posteljica za dojenčke

Skupno spanje ali co-sleeping – da ali ne?

Priprava na starševstvo je lahko zelo zahtevna, saj se moramo naučiti veliko stvari, predvsem pa moramo še pred prihodom novega člana družine, pripraviti vse vstvari, da bo njegovo bivanje kar se da udobno, predvsem pa varno. Ena izmed pomembnih elementov opreme za novorojenčka je zagotovo prostor, kjer bo dojenček spal. Posteljice za dojenčke so zelo različne, najbolj pa se starši odločajo za obposteljne posteljice, ki si jih lahko tudi izposodite. Posteljice za dojenčke, ki se jih lahko namesti k postelji staršev, je najboljši način, da svojemu malčku zagotovite varno in udobno spanje.

spanje

Znanstveno je dokazano, da otrok v spanju raste, se razvija in krepi, zato je spanje zelo pomembno. Ni pa dovolj samo količina spanca, ampak tudi to, da je spanje kvalitetno. Le to pa bo lahko najboljše, če boste za svojega malčka izbrali pravo ležišče. Posteljice za dojenčke so lahko iz različnega materiala, največkrat pa se starši odločijo za lesene posteljice, ki poleg tega, da so kvalitetne, nudijo malčku varno ležišče, saj je les trpežen material, ki se le stežka poškoduje. Hkrati pa je les naraven material, kar je še dodaten razlog, da je otrokovo ležišče iz lesa prava izbira. Posteljice za dojenčke so lahko tudi iz drugih materialov, ki so iz strani prozvajalcev skrbno izbrani, da lahko nudijo otroku varno ležišče. Otroške posteljice pa ne potrebujete samo doma, ampak tudi na dopustu. Tukaj vam prav pride prenosna posteljica, ki je narejena tako, da se zloži na majhno in je lahka za prenašanje. Te lastnosti so zelo pomembne, da vam olajšajo prenašanje posteljice.

posteljica za dojenčke

Poleg spanja pa je za novorojenčka in dojenčka, pomembna bližina staršev. Tako v spanju, kot tudi sicer. Zato se priporoča, da se otroka v najzgodnejšem obdobju čimveč crklja, ker je bližina staršev za otroka zelo blagodejna. S tem ko otrok vonja, se dotika staršev in čuti njihovo bližino, se plete posebna vez, hkrati pa otroka pomirja in mu daje občutek varnosti in ljubezni. Da so otroci v spanju najbližje staršem, je idealno, če si namesto posteljice za dojenčke, zamislite posteljico, ki jo lahko priklopite k zakonski postelji. Obposteljna posteljica je namenjena dojenčkom od rojstva, pa do 6 meseca starosti, oziroma dokler otrok ne tehta 9 kg. Z uporabo obposteljne posteljice se močno zmanjša tveganje za smrt v posteljici, hkrati pa vam ni treba skrbeti za otrokovo varnost, saj je otrok direktno ob vas. Mamice, ki za svojega malčka uporabljajo tako posteljico, povedo, da se je zelo izboljšal tudi proces dojenja in nasplošno so noči daljše, saj se otrok manjkrat zbuja, ker čuti bližino staršev in ga to pomirja. Poleg tega, da imajo posteljice za dojenčke, ki se priklopijo na posteljo za starše veliko pozitivnih lastnosti na spanje, s tem pa na razvoj vašega otroka, so tudi zelo praktične. Ker so zložljive in zelo majhne, jih lahko enostavno prenašate in prestavljate iz ene postelje na drugo. Posteljico lahko nastavite po višini, hkrati pa ima tudi možnost nagiba, da je njena uporaba še lažja in bolj praktična. Obposteljna posteljica je zelo enostavna za montiranje in sestavljanje, zato ni razloga, da jo ne bi priklopili k svoji postelji. Ko jo fiskirate na vašo posteljo, morate biti previdni, da so pasovi pravilno nameščeni in da so dovolj zategnjeni. Posteljice za dojenčke ne smete k vaši postelji priklopiti tako, da bo vmes prostor, ker se tako poveča nevarnost, da otrok pade na tla.

co-sleeping

Prihod otroka pa je tudi velik finančni zalogaj, saj je otroška oprema zelo draga. Seveda želimo svojemu otroku le najboljše in izbiramo najbolj kvalitetne materiale, a to ne pomeni, da če nekaj ni novo, da ni dovolj dobro za našega otroka. Posteljice za dojenčke, so tako, kot ostala oprema na voljo za izposojo skoraj v vsaki trgovini, kjer prodajajo otroško opremo. Če želite prihraniti je najem obposteljne posteljice idealna rešitev, vaš otrok pa bo prav tako užival v varnem in udobnem spanju ob starših.

 

Avtor: