Huda zaprtost

Huda zaprtost – zapleti in simptomi

Huda zaprtost je pogosta prebavna bolezen, pri kateri se blato redko prenaša (manj kot 3-krat na teden) s prehodom trdega blata in pri katerem je napor pri odvajanju blata. Čeprav huda zaprtost običajno ni resno zdravstveno stanje, lahko vseeno vodi do zapletov in nekateri od teh zapletov so celo življenjsko nevarni.

Huda zaprtost – zapleti

Zapleti, ki nastanejo zaradi določene motnje, motnje ali bolezni. Običajno se pojavi, kadar je stanje hudo in se ne zdravi. Huda zaprtost, naj bo akutna ali kronična, potrebuje takojšnje zdravljenje, sicer se lahko razvijejo spodaj navedeni zapleti.

Huda zaprtost – napihnjenost

Napihnjenost in hude bolečine, običajno v spodnjem levem delu trebuha, so lahko posledica plinov, ki jih proizvajajo običajne črevesne bakterije, ki razgrajujejo vlaknine v blatu, zataknjenem v debelem črevesu. Leva stran trebuha je raztegnjena in običajno nežna na dotik.

Huda zaprtost – leni debelo črevo

Leno debelo črevo se ne odziva na prisotnost blata v debelem črevesu in gastrokolični refleks, ki običajno spodbudi gibanje črevesja po vstopu hrane v želodec. Pogosto tudi odvajala ne pomagajo. Slaba aktivnost debelega črevesa je lahko posledica dolgotrajne zlorabe odvajal, odlaganja odvajanja ali daljšega počitka v postelji. Pogosto ne čutite želje po črevesju. Leno debelo črevo je sinonim za hudo kronično zaprtje in ne pomeni trajne okvare debelega črevesa. Olajšanje lahko dosežete le tako, da z ustrezno prehrano in aktivnim življenjskim slogom odpravite vse možne vzroke za zaprtje in se držite.

Huda zaprtost – fekalni vpliv

Pri fekalnih udarcih se vam v debelem črevesu prilepi trden stol in ga z naravnim naporom ne morete pregnati. Običajno se pojavlja pri starih bolnikih, ki ležijo v postelji, lahko pa tudi pri drugih odraslih ali otrocih s kroničnim zaprtjem ali pri tistih, ki jemljejo opiate ali metadon. Obrok z veliko količino žit brez pitja dovolj tekočine lahko povzroči tudi fekalno okvaro.

Huda zaprtost

 

Huda zaprtost – obstipacija ali zapeka

Huda zaprtost imenovana obstipacija pomeni črevesno zaporo, ki je lahko akutno ali kronično, delno ali popolno. Zaprtje, napenjanje trebuha, boleči krči in bruhanje so glavni simptomi. Obstrukcijo črevesja lahko povzročijo polip, rak, brazgotinsko tkivo, ki se razvijejo po operaciji ali vnetju.

Nekatere bolezni, kot so skleroderma, lupus ali amiloidoza, lahko vplivajo na gibljivost debelega črevesa. Ultrazvok lahko zazna prekomerno blato v črevesju. Obstipacijo je treba hitro rešiti z operacijo, da se prepreči perforacija črevesja, krvavitev ali okužba.

Huda zaprtost – relaktni prolaps

Relaktni prolaps je štrlenje dela danke skozi analno odprtino med gibanjem črevesja. Običajno se pojavi pri starejših ljudeh s kroničnim zaprtjem, ki imajo tedenske mišice medeničnega dna in se med gibanjem črevesja obremenijo. Odvajanje odvajal ali mehčalcev za blato lahko prepreči poslabšanje prolapsa, vendar je včasih potrebna operacija.

relaktni-prolaps

Huda zaprtost – rektokela

Rektokela, ki se večinoma pojavi pri ženskah po menopavzi, pomeni izbočenost danke naprej proti nožnici. Zdravnik lahko to izboklino odkrije med vaginalnim in rektalnim pregledom. Keglove vaje za krepitev mišic medeničnega dna lahko pomagajo v blagih primerih. Če rektokela štrli skozi nožnico, je običajno potrebna operacija.

Huda zaprtost – analna razpoka

A analna fisura je solza analne sluznice, ki nastane med prisilnim prehajanjem velikega in trdega blata. Po solzi lahko začutite hudo bolečino, ki traja več ur, na blatu ali straniščnem tkivu pa lahko najdete kri. Bolečina in krvavitev med odvajanjem lahko trajata več tednov.

Huda zaprtost – kronični hemoroidi

Kronični hemoroidi so pogost zaplet kroničnega zaprtja. Zdravljenje vključuje prehrano, bogato z vlakninami in tekočino, telesno aktivnost, kopeli, anti hemoroidne in analgetične kreme. Modrikasto strjeni hemoroidi z izjemno analno bolečino in občutljivostjo so lahko posledica tromboziranih hemoroidov, pri katerih v analnih žilah nastane krvni strdek, takrat je potrebna nujna kirurška odstranitev strdka.

kronični-hemoroidi

Huda zaprtost – zdravljenje

Tople kopeli 10–20 minut nekajkrat na dan nežne analne mišice.

Mehčalci blata omogočajo mehak prehod blata.

Lokalne analgetične kreme lajšajo bolečino.

Solza se običajno v nekaj tednih popolnoma zaceli sama, včasih pa je potrebno kirurško zdravljenje.

Ponavljajoča se poškodba analnega sfinktra s trdo defekacijo lahko privede do močnega (razširjenega, razširjenega) anusa z zmanjšanim »tonom« analnega mišice zapiralke; v tem primeru je potreben kirurški poseg.

Če huda zaprtost traja več dni zapored in sploh ne morete odvajati blata, potem obiščite zdravnika. Vaš zdravnik bo morda lahko ugotovil, kaj povzroča zaprtje, vam dal natančno diagnozo in priporočil učinkovito zdravljenje.

Avtor: