kamin

Je kamin na drva res najbolj zdravju prijazen način ogrevanja?

Kamini so danes že zelo razvita tehnologija, ki ljudem predstavlja domačnost, udobje ter estetiko prostora. Ne glede na to, ali bo vaš kamin vgraden, zidan ali samostoječ, z odprtim ali zaprtim kuriščem, bo prijetno odseval svojo toplino in vam ob večerih nežno prasketal ter vas romantično grel in pomirjal.

Kadar se pogovarjamo o zdravju in zdravem načinu ogrevanja, je naraven način ogrevanja zagotovo tudi zdravju prijazen način. Kamin na drva predstavlja ogrevanje, ki vam bo dalo naravno toploto ter obenem naravi prijazno ogrevanje.

Za vas smo pripravili nekaj smernic, prednosti in razlogov, zakaj je kamin odličen vir ogrevanja za vaš dom in vaše zdravje.

Kamin kot odličen vir ogrevanja za vaše zdravje

Že od nekdaj so si ljudje kurili z gorivom, ki so ga imeli največ na voljo. No, glede na naravo, gozdove in njihove darove je postalo kurjenje na drva zelo razširjeno. Danes imamo na trgu seveda zraven različnih vrst polen še druga naravna goriva v različnih oblikah, ki prav tako zadostujejo zdravemu ogrevanju in so prijazna do narave.

Seveda pa morajo biti za zdravo in okolju prijazno ogrevanje izbrana drva z določenimi pogoji:

 • drva morajo biti sušena vsaj 24 mesecev oz. vsaj eno sezono čez zimo – odvisno od vrste lesa, saj se smreke in topoli sušijo 1 leto, bukev 2 leti, hrast pa celo 2 do 3 leta;
 • vsebovati morajo čim nižjo vlažnost, pod 20 % in maksimalno do 25 %;
 • izognite se kurjenju z iglavci, saj vsebujejo smolo, ki uničuje dimnik. Iglavci imajo tudi več lignina in s tem višjo kurilno vrednost- na drugi strani pa so listavci, ki izgorevajo počasi in imajo večjo gostoto ter višjo kalorično vrednost, kar vam bo zagotovilo večjo toploto in ogrevalni izkoristek.

kamin-na-drva

7 prednosti ogrevanja na kamin

Ogrevanje na kamin na drva je zelo razširjena in učinkovita metoda gretja, ki zagotavlja popolno toploto, s poleni pa predstavlja obnovljive vire toplote.

Kamin in njegove prednosti:

 1. prostor se ogreje takoj in vzdržuje toploto še dolgo po tem, ko že nehate polagati polena na ogenj
 2. blagodejen in popolnoma zdrav način ogrevanja za vas in naravo
 3. omogoča enakomerno razporeditev toplote v ogrevanem objektu
 4. je inovativnega videza, zrakotesni in plinotesni, kar pomeni, da v ogrevan prostor ne uhajajo plini ali prah
 5. popoln vir sproščanja ter nizkocenovno ogrevanje z virom, ki ga ne bo zmanjkalo
 6. kamini so odlični za objekte z visokimi stropi in novogradnje
 7. kamin lahko postavite na sredino prostora ali ga, če imate to možnost, vgradite in ga povežete z drugimi prostori, talnim gretjem ali sanitarno vodo, tako da »ubijete« kar nekaj muh na en mah.

Kamin na drva vam lahko predstavlja glavni ali dodatni vir ogrevanja. Vendar vam lahko kot glavni vir, povezan s centralnim ogrevanjem na radiatorje, talnim gretjem ter ogrevanjem sanitarne vode, nudi celovit sistem, pri katerem ne potrebujete nič več.

Postavitev kamina in določeni pogoji

Kadar želite postaviti kamin, morate najprej izpolnjevati nekatere gradbeno-tehnične pogoje, ki zagotavljajo varnost in varstvo pred požarom. Zato obstajajo določeni predpisi, ki se jih je treba držati pred postavitvijo kamina:

 • poizvedba o postavitvi kaminskega kurišča – povprašajte dimnikarja,
 • preverite, ali bo potrebno za delo upoštevati predpise upravnih organov in komunalnih služb,
 • če ne zaupate trenutnemu dimniku, premislite, če bi bile potrebne predhodne meritve o vleki dimnika, njegovi strukturi in podobno.

Dodatna priporočila za postavitev kamina

Izognite se postavitvi kamina, če imate ogrevalno površino manjšo od 12 m2; odsvetovana je postavitev v predsobah; tam, kjer so tudi druga kurišča; kjer bi lahko bile vnetljive snovi; tam, kjer ni mogoč dovod svežega zraka, ter tam, kjer prostor zračite z ventilatorji.

Odprt kamin
V kolikor imate v uporabi odprt kamin, je treba biti toliko bolj pozoren, da ne pride do požara. Okrog kamina je treba postaviti oz. zaščititi tla iz negorljivih materialov. Obseg zaščite okrog kamina naj bo:

pred kaminom: 50 cm
ob straneh: 30 cm.

Odstranite vse gorljive elemente stran od kamina minimalno 80 cm. Razen če uporabljate konvekcijsko toploto ali toplotno sevanje, potem se varnostna razdalja zmanjša.

kamin-na-drva

Pomembnost dimnika za kamin

Za dobro delovanje kamina je potreben tudi kakovosten in dobro izoliran dimnik, ki opravlja zelo pomembno nalogo vleka in odvajanja plinov oz. dima v ozračje. Če je trenuten dimnik slabo zgrajen in ne bi opravljal naloge, kot je treba, vam svetujemo, da izgradite novega ali dodatnega in si tako zagotovite varno, zdravo ter pravilno ogrevanje svojega doma.

Kamin, ki vam omogoča zdravo, varno in trajnostno ogrevanje z obnovljivimi viri, je zagotovo kamin na drva. Polena vam omogočajo naravno ogrevanje, ki je zdravo tako za vas kot za naravo in samo okolje, saj se iz polen izloči le toliko CO2, kolikor ga drevo posrka med samo rastjo. Ostali dim pa ima nevtralizirane emisije in okolja ne onesnažuje.

Odločite se za zdrav in obnovitven naraven vir ogrevanja. Okolje vam bo hvaležno!

Avtor: