implantat

Ko je implantat edina prava rešitev za vas

Implantat je zobni  vsadek, ki nadomesti naravni zob. Ne glede na vzrok za izgubo zoba, nam ga lahko zobni kirurg vgradi v čeljustno kost, dokaj hitro in brez bolečin. Edini minus zobnih vsadkov je njihova cena, ki marsikoga ali odvrne od posega, ali pa pošlje v tujino, kar pa se včasih izkaže kot zelo slaba ideja, saj je tudi kvaliteta primerna svoji ceni. Implantat v Sloveniji pravzaprav ni cenovno nedostopen, sploh če upoštevamo, da imamo strokovnjake, ki poseg opravijo vrhunsko in brez posledic.

Kdaj se odločiti za implantat?

Vzroki za izgubo zob so različni. Lahko gre za poškodbo, bolezen ali pa genetiko. Dejavniki, ki lahko tudi vplivajo na izgubo zob: starost, nosečnost, parodontoza, kajenje, slaba prehrana, pretirano uživanje alkohola, različna zdravila, diabetes, visok krvni pritisk, artritis, slaba ustna higiena ali nesreča.

implantat

Implantat je primeren za vsakogar, ne glede na starost in vzrok izgube zoba. Edino pri mlajših je dobro počakati, dokler se jim ne zarastejo kosti čeljusti. Odsvetujejo se tudi pacientom, ki imajo različne bolezni, saj pri njih okrevanje poteka počasneje. To so bolniki z AIDSOM, osteoporozo, respiratornimi obolenji, srčno žilnimi obolenji, sladkorni bolniki in bolniki s karcinomom. Če imate katero od teh bolezni, je nujno, da se pred posegom posvetujete z osebnim zobozdravnikom, ki vam bo znal najbolje svetovati.

Prav tako, pa se bo pred samim posegom zobozdravnik, oziroma oralni kirurg posvetoval, glede vaših pričakovanj, možnih zapletov in samega poteka posega. Po pregledu zobnega rentgena, ki ga opravite pred posegom, bo pregledal še ustno votlino in se odločil, če je stanje primerno za vgraditev zobnega vsadka. Vstavitev implantata poteka v lokalni anesteziji in je popolnoma neboleč poseg, ki traja približno 20 minut. Najprej kirurg odrgne dlesen, da se lepo vidi zobna kost. Nato si s svedri pripravi ležišče za implantat, ki ga dodatno zaščiti z zapornim vijakom. Po posegu je možna manjša oteklina z rahlo bolečino, ki pa hitro mineta. Po treh mesecih, ko se vsadek zraste s kostjo, mora kirurg preveriti, če je bila vstavitev uspešna. Čez dva tedna, v zadnjem postopku izdela še protetično krono.

Poleg strokovnosti kirurga in skrbno izbranih kvalitetnih materialov, je za dolgo življenjsko dobo zobnih vsadkov pomembna tudi dobra ustna higiena, ki mora biti temeljita. Poleg osnovnega čiščenja z zobno krtačko, se priporoča tudi uporaba zobne prhe in redno nitkanje zob. Zobozdravnik, oziroma protetik vam bo svetoval, kako najboljše izvajati ustno higieno. Prav tako, pa se svetujejo tudi redni pregledi pri zobozdravniku, vsaj na vsake tri mesece.

implantat

Zobne vsadke je mogoče vstaviti takoj ob izgubi stalnega zoba, nanj pa se lahko izdela začasna krona. Poleg tega, da ni treba čakati na poseg, velja tudi, da je najboljši vsadek prav lasten zob. Na vsadek se pacient lahko hitro navadi, še posebej, če je poseg opravljen strokovno in če je protetičen del zdravljenja opravljen, kot je treba.

Včasih je bila izguba zob tabu, marsikdo se je tega sramoval, saj je prevladovalo mišljenje, da je izguba zob povezana zgolj s slabo ustno higieno. Danes pa vemo, da temu ni tako, in da je veliko dejavnikov, ki vplivajo na to, da pride do izgube zoba. Tudi če še niste izgubili zoba in se vam zdi, da implantat pri vas še ne pride v poštev, bi morali o njem začeti razmišljati če: imate obsežen zobni karies, imate poškodovan ali odlomljen zob, imate obsežno parodontalno bolezen, imate proteze ali mostičke, ki vam ne odgovarjajo, ste kronični bolnik, ste strasten kadilec, se zavedate, da ne izvajate ustrezne ustne higiene.

Implantat je prava rešitev za vas, če ste iz različnih vzrokov izgubili zob, ali pa pričakujete, da ga zaradi določenih dejavnikov še boste. Pri osebnem zdravniku se pozanimajte o vseh možnostih za poseg.

Avtor: