Alternativna medicina

Prav gotovo ste že slišali za alternativno medicino. V Slovenskem prostoru še vedno bije tiho bitko s klasično medicino, čeprav zajema široko področje zdravljenja. Alternativna medicina je bolj poznana, kot naravna tehnika zdravljenja. Alternativno zdravljenje je popularno predvsem med Američani. Ti namreč v večini nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja, zato jim je alternativna medicina toliko bolj dostopna.

Alternativna-medicina

Kako na Alternativno medicino gledamo pri nas.

Alternativna medicina pri nas, je postranska dejavnost, saj v našem prostoru še ni našla skupnega jezika s klasično medicino. Prav tako se ni dokončno oblikoval zakon, ki bi dovoljeval zdravstvenim delavcem izvajanje alternativnega zdravljenja, pa vendar alternativna medicina doživlja svoj razcvet tudi na naših tleh.

Seveda se dogaja, da pacienti, ki se poslužujejo alternativnega zdravljenja, s svojim izbranim zdravnikom ne razpravljajo, razlogi pa so po večini strah nad negativnim odzivom zdravnika. Varnost pacientov z molkom ni zagotovljena, kar lahko povzroči neprijetne zdravstvene posledice.

Vseeno pa se ozrimo malce nazaj v zgodovino. V Sloveniji smo že v 18. stoletju poznali alternativno medicino oziroma zdravljenje. Zeliščarstvo se je pri nas krepko širilo in ima bogato tradicijo, prav tako pa je postala najbolj poznana metoda. Saj poznate rek, ki ga je izrekla teta Pehta navihanemu Kekcu v prvem slovenskem filmu? Za vsako bolezen rož’ca raste.

Poleg zeliščarstva, se je pri nas pogosto uporabljala tudi metoda zdravljenja s kristali ali drugače imenovana, kristaloterapija. Nekako lahko rečemo, da so to bile ljudske oblike zdravljenja, danes temu lahko strokovno rečemo alternativna medicina.

Alternativna-medicina-2

Uradno je v slovenskem zdravstvu priznana zdravstvena medicina, zdravniki, ki bi uporabljali zdravljenje pacientov z alternativno medicino, pa so lahko kaznovani z odvzemom licence. Slovenija je torej edina država v Evropi, ki nima zakonsko urejenega področja alternativne medicine, čeprav je v letu 2007 namenilo nekaj pozornosti in definiral pojem zdravilstva, zdravilskega sistema in metode, ki priznavajo tradicionalno kitajsko zdravilstvo, prav tako Indijsko, in homeopatijo.

Pet področij, ki jih zajema alternativna medicina in je uradno napisana v zakonu o zdravilstvu.

 

  1. Tradicionalna oblika alternativnega zdravljenja je zakoreninjena v Kitajski, Aziji in Indiji. Zajema zeliščarstvo in akupunkturo.

 

  1. Biološko delovanje alternativnega zdravljenja, temelji na vnosu snovi v telo in s tem se pospešuje izločanje strupov iz telesa. Sem spadajo različna olja, ki jih dobro poznamo, orehovo in Svetlinovo olje.

 

  1. Alternativno zdravljenje, ki posega v dušo in telo, je nevrološko programiranje. Deluje predvsem na spodbujanju pozitivnega razmišljanja in iskanje lastne motivacije. Sem sodi meditacija, kode uspeha in hipnoza.

 

  1. Manipulacija ali drugače imenovano tehnika zdravljenja z masažo. Predvsem to alternativno metodo zdravljenja uporabljajo kiropraktiki, ki manipulirajo s sklepi ali deli telesa.

 

  1. Zdravljenje z energijami, ki deluje na bolnika z namenom, da očisti in ponovno vzpostavi ravnovesje v telesu. Poznane metode so polaganje kristalov, magnetov ali drugih materialov, Reiki in ostale svetlobne oblike oziroma energije zdravljenja.

Alternativna-medicina-3

Alternativna medicina – na kaj moramo biti pozorni.

Zdravje je naše največje bogastvo. Da se vse več ljudi odloča za alternativno zdravljenje, lahko naštejemo več razlogov, nekateri med njimi so tudi dolgotrajne neozdravljive bolezni, dolge čakalne dobe ali pa preprosto ni denarja za uradno zdravstveno zavarovanje.

Uporabniki alternativnih tehnik pa je vseeno dobro opozoriti, da so pred izbiro takšnega načina zdravljenja previdni. Vsak zdravilec ni zdravilec, najde se veliko tako imenovanih samooklicanih zdravilcev, ki pa lahko poleg materialne škode povzročijo ali onesposobijo, morda celo porušijo naše ravnovesje. Preden se odločite, da boste svoje življenje zaupali neznanemu zdravilcu, si vzemite čas, preglejte ter dobro premislite, ali zdravilec svoje poslanstvo opravlja legalno ali ilegalno.

V današnjem času se ljudje vedno več zatekamo k naravnemu zdravljenju in veliko mero namenimo tudi uradni medicini. Morda bomo kdaj priča združenju alternativne in uradne medicine, katere bo zanimala zdravje človeka in ne več denar.

Avtor: