Išias

Išias – kako ga prepoznati in ukrepati?

Bolečine s specifičnimi simptomi, povezane s stiskanjem živčnih korenin, katere segajo od hrbtenjače, imenujemo radikulitis ali radikulopatija. Patološki proces je najpogosteje lokaliziran v lumbosakralni regiji, lahko pa se nahaja v katerem koli delu hrbtenice. Išias je bolezen, ki pesti vedno več ljudi in se z njo borimo na razne načine. Gre za bolezen, ki povzroča velike bolečine in posledično tudi vpliva na poslabšanje vsakdanjega razpoloženja ter počutja.

Vzroki, ki so možni za nastanek išiasa, so različni. Najpogostejši vzrok je osteohondroza, ki vodi do kile medvretenčnih plošči in do pojava izboklin. Vzroki, pa so lahko tudi posledica ukrivljenosti hrbtenice, zaradi nepravilne drže. Morebiti so vzrok tudi poškodbe hrbtenice, vnetne bolezni, prirojene motnje hrbtenice, presnovne in hormonske motnje, infekcije kostnega tkiva in živčnega sistema ter seveda tudi benigni in maligni tumorji v območju živčnih korenin.

Išias

Dejavniki tveganja, ki povzročajo nastanek ali poslabšanje, so hipodinamija (delo ali počitek v sedečem položaju), pomanjkanje mineralov, kajenje, hipotermija, starost nad 45let, prekomerna telesna teža, pogosto dvigovanje težjih bremen, stres, kronična ali akutna zastrupitev in nazadnje tudi profesionalni športi, kot so dviganje uteži in borilne veščine.

Simptomi, ki se utegnejo pojaviti, so različni. Določa jih njegova lokalizacija. Glavni simptom pa je bolečina. Pojavi se nenadoma pri obračanju glave, hipotermija, pri dvigovanju uteži, ipd. Občutki so izredno močni in, zaradi njih človek kar »zamrzne«, saj gibanje dodatno to bolečino povečuje. Simptomi so lahko tudi trzanje mišičnih vlaken, mravljinčenje, mišična oslabelost predvsem na obolelem območju, povečanja občutljivost kože ali celo odrevenelost.

Simptomi so lahko locirani samo v spodnjem delu hrbta, v predelu zadnjice vzdolž zadnje strani stegna, v spodnjem delu hrbta in križnice – razširja se na stegno in spodnji del noge.

Išias se diagnosticira tako, da pacient opravi popoln pregled, zato da se izključijo druge bolezni s podobnimi simptomi. Zdravnik na podlagi bolnikovih besed ugotovi naravo bolečine, njeno intenzivnost, lokalizacijo, okoliščine nastanka, stopnjevanja. Zdravnik še preveri podatke o preteklih in morebitnih kroničnih boleznih, poškodbah, dednih dejavnikih. Diagnostika se nadaljuje s splošnimi in nevrološkimi pregledi, biokemičnimi in splošnimi krvnimi testi, analiza urina, ultrazvok ledvic, radiografija hrbtenice, ultrazvok trebušnih organov, ipd. Seveda se zdravnik lahko odloči tudi za druge preglede, odvisno od stanja pacienta.

Išias lahko zdravimo z zdravili (kreme, tablete, geli, itd.), s terapijo brez zdravil (vadba, fizioterapija, akupunktura, masaža, ipd.) ali pa s kirurškim zdravljenjem, ko je bolezen že močno napredovala.

V kolikor čutite močne bolečine, ki so pripisane išiasu, je dobro, da veste, kako postopati. Najprej omejite gibanje, postavite se v udoben položaj, nanesete lahko anestetično mazilo, vzamete lahko protibolečinsko tableto. Medtem, ko pri akutnem išiasu potrebujemo zdravniško pomoč.

Isias

Da bi preprečili ali omejili pogostost in intenzivnost napadov, se izognite dvigovanju težkih stvari. Pravilno se prehranjujte, se ne prenajedajte, zmanjšajte stres, normalizirajte telesno težo, privoščite si dovolj spanja, spanje se priporoča na trdi vzmetnici, redno izvajajte vaje, spremljate držo in se izogibajte hipotermiji.

Gre za težavo, ki te lahko spravi v posteljo za več dni. Seveda želimo to preprečiti ali pa neznosne bolečine vsaj ublažiti. V določeni meri lahko na stanje s pravimi ukrepi vplivamo tudi sami.

Avtor: