kislo zelje in putika

Kislo zelje in putika: pot k življenju brez bolečin

Bolečine v sklepih, še posebej v nožnem palcu, gležnjih in kolenih, so stalnica odraslih, katerih genski zapis iz roda v rod prenaša putiko. Lekarniška zdravila in prehranska dopolnila vedno bolj tekmujejo z zdravo kmečko pametjo in recepti naših babic. Tako vemo, da sta kislo zelje in putika tesno povezana. Kislo zelje uspešno lajša številne tegobe te nadležne bolezni.

Še dobro, da obstajajo raznoliki recepti za pripravo zelja in lahko s pestrim jedilnikom poskrbimo za svoje zdravje. Sploh kislo zelje in putika se odlično ujemata. Kako? Preberite v nadaljevanju.

Putika: bolezen, ki je ne moremo odpraviti, lahko pa jo omilimo

Putika, giht, urični artritis, protin,… Različna poimenovanja, ista bolezen.
Četudi je bila nekoč bolezen kraljev, ni prav nič kraljevska, ko se sam spopadaš z njo.

Putika spada med revmatska obolenja in je gensko pogojena presnovna bolezen, ki nastane kot posledica odlaganja sečne kisline v sklepih, tkivih in organih. Višja kot je raven sečne kisline v krvi, večja je verjetnost za njen nastanek. V normalnih pogojih se sečna kislina razgradi v krvi in izloči z urinom.

Putika je pogostejša pri moških in se pojavi v starosti od 40 do 50 let. Pri ženskah se pojavi redkeje, največkrat po menopavzi. Tveganje za bolezen se poveča s:

  • starostjo
  • povečano telesno maso
  • povečanim krvnim tlakom
  • pri jemanju določenih zdravil

Prvi napad putike se pojavi nenadoma. Prizadeti sklep neznosno boli, saj se v njem odlagajo kristali sečne kisline. Sklep pordeči, zateče in je vroč. Občasno se poviša tudi telesna temperatura.
Napad sproži prehrana, ki vsebuje veliko količino purinov. Predvsem so to živila živalskega izvora.
Drugi napad se najpogosteje pojavi že v prvem letu po prvem napadu. Napadi sčasoma postajajo pogostejši, a tudi hujši in zajemajo vedno več sklepov. Sčasoma lahko postane putika kronična. Če se je ne zdravi, lahko privede do deformacije sklepov in okvare ledvic.

Ko pride do napada putike, ji priporočljivo pitje sadnih in zelenjavnih sokov – od 2 l do 4 l na dan. Na ta način se izločanje sečne kisline iz telesa pospeši.

Ali imam putiko?

Znaki putike so zelo tipični. Najprej se pojavi vnetje enega sklepa, po navadi je to palec na nogi ali koleno, kasneje se pojavi vnetje še pri ostalih sklepih. Najpogostejši znaki obolenja so:

  • oteklina sklepa
  • povišana temperatura
  • povišana koncentracija sečne kisline v krvi
  • bolečine drugih sklepov
  • boleča obsklepna tkiva
  • ledvične bolezni
  • težave s srčnim ritmom

Po fizičnem pregledu pri zdravniku sledi laboratorijski pregled urina in krvi. Dokončna potrditev diagnoze se opravi s punkcijo vzorca iz sklepa. V kolikor so v vzorcu prisotni dvolomni kristali, gre zagotovo za putiko. Včasih se zdravniki odločijo še za rentgensko slikanje prizadetega sklepa.

kislo zelje in putika

Priporočljiva živila za bolnike s putiko

Putike ni mogoče pozdraviti, lahko jo le omilimo.
Za začetek se bolniku predpiše ustrezna dieta, ki pa ob zdravilih, ki so danes na voljo, ni več tako odločilna kot je bila nekoč. Vsekakor pa mora bolnik s povečano telesno težo le-to najprej znižati, zato je prvi korak k omilitvi putike pravilna in uravnotežena prehrana.

Ker sprožijo napade putike živila, v katerih so purini, se je nujno potrebno izogniti hrani, ki jih vsebuje. Na podlagi vsebnosti purinov delimo živila na:

Prepovedana živila – vsebujejo več kot 75 mg purinov na 100 g živila:

  • drobovina (možgani, srce, ledvice, jetra, priželjc,..)
  • mesni ekstrakti, mesne omake, slanina
  • jušna kocka
  • mesna, kurja in goveja juha
  • govedina, teletina, divjačina, svinjina, puran, gos, raca, fazan, jerebica
  • inčuni, slanik (riba), skuše, sardine, losos, sladkovodne ribe, školjke, polenovka, ikre/kaviar, dagnja, okrovača, kozice
  • alkoholne pijače
  • kvas, kvasni ekstrakti

Omejena živila – vsebujejo do 75 mg purinov na 100 g živila:

  • ovseni kosmiči, otrobi
  • marelice, grozdje, breskve, rabarbara
  • čebula, beluši, cvetača, špinača, brstični ohrovt, ohrovt, gobe
  • stročnice
  • piščančje meso, ovčetina, lignji, raki, ribe (ki niso omenjene zgoraj)
  • šunka
  • kava in pravi čaji

Dovoljena živila:

  • mleko in mlečni izdelki
  • siri, jajca
  • krompir, rdeči krompir, sladki krompir
  • žita: riž, ajda/ajdova kaša, proso/prosena kaša, kvinoja, kamut, bulgur, pira, kuskus, rž, koruzni in pšenični zdrob
  • testenine
  • koruzni kruh, bel kruh
  • vse sadje in zelenjava, razen prej navedenih, še posebej: češnje, višnje, jabolka, hruške, melone, banane, ananas, jagodičje, ingver, zelena, paradižnik, zelenolistna zelenjava, rdeča zelenjava, avokado, korenje
  • česen (česen in putika zelo dobro sodelujeta)
  • kalčki
  • kislo zelje
  • naravne začimbe, dišavnice
  • navadna in mineralna voda
  • sadni in zelenjavni sokovi
  • zeliščni čaji
  • oreščki
  • marmelade
  • med
  • kompoti
  • hladno stiskana olja
kislo zelje in putika
kislo zelje in putika: s C vitaminom do zdravja

Jejmo kislo zelje in putika bo najmanjša tegoba v našem življenju

V zimskem času, ko ni svežega sadja, nas kislo zelje oskrbi z vitaminom C. Poleg njega pa vsebuje še:

  • redek vitamin K, ki je odličen pri celjenju ran
  • večjo količino mlečne kisline kot jogurt, s katero uspešno uničuje gnile bakterije v prebavnem traktu
  • bogat je z mineralnimi snovmi

Zelje znižuje krvi tlak, širi ožilje, preprečuje prezgodnje staranje, izboljša delovanje črevesne flore in čisti prebavne poti,…
Ker deluje blagodejno na naš organizem pa tudi na naše počutje, ga je že znameniti zdravilec Sebastian Kneipp označil za »čarobno krtačo želodca in črevesja«.

Jejte kislo zelje in putika bo najmanjša tegoba v vašem življenju.

Praženo kislo zelje – recept za sladokusce

Za praženo kislo zelje – recept potrebujemo:

– pol kilograma kislega zelja
– 1 manjšo čebulo
– 1 jabolko
– 1 rdeča paprika
– 1 strok česna
– sol, poper, lovorov list
– malo olja

Postopek priprave:
Na olju prepražimo na drobno sesekljano čebulo, česen. Dodamo na majhne kocke narezano jabolko in rdečo papriko. Vse skupaj pražimo toliko časa, da se sestavine zmehčajo.
Medtem damo v cedilo zelje, ki ga po potrebi speremo s hladno vodo. Če nam je všeč bolj kislo, ga ni potrebno spirati. Zelje damo v ponev in mešamo. Po potrebi dodamo 1 dl vode, da se ne prime na ponev.
Temperaturo na štedilniku zmanjšamo na minimum in dodamo začimbe. Dodamo še 1 dl vode. Vse skupaj počasi pražimo vsaj 20 minut, da se zelje zmehča.
Postrežemo praženo kislo zelje. Recept lahko obogatimo s krompirjem v kosih kot prilogo.

Dušeno kislo zelje s testeninami

Potrebujemo:

– 1 kilogram kislega zelja
– 1 manjšo čebulo
– 1 čebula
– 2 stroka česna
– poper v zrnu
– lovorjev list
– testenine
– noževa konica rdeče paprike
– malo olja

Postopek priprave za dušeno kislo zelje s testeninami:
Olupimo in nasekljamo čebulo in česen, ki ju prepražimo na olju. Pražimo nekaj minut, da čebula postekleni in porumeni. Med praženjem čebule in česna pripravimo zelje. Po potrebi ga speremo s hladno vodo, nato pa dodamo v ponev.
Dodamo sol in poper po okusu ter lovorov list. Zalijemo z vodo, premešamo in počakamo, da zavre.
Zmanjšamo temperaturo na štedilniku, dolijemo 1 dl vode in zelje počasi dušimo do mehkega.
Skuhamo testenine po izbiri. Dodamo dušeno kislo zelje.

Solata iz kislega zelja

Potrebujemo:

– pol kilograma kislega zelja
– 1 manjšo čebulo
– 3 sveže paradižnike
– 3 stroke česna
– sol, poper
– ena čajna žička kumine
– ena čajna žička sladkorja

Solata iz kislega zelja – postopek priprave:
Olupimo in na lističe narežemo čebulo. Operemo paradižnik in ga narežemo.
Na cedilnik stresemo zelje, ki ga po potrebi speremo, v kolikor imamo rajši manj kislo.
Vso zelenjavo damo v posodo. Dodamo strt česen.
Posebej zmešamo olje, kumino in sladkor ter preliv prelijemo preko solate.
Solata iz kislega zelja je pripravljena. Dober tek.

kislo zelje in putika
česen in putika: za življenje brez bolečin

Česen in putika: za življenje brez bolečin?

Tako kot kislo zelje in putika sta tudi česen in putika v odličnem odnosu pri odpravljanju bolečin, ki se pojavljajo pri napadih putike.
Uživanje vitamina C preprečuje razgrajanje kolagena v sklepih. Skupaj z vitaminom E zdravi vnetja. Delovanje vitamina E pa podpira mineral selen, ki ga najdemo v česnu.

Česen izvrstno preprečuje tvorjenje sečne kisline. Sečna kislina se enakomerno izloča iz telesa, bolečine popuščajo in vnetje plahni. Uporabimo lahko surov česen ali pa česen v prahu.

Zelje in česen – tako preprosti sestavini, a tako veliki učinki na zdravljenje putike.

Zakaj bi trpeli bolečine, če lahko odpravite vzroke za njihov nastanek s prilagojeno pripravo jedi, ki so že tradicionalno na našem jedilniku. Jejte kislo zelje in putika bo le še slab spomin.

Avtor: