Krčne žile

Kako ukrepati, ko se pojavijo krčne žile?

Sodoben način življenja, ko nam primanjkuje časa za redno športno aktivnost in veliko sedimo ali pa stojimo v službi, se lahko zaradi genske predispozicije in hormonskega neravnovesja začnejo izražati krčne žile na spodnjih okončinah. A prav s premišljenim načinom življenja lahko simptome omilimo, v nasprotnem primeru pa tudi poslabšamo. Zato je zelo pomembno, da vemo, kako ukrepati, ko se pojavijo krčne žile.

Krčne žile – najpogostejši dejavnik pojava bolezni je genetika
Najpogostejši dejavnik, ki vpliva na pojav kronične bolezni ven, je zagotovo genetska predispozicija. V raziskavah so ugotovili, da je približno 40-odstotna možnost, da dobimo krčne žile, če zaradi njih trpi vsaj eden od staršev. V primeru, da jih imata oba starša, pa je za ženske kar 90-odstotna možnost, za moške pa 60-odstotna možnost, da jih bodo imeli tudi otroci. Na pojavnost krčnih žil vpliva tudi hormonsko neravnovesje, s starostjo pa se bolezen še bolj izraža in povzroča več težav. S svojim vedenjem pa lahko omilimo simptome. Na potek bolezni vplivajo povečana telesna teža, sedeče ali stoječe delovno mesto ter pomanjkanje redne telesne aktivnosti. Vse naštete dejavnike lahko kontroliramo in se jim izogibamo.

krcne-zile

Krčne žile – kako se začnejo težave?
Potovanje krvi iz srca do zadnje žilice v nožnem prstu je običajno brez problemov, zaplete pa se, ko se ta kri vrača nazaj v srce, saj mora pritisk v venah premagati težnost, ki potiska kri k tlom. V venah so zato nežne zaklopke, ki kri usmerjajo proti srcu in preprečujejo, da bi kri uhajala nazaj. V primeru, da so venske stene šibke, se razširijo, zaradi povečanega pritiska v venah nog, ko na primer več ur stojimo. Temu sledi, da zaklopke ne morejo več dobro tesniti, saj so vene vse širše in kri uhaja nazaj in se kopiči v venah nog. Tako se začne popuščanje, širjenje in tudi podaljševanje površinskih ven pa tudi izbočenje nad nivo kože.

Ena od možnosti je laserska operacija krčnih žil
Torej, krčne žile so bolezensko zvijugane in zadebeljene vene na nogah in predstavljajo estetski ter predvsem funkcionalen problem. Krčne žile povzročajo otekanje spodnjih okončin, povzročajo nadležne krče in ne nazadnje tudi bolečine. Ena izmed možnosti zdravljenja krčnih žil je operacija, ki ponuja predvsem predvidljive in dolgotrajne rezultate. Med operacijo se iz venskega krvnega obtoka nog trajno izločijo bolezensko spremenjene vene. Sodobna metoda zdravljenja krčnih žil poteka s pomočjo laserske operacije, ki jo strokovnjaki imenujejo tudi EndoVenska Laserska Ablacija. Tovrstna operacija ima mnoge prednosti pred klasično operacijo krčnih žil, saj se opravi ambulantno, z lokalno anestezijo – tako se izognemo tveganjem za zaplete, ki jih povzroča uporaba splošne ali regionalne anestezije. S pomočjo uporabe ultrazvoka med operacijo, ki omogoča zaporo vseh okvarjenih ven, zdrave žile pa ostanejo neprizadete. Med lasersko operacijo krčnih žil je izguba krvi minimalna, prav tako poškodba tkiv. Okrevanje po posegu pa je relativno hitro in nezahtevno. Pacient lahko po operaciji takoj odide domov in tudi samostojno hodi.

laserska-operacija-krcnih-zil

Krčne žile – Pred operacijo je potreben ambulantni pregled
Pred samim posegom je vedno treba opraviti pregled pri žilnem kirurgu, ki bo opravil ultra zvok ven na prizadetem območju spodnjih okončin. S pomočjo ultra zvoka kirurg jasno in natančno vidi okvarjene vene in perforatorje, kar mu omogoča ustrezno planiranje laserske operacije. Po pregledu se s pacientom dogovori za termin operacije, ki običajno poteka približno eno uro. Po sami operaciji je treba elastični povoj po treh urah odstraniti. Kompresijske nogavice pa uporabljati natanko tako, kot priporoči zdravnik. Po približno 2 tednih se pacient lahko vrne k normalnim dnevnim aktivnostim. Ko so krčne žile operirane, se nekaj tednov po samem posegu odsvetuje daljše sedenje ali stanje, izpostavljanje vročini (tudi soncu) in intenzivni športni aktivnosti. Priporočljivi pa so kratkotrajni sprehodi, večkrat na dan.

Avtor: