borelija

Borelija – bolezen, ki jo prenašajo klopi

Borelija (lajmska borelioza) je bolezen, ki jo v Evropi povzročata bakteriji Borrelia afzelii in B. garinii. Prenašalci bakterij v človeško telo so klopi, ki se običajno okužijo s pitjem krvi divjadi. Poglobljene informacije o bolezni vam nudi največji slovenski portal o klopih in klopnih boleznih.

Kdo ima največje tveganje za obolenje?

Borelija je bolezen, ki jo prenašajo klopi. Največje tveganje zanjo imajo vsi, ki živijo v bližini gozdov (predvsem listnati gozdovi z bujno podrastjo) oz. tisti, ki v gozdovih preživite veliko časa. Za pojav borelije, je dovolj en sam okužen klop. Klopi so najbolj aktivni v toplem vremenu, pri tem se namestijo na izbranem delu telesa in s svojo glavo prodrejo v kožo. Namestijo se na različne dele telesa vključno z območjem dimelj, pod pazduhami, znotraj ušes, v laseh, znotraj popka, za kolenom ipd.

Kako pogosta je borelija?

Razširjena je predvsem v Severni Ameriki in Evropi ter sodi med najpogostejše bolezni, ki jo prenašajo klopi. Okužbe z borelijo se pojavljajo v vseh delih Slovenije, tveganje za okužbo je pri nas med najvišjimi v Evropi. Najpogosteje obolevajo odrasli stari med 35 in 65 let ter otroci stari med 4 in  let.

Borelija – zgodnji znaki in simptomi

Pri vbodu komarja se na mestu vboda oz. na mestu odstranjenega klopa, pojavi majhna, rdeča oteklina. Ta je povsem običajna in ne nakazuje, da je v telesu prisotna borelija. Po odkritju in odstranitvi klopa, mesto opazujte še vsaj en mesec in spremljajte, ali je prisotna borelija. Spremljajte, ali se bo na mestu vboda pojavil kožni izpuščaj. Slednji se običajno pojavi v časovnem intervalu od 3 do 30 dni po vbodu klopa, gre pa za pordečelo območje, ki je včasih v centru svetlejše barve (obročast izgled). Izpuščaj se povečuje počasi (v obdobju več dni, tednov), doseže lahko premer tudi do 100 centimetrov. Izpuščaj običajno ne srbi, prav tako bolnik ne zaznava bolečine, lahko pa območje zaznava kot občutno toplejše v primerjavi z ostalimi deli kože. Pri posameznikih se lahko izpuščaj pojavi na več kot enem delu telesa. Spremembe na koži spontano izginejo po nekaj tednih ali mesecih – nekateri bolniki so s tem ozdravljeni, pri drugih pa bolezen napreduje v naslednjo fazo.

Pri posameznikih, ki jih je prizadela ta bolezen, se lahko pojavijo tudi drugi simptomi, npr. vročina, občutki mrazenja, slabost, glavobol, otrdelost v vratu in otekle bezgavke.

Borelija – pozni znaki in simptomi

Če je borelija nezdravljena, se znotraj nekaj tednov oz. mesecev pojavijo novi znaki in simptomi obolenja, ki vključujejo pojav izpuščaja na drugih delih telesa, bolečine v sklepih (najpogosteje v kolenih) ter nevrološke težave. Slednje se pojavijo v daljšem obdobju po okužbi (minejo lahko tedni, meseci, leta), pri tem lahko pride do vnetja membran, ki obdajajo možgane (meningitis), vnetja možganov, delne paralize enega dela obraza, do otrplosti ali šibkosti okončin ter oslabljenega delovanja mišic. Pri redkih bolnikih se v tednih po okužbi pojavijo težave s srcem (npr. vnetje srčne mišice, neurejen srčni ritem), vnetja oči, vnetje jeter ali pogoste slabosti.

borelija

Zadnjo fazo napredovale bolezni spremljajo kronične spremembe prej omenjenih organov. Na koži pride do kroničnih sprememb, ki se kažejo predvsem na hrbtišču podplatov, stopal, rok. Koža postane modrikasto rdečkasta, prisotna je oteklina. Kasneje se koža stanjša, vidne so žile, koža postane nagubana in ohlapna. Prisotna je lahko kronična prizadetost sklepov (predvsem kolenskega), prisotne so otekline in bolečine Pojavi se lahko kronična nevroborelioza – bolniki poročajo o motnjah koncentracije, nihanju razpoloženja, motnjah spanca, težavah s spominom, glavobolu… Pri bolnikih se lahko pojavi tudi trajna prizadetost oči, vključno s kroničnim vnetjem očesnih struktur in poškodbo vidnega živca.

Kaj narediti, če prepoznam znake značilne za borelijo?

Borelija je bolezen, ki jo prenaša samo manjši delež klopov. Dlje kot ostane klop pritrjen na vašem telesu, večje je tveganje za pojav bolezni. Borelija se le redko pojavi, če je klop na telesu pritrjen manj kot 36 ur. Če po vbodu klopa opazite spremembe značilne za borelijo, obiščite osebnega zdravnika – najučinkovitejše je zgodnje zdravljenje. Zdravnika obiščite tudi, če ste zaznali simptome značilne za borelijo, vendar so ti izginili. Odsotnost simptomov namreč ne pomeni nujno, da je izginila tudi bolezen!

Postavitev diagnoze

Borelija je diagnoza, ki jo na podlagi anamneze o vbodu klopa postavi osebni zdravnik. Če je prisotna kožna sprememba, je diagnoza enostavna, težje pa je, če se bolnik vboda ne spomni. Takrat so potrebne serološke preiskave, ko v krvi preverijo protitelesa proti bakteriji. Ker se protitelesa ne pojavijo takoj po okužbi, ob sumu na borelijo, teste v roku 2 mesecev ponovijo.

Zdravljenje

Borelija je v zgodnjih fazah razvoja povsem ozdravljiva, pri tem za sabo ne pušča nobenih posledic. Predpiše se zdravljenje z antibiotiki.

V kasnejših fazah je možnosti za trajne posledice, ki jih pusti bolezen, večje. Zdravljenje v tej fazi nadzoruje zdravnik specialist infektolog. Zdravljenje je pogosto neuspešno in težave, tudi ob ponovitvah, še naprej vztrajajo. Glavne težave, ki slabšajo kakovost bolnika so težave s sklepi in prizadetost živčevja, pri najtežjih oblikah bolezni lahko borelija vodi v invalidnost in trajno nesposobnost za delo.

Preventiva ali kako se lahko pred borelijo zaščitim sam?

Učinkovito cepivo na žalost pri nas še ni na voljo. Za ustrezno preventivo poskrbite sami: ko greste v naravo, se čim bolj zakrijte (dolgi rokavi, hlače, klobuk), uporabite svetla oblačila, nase nanašajte repelente za odganjanje mrčesa, ob prihodu domov oblačila zamenjajte in se dobro preglejte. Če zaznate prisotnost klopa, ga čim prej odstranite, mesto vboda pa razkužite.

Avtor: