plastična operacija

Zakaj plastična operacija še vedno predstavlja tabu temo?

V letu 2020 še vedno neradi priznamo, da smo šli pod nož. Tabuje okrog plastičnih operacij sicer pogumno rušijo nekatere zvezdnice, ki se zavedajo, da je to njihovo telo in njihova odločitev in se ne bojijo priznati, da njihov mladosten videz pač ni posledica zgolj magičnih genov, zdrave prehrane in redne telovadbe, ampak rezultat trdega dela in sodelovanja s plastičnim kirurgom.

plasticna-operacija

»Kako je umeten/umetna,« marsikdaj slišimo, ko vidimo človeka, za katerega se nam zdi, da ima za seboj že kakšno plastično operacijo. Ljudi, ki prisegajo na plastične operacije, vidimo kot plehke, nesamozavestne in nečimrne. Vendar, ali zraven ne občutimo še nečesa drugega? Se v nas, ko vidimo človeka, ki si je izpolnil željo in na ta način poskrbel za svoj videz, ne prebudi tudi kanček zavisti?

Morda se nam zdi, da je plastična kirurgija produkt današnje, bojda bolj plehke družbe, a različne oblike plastičnih operacij so omenjene že v zdravstvenih tekstih iz starega Rima, Grčije in celo starega Egipta. Večinoma je šlo za rekonstruktivne posege, s katerimi so pacientom izboljševali kvaliteto življenja. Več o tem v nadaljevanju.

O tem, zakaj o plastičnih operacijah neradi govorimo, so bile narejene obsežne študije. Ugotovitve so različne; od strahu pred smrtjo do tega, da bi s priznanjem, da smo se podvrgli lepotnemu posegu, priznali, da zavračamo del sebe, s katerim smo se rodili. Še posebej je priznanje, da so šli pod nož, problematično za moške, saj v družbi še vedno velja prepričanje, da skrb za videz ni v domeni moških, urejene moške pa smatramo za poženščene.

plastična operacija

Zakaj plastična operacija ne bi smela biti tabu?

  1. Ker plastična kirurgija v nekaterih primerih rešuje življenja

Ob besedni zvezi »plastična operacija« največkrat pomislimo na obrazne liftinge, liposukcije, povečanje prsi, operacije nosu in druge posege, ki jih pripisujemo človeški nečimrnosti in želji po popolnem izgledu. Najbolj poznana veja plastične kirurgije je prav kozmetična oziroma estetska kirurgija. Niso pa zgoraj omenjeni posegi vse, s čimer se ukvarjajo plastični kirurgi. Včasih je tovrsten kirurški poseg edina rešitev za resnične zdravstvene probleme in lahko pozitivno vpliva na bolnikovo zdravje ali celo reši njegovo življenje.  Plastična kirurgija je rešilna bilka za mnoge, ki imajo zaradi hudih opeklin zategnjeno kožo in zaradi tega zmanjšano mobilnost. Za mnoge, ki jim po izgubi teže ostaja odvečna koža, ki ovira njihovo gibanje in predstavlja tveganje za infekcije. Za ženske s prevelikimi prsi, ki jih povzročajo hude bolečine v križu.

  1. Ker lahko pomaga ohranjati duševno zdravje

Mentalno zdravje je prav tako pomembno kot fizično zdravje. Hude telesne poškodbe in bolezni, katerih negativne posledice so vidne na zunanjem izgledu (na primer opekline ali prirojeni defekti, ki vplivajo na človekov videz) lahko vodijo do težav s samopodobo in celo do poslabšanja v mentalnem zdravju. Te probleme je treba reševati drugje, vendar lahko plastična operacija v takšnem primeru pomeni pomemben korak do okrevanja.

Ker-lahko-pomaga-ohranjati-dusevno-zdravje

Plastična operacija je problematična zgolj takrat, ko izgubimo zdravo mero in ko preko kirurških postopkov iščemo potrditev, da smo vredni. Da smo dovolj. V drugih primerih pa ni potrebe, da tovrstne postopke prikrivamo in na njih gledamo kot na nekaj slabega. Vsak se sam odloči, kaj bo počel s svojim telesom in če mu lahko poseg pomaga do večje samozavesti ali lažjega življenja, je takšno odločitev gotovo vredno sprejeti.

Avtor: