medicinska pedikura

Ali se lahko medicinska pedikura izvaja kar na domu pacienta?

Ko slišite besedo pedikura, verjetno najpogosteje pomislite na gladka in mehka stopala ter na lepo nalakirane nohte. Seveda oboje spada v storitev pedikure oziroma nege stopal, vendar je nega stopal še veliko več kot samo to. Najzahtevnejša oblika pedikure je medicinska pedikura, kjer glavni poudarek ni na lepoti, temveč na zdravju stopal. Ta oblika pedikure je še posebej primerna za ranljive skupine ljudi, torej za starejše in ljudi, ki trpijo za boleznimi, ki jim onemogočajo, da bi se svobodno gibali. Zato je več kot smiselno, da se ta storitev izvaja tudi na domu. V Sloveniji medicinsko pedikuro na domu in še mnoge druge storitve za pomoč ranljivim ponujajo Junaki na domu.

Kaj je pedikura, zgodovina pedikure

Za razliko od manikure, ki pomeni nego rok in dlani, pedikura pomeni nego stopal. Beseda izhaja iz latinskih besed pedis, ki pomeni stopalo, in cura, ki pomeni nego.

Čeprav bi si morda mislili, da gre pri pedikuri za zelo sodobno modno muho, pa temu ni tako. Omembe takšnih in drugačnih pedikur segajo več kot štiri tisočletja v zgodovino, lak za nohte (ki se je seveda zelo razlikoval od današnjega) pa so prvi uporabljali že okrog leta 3.000 pred našim štetjem na Kitajskem in z barvo nohtov razkazovali svoj družbeni status. Ta trend pa je že okrog leta 2.000 pred našim štetjem obstajal tudi v starem Egiptu, kjer so kot družba veliko dali na telesno lepoto in urejenost. Več o pedikuri na Wikipediji.

Kako poteka medicinska pedikura?

medicinska pedikura
Posebna orodja in visoko usposobljen kader so nuja za storitev, kakršna je medicinska pedikura. Cenik to seveda odraža.

Težave s stopali se od posameznika do posameznika razlikujejo in temu je prilagojen tudi potek medicinske pedikure. Vsaka dobra pedikura se začne s posvetom, da pediker ugotovi, česa si stranka želi in kaj potrebuje. V glavnem pa medicinske pedikure obsegajo pregled stopal, na podlagi katerega se postavi diagnoza, čiščenje in dezinfekcijo stopal, odstranjevanje odmrle, trde kože in hidriranje stopal. Pediker se loti tudi nohtov, ki jih očisti, pobrusi in oblikuje. Pogosto izvajalec kombinira medicinsko in klasično pedikuro in nego zaključi z masažo, kar vedno prija.

Klasična ali medicinska pedikura? Cenik kaže razliko.

Prvi pokazatelj, ali gre za medicinsko ali klasično obliko pedikure, je cena. V primeru, da vas zanima medicinska pedikura, cenik pokaže za kar nekaj evrov višjo ceno. Vendar pa je razlika v ceni upravičena, saj gre za precej različni storitvi in medicinska pedikura je lahko veliko zahtevnejša od klasične.

Kot smo omenili že v uvodu, je namen klasične pedikure predvsem poskrbeti za lepa stopala. Klasična pedikura torej vključuje odstranjevanje trde, odmrle kože s stopal, odstranjevanje obnohtne kožice in striženje ter lakiranje (ter v nekaterih primerih tudi podaljševanje) nohtov. Pediker oziroma pedikerka se pri klasični pedikuri loteva blago vraščenih nohtov, ter plitvih kurjih očes, ki še ne potrebujejo medicinske pomoči, pedikura pa se pogosto zaključi z masažo.

Medicinska pedikura je namenjena reševanju hujših zdravstvenih težav s stopali in med drugim vključuje sanacijo globokih razpok, kurjih očes, zaradi katerih je hoja otežena, vraščenih nohtov, ki zahtevajo medicinsko sanacijo, poleg tega pa so za osebe s sladkorno boleznijo veliko bolj od klasičnih priporočljive medicinske pedikure, saj so stopala sladkornih bolnikov veliko bolj občutljiva od stopal zdravih ljudi, nepozornost pedikerja pa ima lahko zelo hude posledice, ki si jih bomo bolj podrobno pogledali v nadaljevanju tega besedila.

Zakaj in v katerih primerih ni priporočljivo, da pedikuro izvajate sami?

Vas zanima medicinska pedikura? Ljubljana je med občinami, kjer to storitev ponujajo Junaki na domu.

Dandanes marsikdo živi po motu: »Vse lahko naredim sam doma« in si ne poišče pomoči, čeprav bi jo nujno potreboval oziroma potrebovala. Še posebej to velja za starejše, ki z iskanjem pomoči žal pogosto odlašajo, dokler ni prepozno, sploh ko gre za pedikuro, saj je marsikdo ne dojema kot nujno storitev. V resnici so ob težavah s stopali redne pedikure ključnega pomena. Bolečine v stopalih namreč pomenijo zmanjšano mobilnost posameznika, ko se starejša oseba neha gibati, pa se iz tega po navadi začnejo razvijati vedno hujši zdravstveni problemi. Če ste starejša oseba ali nekdo, ki ima že tako ali tako težave z mobilnostjo, vam polagamo na srce: Medicinska pedikura vam lahko reši življenje.

V večini primerov ne bo prav nič narobe, če boste za osnovno nego stopal poskrbeli sami doma, če seveda to zmorete. Osnovna nega stopal vključuje umivanje, striženje nohtov in občasno odstranjevanje trde kože na stopalih. Zahtevnejše dele pedikure, sploh medicinske, pa raje prepustite pedikerju oziroma pedikerki, saj ima ta ustrezno izobrazbo in dovolj izkušenj, da se bo dela lotil/a metodično in profesionalno, da ne omenjamo, da se lahko vašim stopalom z obrazom veliko bolj približa kot vi sami in tako veliko bolje vidi, kaj z njimi počne.

Če imate hudo razpokana stopala, kurja očesa globoko pod površjem kože ali hudo vraščene nohte, sanacijo teh težav raje prepustite strokovnjaku, še posebej v primeru, da trpite za sladkorno boleznijo. Sladkornim bolnikom se namreč morebitne ranice in poškodbe (ki si jih lahko zadate tudi z neprimerno opravljeno pedikuro!) zaradi zmanjšanega pretoka krvi celijo veliko počasneje in žal lahko že skozi majhno ureznino v telo zaide infekcija, ki se lahko razširi celo na kosti. V najhujšem primeru je lahko posledica infekcije odstranitev prizadetega dela stopala ali celo noge, žal pa je lahko infekcija tudi usodna.

Zanimiva dejstva o pedikuri

Medicinska pedikura na domu je še posebej primerna za starejše.

Omenili smo že, da so prve pedikure izvajali že pred več kot 4.000 leti in da vam pedikura (posebej medicinska pedikura) lahko reši življenje. V nadaljevanju pa vas čaka še nekaj zanimivih dejstev o pedikuri, negi nohtov in o nohtih nasploh. Ste vedeli na primer:

  • da so si ženske antične Kitajske nohte barvale z laki, narejenimi iz čebeljega voska, ki so bili pogosto v kovinskih srebrnih in zlatih odtenkih?
  • da poleti nohti rastejo hitreje kot pozimi?
  • da zapletene poslikave nohtov na rokah segajo že v čas starih Inkov, ki so si na nohte pogosto risali orle?
  • da je bil navdih za prve komercialne lake za nohte, kakršne poznamo še danes, v 20. letih prejšnjega stoletja izum barv za avtomobile, podjetje Renault pa je pred nekaj leti ponudilo lake za popravilo manjših poškodb barve na avtomobilih, ki so se odlično obnesli tudi kot laki za nohte?
  • da se je trend posvečanja posebne pozornosti stopalom in nogam ravno tako začel v 20. letih prejšnjega stoletja, ko so se ženska krila in obleke začele krajšati in so tako spodnje okončine postajale vse bolj vidne?
  • da tipkanje z nohti spodbuja njihovo rast?

Vas zanima medicinska pedikura? Ljubljana je le ena od slovenskih občin, kjer Junaki na domu ponujajo to storitev.

Junaki na domu so spletna platforma, ki uporabnike povezuje s ponudniki storitev na domu. Njihove storitve so namenjene starejšim osebam, pomagajo pa tudi ljudem, ki zaradi raznovrstnih težav z zdravjem, kroničnih bolezni in invalidnosti ne morejo skrbeti zase. Takšnim ljudem kvaliteta življenja pogosto močno pade, zato je dobro, da imajo nekoga, ki določene stvari opravi namesto njih.

Storitve Junakov na domu so raznolike: Ponujajo namreč pomoč ob lažjih in težjih vsakodnevnih opravilih, pomoč v gospodinjstvu, spremstvo in družabništvo, obnemoglim dostavljajo hrano na dom. Na domu opravljajo tudi rehabilitacijske storitve, kot so fizioterapija, delovna terapija, masaže, vadbe za starejše, nudijo pa tudi psihosocialno pomoč. Ponujajo tudi aktivno dnevno varstvo, program Aktiven dan in omogočajo bivanje starejših na kmetiji. Ostale storitve, ki jih ponujajo, so fotografiranje na domu, hišniška opravila in frizerske storitve, klasična pedikura na domu in medicinska pedikura. Ljubljana je le ena od občin, kjer izvajajo svoje storitve. Izvajalci, povezani v mrežo Junakov na domu, se namreč nahajajo po vsej Sloveniji.

Za več informacij obiščite njihovo spletno stran ali obiščite Facebook stran Junak na domu.

Povzetek ugotovitev o medicinskih pedikurah

Če imate hude težave z nohti ali stopali, zaradi katerih je ovirana vaša mobilnost, ali pa imate bolezen, zaradi katere morate na svoja stopala še posebej paziti, so odlična rešitev za vaš problem redne medicinske pedikure. Koliko pa stane medicinska pedikura? Cenik ponudnikov storitev ponavadi kaže, da boste za njo odšteli več kot za klasično pedikuro, saj je medicinska pedikura zahtevnejša in zahteva poglobljeno znanje in strokovno usposobljene izvajalce. Od rednih medicinskih pedikur na domu bodo imeli največjo korist starejši ljudje, saj jim lahko skrb za stopala pomaga ohranjati mobilnost in s tem vitalnost, potrebno za dolgo in zdravo življenje, dodatna prednost pa je, da si lahko medicinsko pedikuro naročite kar na dom. Za to skrbijo Junaki na domu, ki poleg pedikur ponujajo še marsikatero drugo storitev na domu za tiste, ki zaradi starosti ali različnih bolezni ne morejo več poskrbeti sami zase. Predsodek, da je pedikura nepomembna storitev, je povsem zgrešen, saj še posebej medicinska pedikura dobesedno rešuje življenja, da ne govorimo o tem, kako lahko neurejena stopala vplivajo na človekovo samozavest in duševno zdravje. Tega so se na neki ravni ljudje zavedali že v antičnih časih, saj omembe urejanja stopal in nohtov segajo več tisoč let v preteklost. Če ste torej oseba, ki bi ji medicinska pedikura na domu pošteno olajšala življenje, ali pa imate med svojci kakšno takšno osebo, brez oklevanja stopite v stik z Junaki na domu.

Avtor: