tveganja

Ali je laserska operacija oči povsem varna?

Laserska operacija oči je med najbolj popularnimi posegi za korekcijo vida in izvajalci se lahko pohvalijo z visoko stopnjo uspešno opravljenih operacij. Seveda pa vsak poseg v telo s seboj prinese določena tveganja in laserska operacija oči žal ni izjema. Kakšna so ta tveganja? Se izplača ali je postopek enostavno preveč nevaren?

Prednosti

Namesto, da bi si s pripomočki pomagali, da vidite dobro, boste po laserski operaciji oči dejansko videli dobro, brez pomagal. Lahko se boste, na primer, ukvarjali s športom, brez da bi se bali za svoja očala. Ne boste več vsak dan zapravljali časa, da si vstavite in odstranite kontaktne leče. Naš vid se z leti spreminja, zato je potrebno očala, oziroma vsaj stekla, menjati na par let, nekatere leče pa je treba zavreči že po enem dnevu! Strošek laserske operacije oči nikakor ni zanemarljiv, vendar se vam bo denar povrnil v relativno kratkem času, ko vam ne bo treba več kupovati pomagal. Lahko boste brezskrbno sedli za volan, brez da bi se spraševali, kje imate očala za vožnjo, da ne govorimo o dragem podaljševanju vozniškega izpita, ki ga morajo ljudje z dioptrijo opravljati še bolj pogosto. Poleg tega večina ljudi, ki so jo prestali, pravi, da jim je laserska operacija oči močno olajšala življenje.

Prednosti

Tveganja

Lasersko operacijo oči vsako leto prestane več sto ljudi, a to še ne pomeni, da je primerna za vse. Ljudje z določenimi bolezenskimi stanji, na primer z avtoimunimi boleznimi in diabetesom, z določenimi anamnezami ali določenim življenjskim slogom niso primerni kandidati za tovrsten poseg. Operacija oči je draga – še en faktor, zakaj ta poseg ni primeren za vse.

Pri določenih pacientih lahko pride do zelo neprijetnih zapletov. Nekateri pacienti imajo po posegu popačen vid, nekateri celo oslepijo. Pojavijo se lahko bolečine v očeh, dvojni vid ali druge težave. Nemalo je takšnih, ki v nekaj letih po operaciji ponovno potrebujejo očala.

tveganja

Odgovor na vprašanje iz naslova mora biti torej: Ne. Nihče vam ne more zagotoviti, da ne boste občutili negativnih posledic laserske operacije oči, je pa dejstvo, da so ti posegi v veliki meri uspešni. Na operativne posege vsako telo odreagira drugače in stranske učinke je nemogoče predvideti s stoodstotno natančnostjo. Lahko pa tveganje zmanjšate, kolikor je le mogoče, s tem, da se posvetujete z več strokovnjaki za ta poseg in izberete tistega z največ izkušnjami. Nadalje izvajalca nikar ne izbirajte zgolj na podlagi nizke cene. Če si ne morete privoščiti izvajalca, ki bi poseg opravil res kvalitetno, četudi bi za to postavil nekoliko višjo ceno, je veliko cenejše (in varnejše!), če še naprej nosite očala.

tveganja-2

Če vas trije strokovnjaki zavrnejo zaradi utemeljenih razlogov (na primer zaradi kakšne bolezni), četrti pa bi vas brez pomisleka operiral, se vprašajte, ali mu ni morda bolj kot zdravje pacienta pomembno vaše plačilo. Pogovorite se z ljudmi, ki so to operacijo že prestali, in spoznajte njihove izkušnje. Na list si zapišite vse prednosti, ki bi vam jih laserska operacija oči prinesla. Zraven napišite vse možne zaplete, do katerih lahko pride, in se večkrat vprašajte, ali se vam zdi vredno tvegati. Vsako odločitev prespite. Tako boste lahko zares prepričani, da se za poseg odločate dobro informirani in bo tako manj možnosti, da bi svoje odločitve kasneje obžalovali.

Avtor: