Ultrazvok srca

Eho srca: razumevanje kardiovaskularnega ultrazvoka

Srce je zelo pomemben organ našega telesa kot prav tako celotni žilni sistem. S tem ko se opravi kardiološki pregled, ki zajema ultrazvok srca in prav tako ultrazvok vratnih žil, lahko najučinkoviteje odkrijemo morebitne napake v delovanju srca ali druga srčno-žilna obolenja. Pregled, kot je https://ultralab.si/ultrazvok-pregledi/ultrazvok-vratnih-zil, zelo nazorno pokaže stanje žilnih sten in omogoči popoln pregled nad zdravjem le-teh.

V današnjem času pa so napakam oz. spremembam srca, podvrženi prav tako otroci. Največkrat je to le stanje odraščanja, se pa prav tako zgodi, da preraste v kaj večjega ali nevarnejšega. Temu primerno otroški pediater opravi ultrazvok srca pri otrocih s sumom na šum.

Pregled in ultrazvok srca pri otrocih

Redni pregledi pri pediatru vam bodo omogočili popoln nadzor nad zdravjem in morebitnimi srčnimi napakami. V primeru, da pediater ugotovi oz. zazna na srcu šum, vas bo takoj napotil h kardiologu. Sam šum pri otrocih se lahko pojavi že ob rojstvu ali kasneje, in ni nujno, da napreduje v bolezen.

Pregled zajema pogovor s starši, ki strokovnjaku razkrijejo informacije, kot so:

 • razvoj otroka,
 • dosedanje bolezni,
 • dedne bolezni v družini in
 • otroška fizična zmogljivost.

Po pogovoru sledi natančen klinični pregled, ki obsega: antropometrične meritve (kjer se meri: telesno težo, višino ter RR); posnetek EKG ter njegova ocena. Po potrebi tudi ultrazvok srca ter testi obremenitve. Terapija je nato popolnoma odvisna od rezultatov, po opravljenem kliničnem pregledu. Če gre za nedolžen ali tako imenovan fiziološki šum, zdravljenje in omejevanje v otroškem življenju ni potrebno.

Če se ob pregledu ugotovijo napake, to strokovnjaki takoj sporočijo in tudi dajo temu primerna navodila, ki jim je treba slediti. V zgodnjih fazah se zdravi z zdravili, v kasnejših pa tudi z različnimi posegi.

Zakaj pa nastane šum na srcu?

Razlog za nastanek in kasnejši ultrazvok srca je zaradi vrtinčenja krvi in povečanega pretoka skozi ustja zaklopk. Kri se začne vrtinčiti oz. njegova hitrost se poveča zaradi okvar srčnih zaklopk; zaradi luknjic v srcu ali nenormalne povezave velikih žil, ki izhajajo iz srca. To se zgodi pri povečanem delovanju ščitnice, anemiji in povišani telesni temperaturi.

Kakšne so prednosti, ki jih prinaša ultrazvok srca?

Kadar potrebujete ultrazvok srca, vas zdravnik napoti k primernemu specialistu na pregled, ki je popolnoma neinvaziven, neboleč ter neškodljiv. Zelo je priporočljiv, saj v živo vidimo delovanje srca in tako lažje določimo, ali odkrijemo razne srčne bolezni.

Prednosti, ki jih postopek nosi, so, da lahko ugotovimo:

 • obliko in velikost srčnih votlin ter velikih žil,
 • delovanje desnega in levega prekata (njuno raztezanje in krčenje),
 • kakšne so zaklopke ter kako delujejo,
 • kako teče kri znotraj srčnih votlin in v velikih žilah,
 • samo stanje perikarda,
 • tvorbe v srčnih votlinah, kot so razni strdki, tumorji ipd., ter
 • prirojene ali pridobljene napačne povezave med srčnimi votlinami.

Pri odraslih se lahko pridruži prav tako možnost naprednih ateroskleroznih sprememb, ki nastanejo na stenah vratnih arterij. Da bi te lahko še pravi čas opazili, je dobro, da opravite ultrazvok vratnih žil.

Kardiovaskularni ultrazvok zajema tudi ultrazvok vratnih žil

Ker so bolezni srca in ožilja zelo pogoste, je dobro opraviti tudi preventivni pregled, ki med drugim razkrije razne anomalije v žilah, njihovo pretočnost, morebitne spremembe na stenah žil, vrste plakov ter smer in hitrost pretoka krvi.

Priporočljivo je, da se ultrazvok vratnih žil opravi po 40-letu starosti ali ob morebitnih simptomih, kot so:

 • sindrom vene cave,
 • motnje pri dializnih bolnikih,
 • vratni šum,
 • multipla skleroza,
 • omotica,
 • vrtoglavica,
 • venska katetra,
 • pogosti glavoboli,
 • nevrološka ali akutna kronična prizadetost.

Potek je popolnoma neškodljiv in ne povzroča nikakršnih negativnih stranskih učinkov, zato se ga lahko ponovi večkrat. Potek pregleda za ultrazvok srca je popolnoma enak kot ultrazvok vratnih žil, edina razlika je, da ga strokovnjak opravlja na drugem mestu.

Med preiskavo pacient leži na hrbtu/ boku. Na del, kjer se dela preiskava, strokovnjak nanese gel za ultrazvok in tako lažje premika sondo, da dobi jasnejšo sliko srca ali ožilja. Postopek traja od 20 minut do 60 minut, kar je odvisno od zapletenosti sprememb ter preglednosti samega tkiva.

Pomeni nastanek ateroskleroznega zoženja nevarnost?

Kadar se vratne arterije zožijo ali če je v njih visok nastanek oblog, obstaja nevarnost za oviranje prekrvavitve možganov, kar lahko vodi tudi do možganske kapi. Le-te so najpogosteje posledica nezdravega načina življenja, ki pelje do povišane telesne teže ali debelosti, pomanjkanja gibanja, velike izpostavljenosti stresu ter nezdravi prehrani. Zato je tudi priporočljivo, da samostojno opravite preventivni ultrazvok vratnih žil.

Da bi lahko nastanek preprečili, vam svetujemo, da si vzamete čas zase; se odmaknete stresu (kolikor je le mogoče); pojeste 5 hranljivih obrokov na dan, ki so polni sadja, zelenjave, dobrih maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov; greste za vsaj pol ure na sprehod ali opravite svojo najljubšo vadbo doma, v naravi ali fitnesu (gibanje = zdravo življenje); si najdete hobi, ki vas dopolnjuje in je popolnoma brez-stresen.

Velikokrat se zgodi, da bolezen ali bolezensko stanje nastane zaradi nas samih, našega tempa in načina življenja ter nekaj podedovanih genih. Seveda pa se na slednje ni v redu preveč zanašati in poskusiti živeti čim bolj polno in pozitivno.

Avtor: