ultrazvok trebuha

Kako do ultrazvoka trebuha brez čakalnih dob

V trebušnem predelu našega telesa se na kupu nahaja največ različnih organov, ki skrbijo za nemoteno delovanje našega telesa. V primeru, da zaznamo kakršne koli spremembe je najboljša odločitev čim hitreje opraviti ultrazvok trebuha, saj lahko tako pravočasno odkrijete morebitne spremembe in nemudoma pričnete z njihovim odpravljanjem. Veliko informacij lahko pridobite že na https://ultrazvok-pregled.si/, nekaj pomembnejših si lahko preberete tudi v nadaljevanju.

Kdaj se odločiti za ultrazvok trebuha?

Ljudje se mnogokrat premalo zavedamo, pomembnosti preventive in hitrega ukrepanja že ob prvih opa7enih spremembah. Toda bolj zgodaj kot neko bolezen odkrijemo, učinkoviteje in z manj negativnimi posledicami poteka njeno zdravljenje. Ena izmed najboljših preventiv, ki jih lahko naredite za svoje telo je prav opravljen ultrazvok trebuha, saj le en sam pregled združuje vse pomembne organe v naši trebušni votlini.

ultrazvok-trebuha-2

Veliko ljudi se rado odloči za redni samoplačniški ultrazvok trebuha, kar se je izkazalo kot zelo dobra praksa in odlična rešitev za zgodnjo obravnavo morebitnih bolezni in težav. Vsekakor pa vam priporočamo, da se na pregled ultrazvoka trebuha naročite v primeru kakršnih koli sprememb in težav na območju vaše trebušne votline.

Najpogosteje prvi alarm za pregled predstavljajo slabo počutje, bolečine ali krči v trebuhu ali hrbtu, srbenje kože, rumena beloočnica, pekoč občutek pri lulanju, kri v blatu, občutek, da vam trebuh utripa … Vsi ti znaki lahko napovedujejo različne bolezni, mnoge med njimi tudi zelo težke, zato si v primeru katere izmed zgornjih težav ne zatiskajte oči pred resnico in se raje hitro naročite na pregled.

ultrazvok trebuha

Ali je pregled za ultrazvok trebuha lahko neprijeten?

Ultrazvok trebuha velja za enega prijetnejših pregledov, saj gre za popolnoma neinvaziven in neboleč pregled. Morda se lahko pri kakšnem posamezniku pojavi neprijeten občutek sramu, saj je treba ultrazvok opraviti na goli koži in mora pacient zato nekoliko dvigniti majico. Toda ko gremo do zdravnika, je to nekaj popolnoma normalnega, saj nas ne more pregledovati skozi oblačila.

Ultrazvok poteka tako, da vam zdravnik na trebuh namaže nekaj toplega gela, ki pripomore k boljšemu stiku sonde s kožo. Nato v roko vzame sondo konkavne oblike in z njo začne drseti po vašem trebuhu. Če ste zelo žgečkljivi, vas to morda utegne nekoliko žgečkati in nasmejati.

Običajno se ultrazvok opravi ko ležite na hrbtu ali boku, kdaj pa tudi v stoji ali potem, ko izpraznite sečni mehur.

Kako se pripraviti na pregled?

Če želite, da je ultrazvok trebuha res kakovostno opravljen, je pomembno, da se tudi vi sami ustrezno pripravite na pregled in tako zagotovite učinkovitejšo preiskavo. Zelo pomembno je, da ste vsaj 6 ur pred ultrazvokom trebuha tešči. Poleg tega, pa morate eno uro pred pregledom popiti pol litra vode in jo zadrževati v mehurju, tako da se v uri pred pregledom izogibajte stranišča.

Veliko pa boste k hitrejšemu odkrivanju vzrokov morebitnih težav pripomogli tudi, če boste s seboj prinesli izvide vseh vaših predhodnih preiskav, saj bodo lahko zdravniku še dodatna opora pri diagnosticiranju.

Z dobro preventivo lahko preprečite številne težave

Kot smo že omenili, je ultrazvok trebuha ena izmed najboljših preventiv za pravočasno odkrivanje bolezni, ki se lahko pojavijo na različnih organih v vaši trebušni votlini. Pogoste bolezni, ki jih lahko pravočasno odkrijemo z ultrazvokom trebuha so maščobna infiltracija jeter, ki nastane kot posledica prevelike količine maščobe v krvi ali sladkorne bolezni, ciroza jeter, kakršne koli druge spremembe na jetrih, žolčni kamni, različni polipi, predvsem na steni žolčnika in sečnega mehurja, vnetje trebušne slinavke, vnetje slepiča, ciste jajčnikov in še mnogo drugih, ki so povezane in značilne za notranje organe v trebušni votlini.

Kako izbrati najboljšo ambulanto za ultrazvok trebuha?

Kot smo že omenili, ultrazvok trebuha predstavlja pomemben korak v zagotavljanju preventive in zgodnjemu odkrivanju morebitnih bolezni. Zato vas ob odločitvi za ultrazvok trebuha lahko šokira podatek, kako dolgo boste morali čakati na redni pregled, saj so čakalne dobe že tako ali tako zelo dolge, trenutna situacija s korona krizo pa je vse to seveda še podaljšala.

ambulanto-za-ultrazvok-trebuha

Ker se razvoj bolezni ne ozira na čakalne dobe, je pomembno da stvari vzamete v svoje roke in izberete kakovostno ambulanto, ki bo dobro opravila svoje storitve in tako opravičila vaše zaupanje. Veliko pacientov se obrne na medicinski center Hipokrat, ki ga odlikujejo kakovost, dolgoletne izkušnje in moderni pristop. Najpomembnejše pa je, da omogoča hitro in enostavno naročanje prek telefona, brez dolgotrajnega čakanja na napotnice.

V medicinskem centru Hipokrat bo ultrazvok trebuha opravila dr. Maja Podkrajšek, ki je vrhunska strokovnjakinja na področju radiologije, ki predstavlja tudi njeno specializirano področje, poleg tega pa se lahko pohvali z dolgoletnimi izkušnjami, ki zagotovo veliko pripomorejo k učinkovitejšemu odkrivanju bolezni in strokovnejši obravnavi.

Ultrazvok trebuha je zelo enostaven pregled, ki lahko veliko pripomore k boljši kvaliteti vašega življenja, zato se zanj odločite dovolj zgodaj in ga opravite v ambulanti, ki ima izkušnje na svojem področju in ki ji lahko zaupate.

Avtor: