Ciroza jeter znaki

Ciroza jeter – znaki in zdravljenje

Jetra v telesu predstavljajo čistilca oz. organ, skozi katerega gredo vse snovi, ki jih čez dan zaužijete. So praktično vaš telesni čistilec, saj hrano, ki jo zaužijete, pretvarjajo v energijo. Njihova naloga pa je tudi, da čistijo kri. Bolezensko stanje jeter se imenuje ciroza jeter in je v Sloveniji med zelo pogostimi boleznimi.

Vas mučijo težave z jetri ali imate druge simptome, za katere ne veste, na katero obolenje kažejo? Spodaj vam predstavljamo bolezensko stanje jeter, ciroza jeter znaki, simptomi ter seveda pomoč, s katero si lahko pomagate v začetnem stanju bolezni.

Kaj je ciroza jeter?

Ciroza jeter ali drugače imenovana »zgrbančena jetra« so pojav, kjer se zaradi postopnega brazgotinjenja tkiv, vedno bolj onesposablja pravilno delovanje samih jeter, za opravljanje življenjsko pomembnih funkcij oz. nalog. Ciroza jeter znaki so zelo pogosti pri osebah, ki so se okužile s hepatitisom ali prekomerno uživajo v alkoholu.

Pojava ciroze jeter ni nujno, da vedno lahko odkrijejo, saj v primeru, da nimate simptomov, bolezen lahko napreduje in se kasneje kaže v hudih oblikah, kot so rak ali jetrna odpoved.

ciroza-jeter

Ciroza jeter: znaki in njeni simptomi

Povzročitelji jetrne ciroze so največkrat posledice:

 • obolenja z virusnim hepatitisom, predvsem hepatitis B in C,
 • prekomerno uživanje alkohola,
 • sklerozirajoč holangitis oz. vnetje jetrnih žolčevodov,
 • zapora žolčnih vodov zaradi žolčnih kamnov ipd.

Sama ciroza, kot bolezen ne povzroča težav in se v veliko primerih odkrije naključno. Simptomi, ki se pojavijo sčasoma, so naslednji:

 • izguba apetita in posledično hujšanje,
 • slabost,
 • rumeno obarvanje kože ter očesnih veznic.

Če tukaj ne zdravimo, lahko bolezensko stanje preide v hujše oblike, in povzroča simptome, kot so:

 • visok krvni tlak v venah požiralnika,
 • okrnjena presnova maščob in vitaminov vodi v podhranjenost,
 • rakave spremembe ter
 • odpoved jeter.

Kadar vam jetra začnejo odpovedovati, boste videli simptome, kot so otekanje trebuha in kopičenje vode v trebušni votlini, razširjene podkožne žilice ali pajkasti nevusi, razne krvavitve in nastanek modric.

Za katere skupine ljudi je ciroza jeter, znaki, značilna?

V zadnjem času se ciroza jeter ne opredeljuje le za skupino ljudi, ki so zboleli za virusnim hepatitisom, so alkoholiki, ali imajo kakšno priključeno bolezen, ki vodi v bolezen jeter. Tukaj je bolezen, ki je metabolnega sindroma in nastane zaradi prekomerne telesne teže, moteni presnovi maščob in glukoze, arterijsko hipertenzijo ter zamaščenost jeter, ki pa seveda vodi v cirozo jeter ter nato v odpoved.

Medicinska pomoč in ciroza jeter – znaki

Kadar ima bolnik hudo stanje jetrne ciroze in se znaki kažejo v obliki zlatenice, krvavitve iz prebavil, jetrni rak ali akutne oz. nenadne odpovedi jeter, je potrebna urgentna presaditev jeter.
Kadar je bolezen akutna, pomeni, da pride nenadno, lahko je vzrok virusni hepatitisi, droge ali zastrupitve z zeleno mušnico.

Ciroza jeter življenjska doba

Kadar zbolite za jetrno cirozo, je čas, kdaj jo odkrijete ključen, saj lahko po hitrem odkritju zdravnik postavi primerno diagnozo in vam v začetni fazi dodeli zdravila.

Stopnje bolezni:

 • Prva stopnja ali kompenzirana ciroza:
  bolnik nima vidnih simptomov bolezni, vendar krvni test pokaže nizko raven bilirubina, kar pomeni, da se dogaja vnetje v jetrih in je širjenje vlaknastega tkiva intenzivno.
 • Druga stopnja ali subkonpenzirana ciroza:
  obdobje, kjer se pojavijo nespecifični simptomi, kot so krvavenje iz nosu, manj apetita, krvavitev dlesni, ascites. Pri moških nastaja plešavost.
 • Tretja stopnja ali dekompenzirana stopnja oz. zadnja faza ciroze jeter:
  v tej fazi postane vaša koža rumena, pojavi se mišična distrofija ter zmedenost. Bolniki pogosto padejo v jetrno komo.

Ciroza-jeter-zivljenjska-doba

Na vprašanje, kako dolgo bom živel ob zadnji dobi ciroze jeter, bi odgovorili, da je to odvisno od razvoja bolezni:

 • Prva faza 50 % bolnikov doživi več kot 10 let, drugih 50 % od 7 do 10 let;
 • druga faza 40 % doživi 5 let;
 • tretja faza 10 % doživi 5 let, vendar lahko tukaj smrt nastopi kadar koli.

Ob visoki stopnji ciroze se veliko pacientom za podaljšanje življenja priporoči stroga dieta, pri kateri morajo bolniki opustiti mastno in težko hrano, hitro hrano, beli kruh in sveže pecivo, gazirane pijače ter fermentirane izdelke. Ob enem je treba popolnoma opustiti pitje in kajenje, saj obe substanci pospešujeta razvoj uničevalnih procesov v organu.

Ključnega pomena je, da če vas doleti ciroza jeter, nujno upoštevate nasvete zdravnika, zdravljenje in terapije, saj si boste tako podaljšali življenje in z novimi prehranskimi navadami izboljšali njegovo kakovost.

Še nekaj nasvetov:

 • pred pripravo hrane si umijte roke,
 • omejite količino ali se v celoti izognite pitju alkohola,
 • izogibajte se mastni, zelo sladki ali slani hrani,
 • izognite se hitri in ocvrti hrani.

Takšne bolezni ni mogoče pozdraviti, lahko jo le lajšate, zato se držite navodil, ki jih dobite od zdravnika in se poskusite čim več gibati ter živeti zdravo, kolikor se le da. Ciroza jeter ni mala bolezen, s katero bi se lahko igrali, zato vzemite stvar resno in se ob nejasnostih in kakršnih koli vprašanjih obrnite na svojega osebnega zdravnika ali specialiste, ki vam bodo lahko primerno svetovali ob dani situaciji.

Avtor: