Kako odstraniti klopa? Čim hitreje in na pravilen način

Ste se sprehajali po gozdu, travniku, mestnem parku, po bližnjem hribu ali samo posedali na domačem vrtu za hišo? Priporočamo vam, da se ob vrnitvi domov ali najkasneje zvečer pred prhanjem, temeljito pregledate in če na koži opazite klopa, ga takoj odstranite. Se sprašujete,  kako odstraniti klopa? Vse pomembne informacije, ki jih morate vedeti, kako odstraniti klopa, so predstavljena v nadaljevanju.

Kdaj in kako odstraniti klopa? Klopa odstranite takoj, da ne bo prepozno!

V sezoni klopov od februarja do novembra se vsak dan temeljito preglejte. Če na kateremkoli delu telesa opazite klopa, se takoj lotite odstranjevanja tega malega pajkovca. Dlje časa, kot je klop prisesan na telo človeka, večja je verjetnost, da bo prišlo do prenosa okužbe z lajmsko boreliozo ali klopnim meningoencefalitisom (KME). Za preprečevanje lajmske borelioze je treba odstraniti klopa v roku enega dne, saj pride do prenosa bakterij s klopa na človeka v latentnem obdobju, ki ga strokovnjaki ocenjujejo na 24 ur po vbodu klopa. Če okuženega klopa odstranite v nekaj urah po vbodu ne bo prišlo do prenosa okužbe. Med tem, ko se pri KME virusi nahajajo v slinavkah klopa, zato tukaj ni varnostnega intervala, saj hitreje prihaja do prenosa virusov s klopa na človeka. A se pred KME lahko zaščitite, saj je na voljo preventivno cepivo. Za lajmsko boreliozo ni na voljo cepiva, so pa učinkovita zdravila, le hitro jo je treba prepoznati in pravilno ukrepati. Zato je tako zelo pomembno, da mesto vboda klopa opazujte še več tednov po odstranitvi klopa.

kako-odstraniti-klopa

Kako odstraniti klopa?

Torej na koži opazite klopa, zdaj že veste, da ga je potrebno odstraniti čim hitreje, da preprečite prenos okužbe. Ampak, kako odstraniti klopa? Zavedajte se, da za odstranjevanje klopa potrebujete le kakovostno pinceto. Vsekakor pa ne uporabljajte različnih olj, vazelina, krem, laka za nohte, ali celo petroleja, kot nekateri priporočajo, da bi klopa pred odstranitvijo zadušili. Z uporabo katere od teh snovi bi kvečjemu povzročili, da začne klop v človeško telo bruhati oz. spuščati še več okužene sline, kot bi jo sicer. Zdaj pa poglejmo, kako odstraniti klopa na pravilen način. Klopa najprej primite s kakovostno pinceto tik ob koži in ga počasi izvlečete. Zelo pomembno je, da ga s pinceto ne primete za telo, temveč za glavico. Stisk telesa klopa lahko pospeši izločanje okužene sline v človeško kožo. Klopa nikoli ne vrtite, temveč ga vlečete naravnost in s kar se da enakomerno silo. Če ste izvedli preveč sunkovit gib, ste s tem povečali verjetnost, da ste klopa pretrgali in po vsej verjetnosti bo njegov rilček ostal v koži. Če se vam je to zgodilo, ne skrbite preveč, saj se verjetnost prenosa okužbe ne poveča. Rilček lahko poskusite odstraniti s pinceto, če ga ne boste mogli odstraniti, pa poskusite še z iglo ali pa preprosto počakate, da telo tujek samo odstrani v dnevu ali dveh. V tem primeru lahko pride do zagnojitve, ki pa je običajno majhna in ne nevarna, zato brez skrbi.

Klop je odstranjen, kaj pa zdaj?

Zdaj, ko veste, kako odstraniti klopa, je pomembno, da po odstranitvi kožo na mestu vboda tudi ustrezno očistite. Kožo na mestu vboda očistite z alkoholom ali preprosto s toplo vodo in milom. Na očiščen predel lahko nanesete tudi katerega od pripravkov za ublažitev razdraženosti in srbečice, ni pa nujno. Mesto vboda opazujte še več tednov, če na koži opazite znake, ki so značilni za lajmsko boreliozo, ali imate katerega od zgodnjih znakov KME, takoj obiščite zdravnika in ga opozorite na to, da ste pred časom imeli klopa in kje natančno. Če imate v toplejšem delu leta običajno več klopov in se vam rado zgodi, da pozabite, kdaj in kje ste imeli klopa, si to natančno zapišite. Tako boste natanko vedeli, kje ste imeli klopa in ob morebitnih znakih bolezni, ki jih prenašajo klopi, boste lahko na to opozorili tudi izbranega zdravnika.

Kaj pa, če se zgodi, da klopa ne morete odstraniti?

Zdaj, ko smo vam predstavili, kako odstraniti klopa, ste se lahko prepričali, da je to povsem enostaven postopek, ki ga lahko izvede vsak sam, če le ima pri roki kakovostno pincet in dobro vidi. A včasih se lahko zgodi, da klopa ne boste mogli odstraniti. Strokovnjaki so si enotni, da naj bi si klopa odstranil vsak sam in da to ni stvar, zaradi katere bi bil potreben obisk zdravnika ali pa celo kirurški poseg. A če si klopa nikakor ne morete odstraniti, se sprostite in ga ponovno poskusite odstraniti čez kakšno uro ali dve. Če še vedno ne bo šlo, pa prosite katerega od družinskih članov, da ga vam pomaga odstraniti. V primeru, da živite sami, poskusite še enkrat. Prepričani smo, da vam bo uspelo, a brez panike in sproščeno se lotite odstranitve klopa, saj imate vse potrebno znanje, kako odstraniti klopa, dodajte mu le še nekaj sproščenosti in klop bo uspešno odstranjen.

 

 

Avtor: