kolagen

Je kolagen za kožo res nujno potreben?

Največkrat spregledana beljakovina oz. protein, ki je v bistvu eden glavnih gradnikov našega telesa in ga je smiselno uživati vsak dan. To je kolagen. Ta beljakovina zares pripomore k lepši koži, pomaga pa tudi pri mnogih drugih tegobah, ki se kažejo v utrujeni in suhi koži, bolečih sklepih, redčenju ali izpadanju las in porušeni črevesni flori. Z uživanjem kolagena je priporočljivo začeti dovolj zgodaj, še preden simptomi postanejo vidni!

Zavedati se moramo, da človeško telo za normalno delovanje dovolj kolagena proizvaja le do 20. leta starosti. Nato se proces upočasni in ga po 30. letu vsako leto izgubimo kar 1 %. Upadanje se kaže v povešeni, utrujeni in suhi koži, nabiranju celulita, slabšem vidu, omejenosti gibanja in kot smo že omenili, v bolečih sklepih ter prizadeti črevesni steni.

V izogib temu vabljeni, da si vzamete nekaj časa in pogledate spodnja dejstva oz. prednosti, ki jih boste ob redni uporabi kolagena hitro opazili.

1. prednost: Lepši videz kože

Kolagen je ob sintezi zadolžen za najosnovnejših delcev, t. i. aminokislin, ki jih v telo vnesemo z različnimi živili. Med ključnimi so:

 • glicin,
 • glutamin,
 • prolin in
 • arginin.

Ker jih s hrano ne dobimo dovolj, jih je priporočljivo vsak dan zaužiti še v obliki prehranskega dopolnila. Odločitev, v kateri obliki boste uživali kolagen za kožo, je povsem vaša, pomembno je le, da ga uživate, sicer ste prezgodaj lahko priča zgoraj omenjenim učinkom.

Priporočamo sicer hidrolizirani kolagen. Ta se v telesu absorbira kar 3-krat hitreje od običajnega, kar pomeni, da je bolj učinkovit, pa tudi na vidne rezultate ne bo treba čakati prav dolgo.

Poznamo 4 tipe kolagena, ki se med seboj razlikujejo glede na vlogo in strukturo. V telesu se nahaja največ kolagena tipa 1 (za lepo kožo), ki ga v mladi koži najdemo okrog 80 % in kolagena tipa 3, ki ga je okoli 15 %.

Tekom staranja so odstotki vse nižji. Telo samo ga namreč ni več sposobno tvoriti dovolj, da bi lahko uravnavalo napetost kože, zato mu moramo pomagati z vnosom kvalitetnih prehranskih dopolnil.

kolagen za kožo je nujno potreben

2. prednost: Močni lasje brez izpadanja

 

Kolagen za kožo in lase tipa 5 je specializiran za gosto, lepo in zdravo lasišče in nadomešča odmrle kožne celice, pripomore pa tudi k hitrejši obnovi celic.

Kako pa sploh vemo, če ga je v našem telesu premalo ali preveč?

Verjemite, pomanjkanje kolagena boste kaj hitro opazili ob pojavu simptomov, kot so:

 • manj prožna, suha koža;
 • lomljivi nohti;
 • večji pojav celulita;
 • lasje se začnejo pogosteje lomiti, celo izpadati in ostanejo brez leska.

Kaj pa, ko ga je v telesu preveč?

Prekomerna količina se začne odražati na ledvicah, to pa vodi v pojav številnih drugih kroničnih bolezni.

Kljub številnim pozitivnim učinkom nekaj pazljivosti pri doziranju kolagena torej ne bo odveč.

3. prednost: Uravnotežena presnova

Vse, kar zaužijemo, skozi prebavni trakt potuje v črevesje in od tam naprej v kri. Za ta del je zadolžen kolagen tipa 3, ki je tudi ključen za zdravo črevesje. Črevesna stena je kot ščit za filtriranje snovi – nekatere gredo v krvni obtok, druge (v obliki toksinov) pa morajo zapustiti vaše telo. Če črevesni steni torej primanjkuje določenih snovi, se kolagen za kožo ne absorbira pravilno, kar pomeni nekoliko slabšo učinkovitost.

Nevarni toksini se v naše telo največkrat prikradejo z vnosom nezdrave hrane, kar običajno občutimo v obliki utrujenosti, aknaste kože, celulita, lišajev, težav s koncentracijo in podobnih simptomov.

kolagen utrjuje sklepe in kosti

4. prednost: Zdravi sklepi in hrustanec

Ko se telo stara, se zmehča hrustanec, pa tudi  sklepi postajajo vse bolj krhki, zato jih moramo pravočasno zaščititi. To lahko dosežemo z rednim gibanjem, uživanjem zdrave prehrane in prehranskih dopolnil. Eno izmed načel zdravega prehranjevanja je tudi zmernost, kar pomeni, da iz zaužitih živil ne dobimo vseh potrebnih snovi. Če bi to želeli, bi morali pojesti ogromno količine hrane, zato raje posežemo po prehranskih dodatkih. Za vaše sklepe in hrustanec bo poskrbel kolagen tipa 10.

 

5. prednost: Upočasnjeno staranje in mladosten videz

Najpomembnejši kolagen za kožo in hkrati gradnik celotnega telesa je kolagen tipa 1, ki ga najdemo v kitah, kosteh, vezivnem tkivu, ožilju in v sami koži. Ta igra nadvse pomembno vlogo pri upočasnjevanju procesa staranja. Da pa proces upočasnjevanja karseda gladko poteka, je treba v telo vnesti čim več živil, kot so:

 • jajca,
 • citrusi,
 • česen,
 • jagodičevje,
 • piščančje meso,
 • ribe in indijski oreščki.

S pravilno prehrano in kvalitetnimi prehranskimi dopolnili, kot je npr. hidrolizirani kolagen, bodo rezultati na vaši koži, laseh, sklepih in prebavi kmalu vidni.

Redno uživanje kolagena je koristno za mišično maso

6. prednost: Mišična masa

Mišice so tako kot kosti pomemben gradnik telesa, zadolžene za gibanje in samo vzdržljivost. Kot vse drugo, se žal tudi mišice tekom staranja sčasoma povesijo oz. izgubijo svojo moč in obliko.

Mišice pravilno delujejo le ob zadostnem vnosu beljakovin, zato je uživanje kolagena, ki velja za pomembno vezivo, ključnega pomena, če jih želimo ohraniti močne in prožne še dolga leta.

V primeru, da mišicam ne priskrbimo zadostne količine beljakovin, se tekom staranja lahko pojavi mišična atrofija.

Kaj pa je pomembno za ohranjanje notranjega zdravja in ravnovesja v vašem telesu?

Raznolika prehrana, polna vlaknin, vitaminov in mineralov v kombinaciji s kvalitetnimi prehranskimi dopolnili.

Poskusite z 2-mesečno »kuro« uživanja hidroliziranega kolagena in verjemite, ne bo vam žal!

Avtor: