shranjevanje matičnih celic

Zakaj se odločiti za shranjevanje matičnih celic?

Matične celice so za naše telo zelo pomembne, saj so nujne za obnovo tkiv in za zdravo rast telesa. Imajo izjemno lastnost, da se lahko samoobnavljajo, hkrati pa se lahko pretvorijo v katerokoli celico v našem telesu in jo zamenjajo, če je poškodovana. Zato je shranjevanje matičnih celic pametna poteza, saj lahko otroku pomagamo pri morebitnem zdravljenju kadarkoli v življenju.

shranjevanje matičnih celic

Kaj so matične celice?

Matične celice se od ostalih celic razlikujejo po tem, da so nespecifične, kar pomeni,da se lahko pretvorijo v katerokoli drugo celico v telesu. Tako lahko popolnoma zamenjajo stare in poškodovane celice in pomagajo telesu ozdraveti. Ravno zaradi njihove sposobnosti regeneriranja, so v medicini zelo pomembne. Načeloma so matične celice v vseh tkivih odraslega človeka, vendar pa se zaradi staranja spreminjajo in niso več tako vitalne in močne, kot mlade celice. Zato je najbolj optimalno shranjevanje matičnih celic iz popkovnice novorojenčka. Matične celice iz popkovnične krvi se uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni, medtem, ko se matične celice iz popkovničnega tkiva uporablja v tkivnem inženirstvu za obnavljanje različnih tkiv (kosti, hrustanec, maščobno tkivo, živčne celice, itd).

Zakaj odvzem matičnih celic iz popkovnične krvi?

Ker se matične celice odvzame ob porodu, so stare le devet mesecev in na vrhuncu svojih moči. Ker so zaščitene pred zunanjimi vplivi, je zdravljenje z njimi hitrejše.

V primerjavi s kostnim mozgom so matične celice iz popkovnične krvi, mlajše in bolj vitalne.

Njihova izjemna lastnost je, da znajo prepoznati poškodovano celico, jo zamenjajo in tako pomagajo pri ozdravitvi.

Ker se matične celice odvzamejo ob porodu, kasnejše shranjevanje matičnih celic ni mogoče.

Znanstveno dokazano se z matičnimi celicami iz popkovnične krvi zdravi že preko 100 bolezni.

Katere so najbolj znane bolezni, ki se zdravijo z matičnimi celicami?

Ogromno študij in raziskav govori o tem, zakaj je shranjevanje matičnih celic pametno. Vsak dan znanstveniki po celem svetu odkrivajo številne bolezni, ki so bile neozdravljive, dokler se ni pokazalo, da je zdravljenje z matičnimi celicami zelo učinkovito. Do sedaj je bilo zdravljenje uspešno pri naslednjih boleznih:

najbolj-znane-bolezni

Maligni tumor – zanj je značilna nepravilna rast celic in nenadzorovana delitev. Njihova sposobnost je, da prodrejo v ostala tkiva in celice. Lahko se pojavijo na katerem koli delu telesa. Največkrat se starši odločijo za shranjevanje matičnih celic svojega otroka ravno zaradi strahu pred to zahrbtno boleznijo.

Astma – bolezen spodnjih dihal, ki lahko privede tudi do dušenja.

Downov sindrom – genetska bolezen, pri kateri gre za kromosomsko nepravilnost, ki prinaša veliko zdravstvenih težav.

Mišična distrofija – bolezen mišic, ki v najslabšem primeru privede do odmiranja mišičnih tkiv, zato je gibanje bolnika zelo omejeno. Življenska doba se zato veliko skrajša, največkrat pa smrt nastopi zaradi zapletov.

Dedna trombocitopenija – je prirojena kronična bolezen pri kateri je značilno, da se trombociti tvorijo v zmanjšanem številu.

Dedna-trombocitopenija

Sladkorna bolezen – kronična bolezen, za katero je značilna povišana raven glukoze v krvi.

Levkemija – bolezen krvi, ki jo povzroča nekontrolirano razmnoževanje krvnih celic. Najpogosteje nastane iz belih krvnih celic, oziroma levkocitov.

Poleg naštetih, pa je shranjevanje matičnih celic potencialna rešitev za zdravljenje še vrsto drugih, do sedaj neozdravljivih bolezni. Obstaja preko 600 študij in vrsto raziskav, ki so potrdile, da je zdravljenje z matičnimi celicami za preko 100 bolezni zelo uspešno.

Avtor: