šport za sprostitev

Šport za sprostitev je odlična izbira za izboljšanje zdravja

Sodoben način življenja nas je prisilil v nenehno tekanje po opravkih, zaradi česar smo skorajda že pozabili nase, na svoje potrebe in postali sužnji želja in pričakovanj drugih. Vse to se pozna na telesnem in duševnem zdravju in je povezano tudi z drugimi težavami vsakdana. Za izboljšanje kakovosti življenja je zato priporočljivo v rutino vključiti šport za sprostitev, ki ne bo le izboljšal fizične kondicije in splošnega počutja, temveč tudi na različne načine pozitivno vplival na zdravje.

  • Šport za sprostitev krepi imunski sistem: telesna aktivnost je odličen način, kako povečati odpornost proti različnim virusnim in bakterijskim okužbam. Z zmerno aktivnostjo se je mogoče izogniti nadležnemu prehladu in drugim nevšečnostim. Še posebej priporočljivi so sprehodi, joga, pilates, nordijska hoja in drugi športi v naravi, kjer z izpostavljenostjo soncu poskrbite za zadosten vnos vitamina D, ki je odločilen za razvoj protiteles.
  • S športom je lažje nadzorovanje telesne teže: šport za sprostitev je nepogrešljiv za hujšanje ali uravnavanje primerne telesne teže, saj se pri športni aktivnosti porabljajo kalorije, od intenzivnosti športa pa je odvisna hitrost izgubljanja kalorij. Za hujšanje je pomembna še doslednost izvajanja, kar pa z izbiro športa, ki vam je v veselje in vas obenem še sprošča, zagotovo ne bo problem, pa naj gre za individualne ali skupinske športe, športe z žogo ali druge vrste telesne aktivnosti.
  • Šport je odlična preventiva pred zdravstvenimi težavami: z redno športno aktivnostjo se lahko izognete različnim sodobnim boleznim kot so bolezni srca in ožilja, povišana raven holesterola v krvi, možganska kap, sladkorna bolezen tipa 2, rak in druge bolezni. Športna aktivnost namreč pozitivno učinkuje tudi na krvni obtok, zato jo je priporočljivo izvajati večkrat tedensko. Pozitivni učinki športa za sprostitev se kažejo tudi v povečani gostoti kosti in krepkejših mišicah, kar je odlično v boju proti osteoporozi, redna vadba pa odpravlja bolečine v hrbtenici in križu, še eni nadlogi sodobnega časa.
  • Šport povečuje raven energije v telesu in odpravlja težave z nespečnostjo: z redno telovadbo se poveča telesna vzdržljivost posameznika, kar posledično pomeni več energije za opravljanje vsakodnevnih aktivnosti. Šport za sprostitev poskrbi za vnos zadostne količine kisika in drugih hranil in vas napolni z energijo. Na drugi strani vam pomaga hitreje zaspati, saj se telo med vadbo ravno prav utrudi, s čimer se boste lažje zazibali v spanec.
  • Šport blagodejno vpliva na psihično zdravje: z redno telesno aktivnostjo boste poskrbeli tudi za svoje duševno zdravje, saj je šport za sprostitev idealen način za sproščanje stresa in čustvene napetosti. Olajša simptome tesnobe in depresije, hkrati pa je odlična priložnost za druženje in spletanje medsebojnih vezi. Izboljša splošno počutje in vas postavlja pred nove izzive, s katerimi krepite lastno samozavest.

 

S športom poskrbite za sproščanje po napornem dnevu in s tem pozitivno vplivate na vsa področja vašega življenja. Pomaga okrepiti zdravje, preprečuje nastanek številnih bolezni in omili njihove simptome. Poskrbi tudi za sproščanje hormona sreče in zato velja, da mora biti šport predvsem zabava, ob kateri lahko pozabite na vsakodnevne tegobe. V izjemno raznoliki ponudbi športov tako zagotovo prav vsak posameznik najde takega, ob katerem se lahko sprosti in obenem stori še nekaj dobrega za vaše zdravje.

Avtor: