Zakaj moramo skleniti dodatno zdravstveno zavarovanje?

Dodatno zdravstveno zavarovanje je dopolnilno zavarovanje k osnovnemu, torej k obveznemu zavarovanju. Vsak državljan v Sloveniji je dolžan imeti osnovno zdravstveno zavarovanje, iz katerega se krijejo zdravstvene storitve in zdravila ter pripomočki, ki jih nujno pacient potrebuje. O nujnosti pa odloča zdravnik. Dodatno zdravstveno zavarovanje pa dopolnjuje nekatere zdravstvene storitve in krije tudi nekatera boljša in ne nujna zdravila. Ker so te zdravstvene storitve in zdravila lahko življenjskega pomena za paciente ter so zelo draga, jih težko krijete sami, zato potrebujete dopolnilno zavarovanje.

Zakaj je dobro, da sklenete dodatno zdravstveno zavarovanje?

Na primer, da imate operacijo, ki je seveda nihče ni pričakoval in se znajdete v bolnici. Če je bila operacija s strani zdravnika označena kot nujna, potem se bo krila iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Če pa jo je zdravnik označi kot ne njuno, na primer šivanje manjše raztrganine, pa boste morali operacijo plačati sami. Seveda so cene operacij od nekaj tisočakov pa do nekaj deset tisočakov, nekatere pa stanejo celo več. Dodatno zdravstveno zavarovanje pa bi vse seveda pokrilo, da vam ne bi bilo treba plačati takega zneska.

Če ste v bolnici, vam bo osnovno zdravstveno zavarovanje krilo prve tri dni bivanja v standardni skupni sobi. Vse ostale dni pa boste morali doplačati in je seveda cena ležanja v bolnici nekajkrat višja od cene najema hotelske sobe. Klasično dodatno zdravstveno zavarovanje pa bi to pokrilo, da vam ne bi bilo treba plačati takih vrtoglavih zneskov.

Kaj vse še krije dodatno zdravstveno zavarovanje?

Odvisno je od tega, kakšno dodatno zdravstveno zavarovanje plačujete. Pri vseh zavarovalnicah imate na razpolago nekaj paketov. V vsakem paketu je razloženo, katera zdravila in zdravstvene storitve krije osnovni paket dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Največkrat za mlade ljudi in generacije srednjih let osnovni paket zadostuje, ker se ne soočajo dosti z bolnicami in zdravniki. Nekateri ljudje so seveda izjeme, ker potrebujejo več zdravstvene oskrbe, ne glede na starost.

Zato so tudi premije za mlajše osebe cenejše kot za starejše, ker se smatra, da bodo starejši potrebovali več zdravstvenih storitev in bodo porabili več denarja iz skupne zavarovane blagajne vzajemnega zavarovanja.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije veliko zdravil, pripomočkov in tudi ležaje v bolnici. Ne krije pa marsikaj v zvezi z zobozdravstvom ter okulistiko, kar je vseeno treba večinoma doplačevati, vendar bistveno manj, kot bi, če dopolnilnega zavarovanja ne bi imeli.

dodatno zdravstveno zavarovanje

Katera zdravstvena dodatna zavarovanja še obstajajo?

Seveda, kot za vse storitve, lahko plačujete premijo tudi za posebna dodatna zavarovanja. Takšno dodatno zdravstveno zavarovanje lahko krije na primer zdravljenj poklicnih bolezni, okulistiko, kakovostne storitve zobozdravstva in tudi nadstandardno bivanje v bolnici.

Kako se torej odločiti, katero dodatno zdravstveno zavarovanje bi bilo za vas koristno in dobro? Odgovorite si na vprašanje, kaj bi radi za sebe imeli v zvezi z zdravjem. Kako gledate na svoje zdravje in koliko se cenite. Koliko ste za svoje zdravje pripravljeni odšteti denarja, da boste od zdravstva dobili karseda največ? Ko boste odgovorili sami pri sebi na ta vprašanja, ste pripravljeni na pogovor s svetovalcem iz zavarovalnice. Zastavil vam bo enaka vprašanja in vam ponudil določene pakete dopolnilnega zavarovanja, ki se lahko kombinirajo še z nezgodnim ter življenjskih zavarovanjem, kar bo za vas najbolj ustrezno.

Kaj pa cene premij?

Premije med paketi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se med seboj ne razlikujejo toliko, da si ne bi mogli privoščiti boljših zdravil in boljših storitev ter kakovostnejšega bivanja, ko to najbolj potrebujete. Še posebej, če imate družino, ki vas potrebuje, je vredno o tem razmisliti. Kajti, če vi niste v redu, ne boste mogli poskrbeti niti za lastno družino. Cene paketov različnih zavarovalnic pa so si dokaj podobne.

Splača se vam začeti plačevati premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje takoj, ko se vam prekine status študenta, ker je takrat premija najnižja. Z vsakim letom, ko čakate in ne plačujete premije, se le-te povečajo za 3 %. Poleg tega tvegate, da se vam kaj zgodi in da boste morali potem dobršen del življenja plačevati stroške bolnice in zdravstvenih storitev.

Avtor: