalno večkrat pojavlja pri starejših pacientih. Poleg tega lahko siva mrena nastane tudi zaradi raznih očesnih poškodb, kajenja, glavkoma (zelena mrena), ultravijoličnega sevanja, lahko pa je dedovana in se pojavi že v otroštvu. Pacienti imajo zaradi sive mrene velikokrat poslabšan barvni vid, bleščanje in kontrast. To jih omejuje pri vožnji, branju in prepoznavanju obrazov. Za sivo mreno je značilno, da napreduje počasi in pri nekaterih starejših ljudeh kasneje povzroči izgubo vida. Ker sive mrene ni mogoče preprečiti in ni primernega zdravljenja, se lahko vid povrne le z operacijo. Pri operaciji sive mrene se odstrani naravna očesna leča in se v oko vgradi umetna leča. Razen kasnejših kontrolnih pregledov, navadno za pacienta ni posebne omejitve po operaciji sive mrene.

Operacija sive mrene

Operacijo sive mrene pacientu priporoči oftalmolog, ko diagnosticira sivo mreno. Največkrat se za poseg odločijo tisti, ki imajo zaradi sive mrene poslabšan in omejen vid, ki negativno vpliva na njihovo vsakdanje življenje. So pa tudi tisti, ki se za operativni poseg odločijo, ko še nimajo prevelikih problemov z vidom. V tem primeru je poseg še manj tvegan. Operacija sive mrene je med najpogostejšimi v razvitem svetu, saj je zanjo značilen minimalno invaziven pristop. Sam operativni poseg običajno traja največ pol ure in poteka pod lokalno anestezijo. Pacient gre že isti dan domov, mora pa upoštevati nekatere omejitve po operaciji sive mrene.

Omejitve po operaciji sive mrene

Tako kot po vsakem posegu, so tudi tu prisotne nekatere omejitve po operaciji sive mrene, ki poskrbijo, da bo okrevanje najbolj optimalno. Kot po vsakem operativnem posegu, je tudi tu pomembno, da na dan operacije počivate in se ne naprezate. Ko pridete domov, začnete z uporabljanjem kapljic, ki vam jih je predpisal vaš oftalmolog. Na dan operacije dobite tudi ostala navodila, kako ravnati z operiranim očesom in kdaj pridete nazaj na po operativni pregled.

sive-mrene

Čeprav jih ni veliko, je pametno upoštevati vsaj naslednje omejitve po operaciji sive mrene:

  1. Med najpomembnejše omejitve po operaciji sive mrene spada počitek. Torej, vsaj dva do tri dni počivajte. Mogoče se ne zdi logično, da bi zaradi očesa počivali, ampak dejstvo je, da takoj ko vstanete obremenite tudi oči, ki morajo biti vsaj v začetku čim manj obremenjena.
  2. Priporočljivo je, da zunaj nosite sončna očala. Ta bodo vaše oči vsaj delno varovala pred močno svetlobo in očem se ne bo treba preveč naprezati. To velja sploh, če vaša operacija poteka v poletnih mesecih, ko so dnevi bolj sončni.
  3. Oči se čim manj dotikajte in jih ne mencajte. Čeprav vas morda v očesu kaj moti ali pa vam je neprijetno, poskušajte čim bolj omejiti dotikanje oči. To je sploh pomembno, ker se ljudje velikokrat obraza dotikamo z umazanimi rokami, kar pa sploh za občutljivo oko ni dobro.
  4. Omejitve po operaciji sive mrene veljajo tudi za ličila. Vsaj za en mesec se izogibajte uporabi ličil. Tu gre predvsem za ličila okrog oči, čeprav je boljše, če v mesecu dni po operaciji izpustite vsa ličila, ki bi jih drugače nanesli na obraz.
  5. Kot že omenjeno se oči obremeni vsakič, ko vstanemo. Zato je pomembno, da se vsaj tri tedne po operaciji odrečete vadbi in se izognete napornemu delu in dvigovanju težjih bremen. Vsekakor se z oftalmologom posvetite, kdaj lahko spet začnete s takimi opravili.
  6. Med omejitve po operaciji sive mrene spada vožnja z avtomobilom. Na dan operacije vsekakor ni priporočljivo, da vozite sami, ko pa opravite pregled po posegu, pa se posvetujte z vašim oftalmologom, kdaj lahko spet vozite sami.
  7. Gledanje televizije, računalnika in ostalih zaslonov ni striktno prepovedana, je pa dobro, da njihovo uporabo nekaj dni po operaciji močno omejite, da preveč ne obremenite oči.
  8. Ker je operirano oko po operaciji zelo občutljivo pazite, da vsaj nekaj dni voda pri umivanju obraza ne pljuskne v operirano oko. To velja tako za navadno vodo, sploh pa obraza, zaradi istega razloga, v tem času ne umivajte z milom. Zato je tudi priporočljivo, da na operacijo pridete s sveže opranimi lasmi, da lahko za nekaj časa omejite umivanje las. Ko pa si boste umivali lase, oko zaščitite.
  9. Med omejitve po operaciji sive mrene spada tudi plavanje. Ne glede na to ali je to slana ali sladka voda, se pred ponovnim obiskom morja ali bazena posvetujete z oftalmologom.

sive-mrene

Omejitve po operaciji sive mrene niso preveč obsežne in striktne, je pa pomembno, da se jih upošteva, ker se s tem zmanjša možnost zapletov po operaciji. Sem spada tudi upoštevanje ostalih navodil oftalmologa, jemanje predpisanih kapljic in obisk kontrolnih pregledov.

Avtor: