Lymski-boreliozi

Vse kar morate vedeti o Lymski boreliozi

Lymska bolezen, oziroma borelioza je najbolj pogosta bolezen, s katero nas lahko okuži klop. Prepoznamo jo po slavnem kolobarju, oziroma rdečini, ki se postopoma širi, v sredini pa ima bledico. Največkrat prizadene živčevje, kožo, sklepe in oči. Ker je bakterijskega izvora, se jo ob zgodnjem odkritju lahko uspešno zdravi z antibiotiki. Lymska borelioza je bolezen tisočerih obrazov, zato, ker nas k njej lahko vodi preko 150 različnih simptomov. Cepiva za preprečevanje okužbe še ni, zato je pred odhodom v naravo potrebna ustrezna zaščita.

Lymski-boreliozi

Kateri so najpogostejši simptomi?

Po vbodu klopa nas na boreliozo največkrat spomni rdečina, ki se širi, v sredini pa bledi, rečemo, da je nastal kolobar. Kolobar je večji od petih centimetrov, okrogle oblike in z ostrimi robovi, ki pa po nekaj tednih izgine tudi brez zdravljenja. Lahko pa se podoben madež naredi tudi drugje po telesu, kar pomeni, da se je bakterija že začela širiti po telesu. V primeru, da ob drugih znakih zdravnik posumi na boreliozo, najprej naredi laboratorijske teste, s katerimi potrdi bolezen, nato se začne zdravljenje. Najpogostejši znaki, ki se pojavijo kmalu po vbodu klopa, so zelo podobni tistim, ko zbolimo za gripo (visoka vročina, glavobol in bolečina v mišicah), zato je pravilna diagnostika pri odkrivanju bolezni zelo pomembna. Lahko se pojavijo tudi drugi simptomi, pri katerih je smotrno pomisliti, da se je pojavila borelioza. Najpogostejši so izčrpanost, motnje koncentracije, pozabljivost, bolečine v sklepih, kratka sapa, motnje vida, kožne spremembe, okužbe dihalnih poti, upočasnjen metabolizem, težave s prebavili, motnje fino motoričnih sposobnosti, omotica, spremenjeno zaznavanje temperature, nepravilen srčni utrip, povečano znojenje ponoči, težave z mehurjem, depresija, bolečine v hrbtu in drugi.

Kateri-so-najpogostejsi-simptomi

 

Kako poteka bolezen?

Borelioza lahko nastane nekaj dni, ali pa tudi nekaj tednov po vbodu okuženega klopa. Ko se klop prisesa na kožo in se začne hraniti, spusti snovi, ki preprečujejo strjevanje krvi, s tem pa izpusti tudi bakterijo borelijo, ki se naseli v našem telesu in začne povzročati težave. Glede na vrsto bakterije borelije, bolezen borelioza lahko poteka različno. V zgodnjem obdobju je bolezen lokalizirana na koži, lahko pa se že razpase po telesu, kar po nekaj tednih imenujemo pozno obdobje bolezni. Vmes se bolezen potuhne, oziroma ne kaže nobenih tipičnih znakov, zato lahko zmotno mislimo, da je vse v redu, v resnici pa je borelioza že načela enega izmed notranjih organov. Bolezen lahko prizadene srce, živčevje, sklepe, mišice in drugo. Kadar se kažejo simptomi na živčevju to imenujemo lymska nevroborelioza. Zdravljenje z antibiotiki je najbolj smiselno v zgodnji fazi bolezni, kasneje lahko ne pomaga več tako učinkovito in lahko ostanejo znaki bolezni.

Kako-poteka-bolezen

Kako se lahko zaščitimo?

Medtem, ko je KME, ki je druga najpogostejša bolezen, ki jo lahko dobimo z okuženim klopom, virusna in se lahko preventivno cepimo, je borelioza bakterijska bolezen, za katero cepivo še ne obstaja. Zato je preventivna zaščita zelo pomembna, če ne želimo zboleti. Najbolj efektivno prepreprečimo bolezen tako, da se ne gibamo na območju, kjer je pojavnost klopov velika. Ker pa to največkrat ni mogoče, se moramo pred odhodom v naravo zaščititi z repelenti, ki odganjajo klope. Izberemo takega, s katerim se lahko pošpricamo po obleki in po koži, da je učinkovitost večja. Oblečemo svetla oblačila, ki prekrivajo večji del kože, prav tako z oblačili in repelenti ustrezno zaščitimo tudi otroke. Po prihodu domov, se temeljito pregledamo, predvsem smo pozorni na pregibe, ter morebitno prisesanega klopa varno odstranimo.

Kako odstranimo klopa?

Borelioza je bolezen, ki nam lahko povzroča veliko preglavic, zato je treba morebitnega klopa čimprej odstraniti. Z ostro pinceto ga primemo čim bližje koži, in ga z enkratnim potegom, brez vrtljajev, odstranimo. Ne uporabimo nobenih krem, ali pa kakršnihkoli mazil, saj lahko to klopa še bolj spodbudi, da izpusti strup v telo.

Avtor: