Kako vam lahko coaching pomaga izboljšati vaše splošno počutje?

Sodoben način življenja, ko se vsem mudi opraviti številne službene in kasneje še zasebne obveznosti, je zelo pogosto vzrok, da nas posrka v začaran krog stresa, nezdravih navad, utrujenosti, negativnega razmišljanja, jeze in slabšega počutja. Pri tem nam lahko iz začaranega kroga zelo učinkovito pomaga coaching, za katerega je značilno, da so na različnih področjih življenja hitro vidni prvi rezultati, a le, če se resnično odločite za korenite spremembe v vašem življenju.

Coaching je univerzalna metoda refleksije med dvema posameznikoma, za katero bi lahko rekli, da odklepa človeški potencial ter vse življenjsko učenje. Razvil se je iz pozitivne psihologije. Rezultati takih pogovorov so opolnomočenje in sposobnost uspešnega samostojnega delovanja na različnih področjih življenja. Primeren je za vse, ki si želijo vzeti vajeti življenja v svoje roke, napredovati in vsak dan korakati po poti do začrtanih ciljev.

coaching

Coaching je prava izbira za vas, če:

 • Čutite pomanjkanje jasnosti in občutek zatikanja?
 • Želite prepoznati svojo strast ali namen?
 • Ste neorganizirani ali nimate osredotočenosti, da bi sledili svojim ciljem?
 • Preživljate težavno obdobje (izguba službe, ločitev, zdravstvene težave itd.) v svojem življenju?
 • Želite svoje cilje doseči s podporo objektivne osebe?
 • Ste nesrečni v katerem koli delu svojega osebnega ali poslovnega življenja?
 • Niste na točki v življenju, kjer bi si želeli biti?
 • Ste neizpolnjeni ali zmedeni glede smeri vaše kariere?
 • Imate slabe navade in premalo discipline za uvajanje sprememb v vašem življenju?
 • Želite spremeniti omejujoča prepričanja in stališča?
 • Želite biti izzvani, da se premaknete iz točke udobja v vašem življenju?
 • Želite bolje razumeti sebe in pridobiti nov pogled na življenje?
 • Želite napredovati in kreirati svoje življenje po vaših željah?
 • Želite postati boljša verzija sebe in posledično biti večji doprinos vsem okrog vas?

Zakaj sploh izbrati coacha?

Vsakdanje življenje, je žonglirate med odnosi, fizičnim in duševnim zdravjem, financami, zasebnim in poslovnim življenjem, duhovnostjo in še mnogo več. Ko si prizadevate, da bi bilo vaše zdravje in dobro počutje v ravnovesju, morda iščete nekoga, ki bi vas lahko podprl. Pri osredotočenosti na določene cilje, razvijanju strategij za izboljšanje čustvenega, duhovnega, osebnega, poklicnega in zasebnega življenja, za zdravje in dobro počutje, vam lahko pomaga coach, saj nudi objektivno perspektivo, uporabne strategije za rast in spremembe. A pri izbiri coacha bodite pozorni, da izberete osebo, ki je uspela premagati neuspehe in težke trenutke, se še vedno uči in raste, ima praktično in teoretično znanje za področje, kjer si vi želite rasti, ga spoštujete kot človeka in seveda priporočila ljudi, ki jim je ta oseba že pomagala do konkretnih rezultatov.

coaching-2

Kako poteka coaching?

Ko se nekdo odloči za coaching, se s to osebo coach najprej dogovori za termin in trajanje pogovora. Še pred samim srečanjem stranka izrazi svoje želje, o čem se želi pogovarjati. Na samem srečanju pa coach z zastavljanjem vprašanj vodi pogovor tako, da stranka predstavi dosedanje dosežke in kakšni so cilji na želenem področju. Potem pa skupaj analizirata trenutno stanje, kakšne so možnosti za napredek in določita naslednje korake v časovni okvir ter uvedeta nove navade, ki jih stranka lahko vpelje v svoje življenje. Coach nudi stalno podporo stranki in ji nikoli ne svetuje z neposrednimi nasveti. Različne metode in tehnike coachinga so načrtno usmerjene v spremembe, saj spodbujajo razvoj novih strategij mišljenja in delovanja. Coach stranki pomaga uvideti trenutne ovire do več zadovoljstva in dobrega počutja, hkrati pa jo opremi s tehnikami doseganja in vzdrževanja zdravega načina življenja. Vsako naslednje srečanje je namenjeno pregledu uspešnosti coachinga in na napredovanje. Pogovor med stranko in coachem poteka v razmerju 90:10, saj je naloga kakovostnega coacha to, da zastavlja konkretna vprašanja, skrbno posluša in se drži profesionalne zaupnosti, vse povedano ohrani zase in nikoli ne razlaga drugim, kaj mu stranke med coacingom povedo. Samo trajanje coachinga je odvisno od želje stranke, njenih zastavljenih ciljev in uspešnosti. S coachem se stranka tudi dogovori, kako bodo potekala njuna coaching srečanja v živo, po telefonu ali preko spleta.

coaching-3

Couching je uspešen pri vrsti najrazličnejših težav

S pomočjo coachinga je mogoče doseči izboljšanje stanja na katerem koli področju. Coaching je v veliko pomoč pri izboljšanju počutja in odnosa s samim sabo, pri vrstniških, družinskih in partnerskih odnosih. Raziskave, ki so bile narejene v preteklosti so pokazale, da je coaching v veliko pomoč pri zdravljenju odvisnosti od alkohola, cigaret in drugih nedovoljenih drog. S takšnim pristopom posameznika coach motivira k večji in pogostejši telesni dejavnosti, izboljša prehranjevalne navade in posledično s takim življenjskim slogom obvladuje tudi kronična stanja, kot so povišan krvni tlak, povišan holesterol, debelost in celo sladkorno bolezen. Coaching je zelo uspešen tudi pri obvladovanju stresa, pri povrnitvi nadzora nad svojim umom in čustvi ter pri okrepitvi čustvene inteligence, kar posledično vpliva na mentalno osredotočenost in jasnost, zmanjšanje negativnih občutkov, kot sta stres in tesnoba ter doseganje večjega splošnega ravnovesja v vsakdanjem življenju.

Avtor: