prostata

Povečana prostata – vse pomembne informacije, ki jih morate vedeti

Mnogi moški se po 40. letu začnejo srečevati s težavami, ki so povezane s prostato. Zaradi staranja prostata začne rasti in začne povzročati manjše ali večje težave, ki jih moški najprej občuti pri uriniranju. Povečana prostata je zelo pogost pojav, a kako jo prepoznati, kako omiliti težave, kdaj obiskati zdravnika in še mnogo več pa si preberite v nadaljevanju.

 

Žleza prostata je majhna žleza, ki leži na spodnjem delu mehurja in jo imajo le moški. Omenjena žleza ima pomembno vlogo pri spolnosti, vendar pa so z njo povezane tudi značilne moške tegobe, ki se z leti vse bolj izražajo. Prostata tako pomembno vpliva na kakovost življenja moških v zrelem in starejšem obdobju življenja. Težave v širši javnosti imenujemo povečana prostata, med tem, ko v medicinskih krogih uporabljajo izraz benigna hiperplazija prostate, krajše BHP. Beseda benigen pomeni, da ne gre za smrtno nevarno bolezen, torej ne gre za raka prostate. Nenevarna povečana prostata je zelo pogost pojav, saj 50 % moških po 50. letu že kaže prve znake povečane prostate, po 70. letu pa že 80 % moških.

prostata

Simptomi povečane prostate

Zaradi okolnega veziva povečana prostata s sčasoma doseže mejo, ko se ne more več nikamor razraščati, zato z vseh strani pritiska na sečnico in ji precej oteži pretok seča. Kot že omenjeno povečana prostata sama po sebi ni življenjsko nevarna, so pa lahko njeni simptomi precej neprijetni. Zato naj bodo moški pozorni na naslednje znake, ki lahko nakazujejo na povečano prostato:

– pogostejše uriniranje, tudi ponoči,

– težaven začetek uriniranja,

– pekoče ali boleče uriniranje,

– daljši čas uriniranja,

– oslabljen in prekinjajoč curek urina,

– občutek nepopolnoma izpraznjenega mehurja;

– dalj časa trajajoče kapljanje urina,

– bolečine med izlivom ali po njem;

– težave s spolnostjo;

– utrujenost ter splošno slabo počutje itd.

Ste ugotovili, da imate enega ali več simptomov, ki so značilni za povečano prostato, potem obiščite izbranega zdravnika in se pogovorite z njim.

Simptomi-povecane-prostate

Potrditev diagnoze?

Diagnozo povečana prostata bo zdravnik s pomočjo različnih raziskav potrdil ali ovrgel. Običajno zdravnik bolnika podrobno izpraša o simptomih in počutju, naroči preiskavo urina in krvi. Poleg omenjenih preiskav naredi še digitorektalni pregled prostate ter ultrazvok prostate in sečil. Ultrazvok natančneje pokaže, v kakšnem stanju so zgornja sečila ter velikost prostate, kar vpliva na nadaljnje zdravljenje. Vsak moški pri zdravniku izpolni tudi vprašalnik IPSS o težavah z uriniranjem. Če je seštevek prejetih točk do 8 točk, so težave majhne in za enkrat še ne potrebuje zdravljenja. Seštevek med 8 in 19 točk opredeljuje težave, kot srednje izrazite, med tem, ko seštevek med 20 in 35 točk opredeljuje zelo hude težave. Glede na rezultate vseh preiskav se zdravnik odloči, kako bo potekalo zdravljenje. Manj zahtevno zdravljenje lahko začne izbrani osebni zdravnik, s težjimi primeri pa se ukvarjajo specialisti – urologi.

prostata

Diagnoza povečana prostata – možnosti zdravljenja 

Ko zdravnik potrdi diagnozo povečane prostate, vam bo predstavil tudi možnosti za nadaljnje zdravljenje, ki so v glavnem naslednje:

  • Pazljivo opazovanje. Zavedajte se, da zdravljenje ni potrebno pri vsakomer, ki ima povečano prostato. Pri nekaterih moških se pojavi le nekaj blagih znakov ali pa jih sploh ni. V tem primeru strokovnjaki svetujejo, da se redno in pozorno opazujete ter čakate, da se stanje spremeni.
  • Zdravljenje z zdravili. Recept za sintezna zdravila, ki vam ga napiše zdravnik, zdravijo povečano prostato. V tem primeru se z zdravnikom posvetujte o nadaljnjem zdravljenju in morebitnih stranskih učinkih, ki jih povzročajo zdravila.
  • Operacija. V nekaterih primerih moškim zdravniki priporočajo odstranitev določenega dela prostate, a le v primerih, ko ima moški resne znake povečane prostate.
  • Zdravilne rastline. Znaki povečane prostate se lahko zdravijo s celo vrsto zdravilnih rastlin. A pred uporabo katere od zdravilnih rastlin ali izvlečki le teh, se posvetujte z izbranim zdravnikom.

 

Zakaj pravzaprav pride do povečanja prostate?

Vzroki za razvoj povečanja prostate še niso povsem znani in raziskani. Znano pa je, da je pogosteje prisotna pri moških z izraženo povišano telesno težo, povišanim krvnim tlakom in zvišano ravnjo holesterola ter tudi s sladkorno boleznijo. Nekatere raziskave izključujejo povezanost med povečano prostato in alkoholom, prav tako ni dokazanega bistveno večjega odstotka pri rednih in strastnih kadilcih. A vseeno strokovnjaki opozarjajo, da lahko večje količine zaužitega alkohola pri bolnikih z že diagnosticirano povečano prostato, privede do akutne zapore seča. V nekaterih raziskavah so dokazali, da se lahko povečana prostata prenaša iz roda v rod. Zato se zdravniki pri pogovoru z bolnikom pogovorijo tudi o njegovi družini in morebitni dednosti bolezni.

 

Povečana prostata – najboljša preventiva redni pregledi pri zdravniku

Strokovnjaki vsem moškim po 50. letu svetujejo, naj hodijo redno enkrat letno na digitorektalni pregled prostate in na pregled urina ter krvi. Tako lahko zdravniki pravočasno odkrijejo, ali gre za povečano prostato ali rak prostate v lokalizirani obliki. V taki obliki bolnika še lahko operirajo in pozdravijo. Odkar zdravniki opravljajo laboratorijske preiskave za vrednosti PSA v krvi in urinu, je število bolnikov z metastatsko oziroma razsejano obliko raka prostate zelo upadlo.

 

Avtor: