Pisarniški stoli

Le nekateri pisarniški stoli so zares primerni za celodnevno delo v pisarni

Pisarniški stoli so različnih oblik in velikosti ter kakovosti. Za varovanje zdravja na delovnem mestu ali doma je potrebno imeti res dober pisarniški stol, ki je namenjen posebej za dolgotrajno sedenje in enolično delo. Kakovostni pisarniški stoli so nekoliko dražji, kar odraža njihovo kakovost in funkcionalnost. Cena je zanemarljiva glede na to, da bo tak stol zavaroval vašo hrbtenico, vrat in roke, da ne bodo trpeli, se obrabili ter se zakrčili in trajno poškodovali. To pa povzroča neznosne bolečine v križu in vratu ter rokah.

Tri izjemne prednosti, ki jih nudijo kakovostni pisarniški stoli

Kakovostni pisarniški stoli so v prvi vrsti izdelani anatomsko. To pomeni, da imajo možnosti spreminjanja višine sedala, kota nagiba hrbtišča in naslanjala za roke. Večina kakovostnih stolov se dobro prilagaja večini postav, saj se lahko povsem prilagodijo osebi, kar pomeni, da je najbolje, da ima vsaka oseba svojega ali da se nabavi zelo prilagodljiv stol.

Druga prednost je, da so največkrat izdelani z visokim hrbtiščem, kar pomeni, da podprejo celoten del hrbtišča. Nekateri najboljši stoli imajo še podporo za vrat in glavo, kar dodatno olajša delo ter razbremeni nekatere mišice, da niso ve čas napete in zato tudi vnete ter boleče.

pisarniski-stoli-2

Tretja prednost je trdnost kakovostnih stolov, ki dobro podprejo zadnjico. Hkrati so pisarniški stoli tako oblazinjeni na tistih mestih, kjer je to potrebno, da ne čutimo pritiskov na spodnji del stegen in zaradi tega mravljince v nogah, ki jih povzroča slaba prekrvavitev.

Kako izberemo kakovosten pisarniški stol za dolgo sedenje?

Pisarniški stoli imajo označeno, ali so namenjeni dolgotrajnemu sedenju. Od drugih jih ločimo po tem, da so dobro oblikovani. Podnožje je trdno in kovinsko. Plastika hitro popusti in tak stol postane neudoben.

Izberite stol narejen iz kovine in zelo trdne plastike ali lesa. Tak stol bo stal nad 50 evrov. Vendar je vreden svoje cene zaradi vašega počutja.

Kakovostni pisarniški stoli so različnih velikosti in širin. Če ste vitki in nizki, izberite majhen in ozek stol kljub temu, da se ga da prilagoditi po višini. Če pa ste močnejše postave, izberite širok stol. Če ste veliki, pa seveda visok stol.

Dobro tudi preverite, ali vam ustreza naslonjalo za hrbet. Ljudje smo različni in niso vsa naslonjala ustrezna vsem. Nekateri imajo višji hrbet od drugih, drugi pa daljše noge ali daljši vrat. Stol je najbolje preizkusiti v živo.

Če veliko delate za pisarniško mizo na tipkovnici, je dobro, da vsake toliko časa spustite roke dol, da si odpočijejo. Zelo dobro je imeti v ta namen naslonjala za roke. Pridejo prav tudi pri poslušanju spletnih predavanj.

Izbira materiala in naslonjala

Kakovostni pisarniški stoli so izdelani iz zelo različnih materialov. Nekateri so obstojni in prijazni koži, drugi pa ne. Izberite čim bolj naravne materiale, kot sta kovina in les ter trdna plastika, ki ne izhlapeva in ne razpada preveč. V primeru slabega materiala, ki precej razpada, boste vdihovali razpadajoči prah tega materiala in nevede zastrupljali telo.

Nekateri stoli so prevlečeni s pravim usnjem ali tekstilom in ti so super za zdravje. Povsem plastični stoli, ki so v celoti iz plastične mase, pa niso najboljši za uporabo, poleg tega se kar hitro obrabijo in razpadejo.

Izbira materiala in naslonjala

Poleg tega je pomembna izbira naslonjala za hrbet. Nekateri pisarniški stoli imajo visoka naslonjala, drugi zajamejo samo ledveni del ali hrbtišče do polovice. Če izbirate stole z visokim naslonjalom, ki objame  celotno hrbtišče, je zelo pomembno, da je hrbtišče prevlečeno s tekstilom, je leseno ali pa da je izdelano kot mreža, ki se zrači.

Mreža namreč prepušča zrak in se hrbet ne bo potil, ko je vroče. Tako ne boste premočeni in prepoteni. V tem primeru je najslabše, če izberete usnjeni stol ali narejen iz umetne mase, saj se boste zelo spotili, če boste na takem stolu sedeli dlje časa. Če je stol usnjen ali iz umetne mase je priporočljivo, da nosite tako obleko, ki bo preprečevala potenje, kar pa je izjemno težko doseči, ker nastane med stolom in telesom precejšnja toplota, ko telo segreje stol.

Avtor: