raka-bolezen

Je alternativno zdravljenje raka sploh mogoče?

Metode za zdravljenje raka so čedalje bolj učinkovite, še posebej v primeru zgodnjega odkritja. Vendar lahko žal s seboj prinesejo mnoge neprijetne stranske učinke, zaradi česar veliko pacientov išče alternativne možnosti. Mnenja o tem, ali alternativno zdravljenje raka deluje, so različna – nekateri zagotavljajo, da takšno zdravljenje deluje, spet drugi pred njim svarijo. Zagotovo pa si lahko z nekaterimi alternativnimi metodami pomagate lajšati simptome bolezni in blažiti stranske učinke klasične medicinske terapije.

Kaj je rak?

Rak na katerem koli delu telesa je posledica nenadzorovanega množenja celic v telesu. Te celice niso specializirane in nimajo točno določene funkcije. Vplivajo lahko tudi na celice okrog sebe. Prodrejo lahko v katerikoli del telesa in tam tvorijo zasevke rakavega tkiva.

alternativno-zdravljenje-raka

Kar 50 odstotkov vseh rakavih obolenj pri nas je posledica dejavnikov iz okolja ter načina življenja. Druga dva dejavnika, ki še lahko vplivata na nastanek raka, pa sta dedna nagnjenost in (žal tudi) naključje. Ni nujno, da bo za rakom zbolel vsak, ki je izpostavljen dejavnikom tveganja, je pa pri teh osebah možnost za pojav raka večja.

Slovenija je po zbolevnosti in umrljivosti za rakom med evropskimi državami pri vrhu. Najpogosteje obolevamo za rakom dojke, prostate, pljuč, danke in debelega črevesa ter kože.

raka-bolezen

Kako poteka alternativno zdravljenje raka?

Postopki za alternativno zdravljenje raka so raznoliki. Običajno niso namenjeni odpravi rakavih obolenj, temveč predvsem lajšanju simptomov in lažjemu spopadanju z učinki klasičnega zdravljenja, na primer z negativnimi posledicami kemoterapije, kot sta utrujenost in slabost. Alternativno zdravljenje raka pomaga okrepiti tudi imunski sistem, ki ga lahko zdravljenje po klasičnih postopkih, ki je sicer učinkovito pri uničevanju rakavih celic, močno načne. Rak predstavlja za telo (in predvsem za mentalno zdravje) velik stres, zato so priporočljivi postopki za alternativno zdravljenje raka, ki nam pomagajo lajšati stres.

Akupunktura je dokazana metoda, s katero lajšamo slabost, ki je posledica kemoterapije, ni pa primerna, če jemljete zdravila za redčenje krvi. Pri sproščanju in lajšanju stresa vam bodo pomagale masaže, aromaterapija in joga. Tudi meditacija je odličen način za sproščanje, vizualiziranje prihodnosti, v kateri ste zdravi, pa vas bo postavilo v mentalno stanje, v katerem boste lažje premagovali bolezen.

Kako-poteka-alternativno-zdravljenje-raka

Rak je žal zelo nepredvidljiva bolezen, ki nam življenje obrne na glavo in ki v kombinaciji z zdravljenjem lahko v našem telesu povzroči pravi kaos. Vendar se telo, ki je umirjeno, spočito in ki ga hranimo z zdravimi živili in potrebnimi količinami hranilnih snovi, lažje bori proti vsemu, kar prinaša rak. Zato je alternativno zdravljenje raka odličen način, kako pomagati uradni medicini in si zagotoviti kar najboljše možnosti za ozdravitev.

Avtor: