Borelija

Borelija je bolezen, ki jo prenašajo klopi

Klopi so del narave in na človeka skočijo, ko se giblje na travniku ali v gozdu. Ugriz neokuženega klopa za ljudi ni nevaren, problem pa lahko nastane, če je klop okužen, saj to lahko vodi do različnih bolezni, med katerimi sta borelija in klopni meningitis najbolj pogosta. Obisk narave je sicer dejavnost, ki je za človeka priporočljiva, to pa ne pomeni, da smo lahko brezskrbni. Piki različnih žuželk, sončne opekline in manjše poškodbe se zgodijo pogosto in čeprav velikokrat niso dolgotrajno škodljive zdravju, to pri pozni odstranitvi okuženega klopa ne velja. Slovenija je država, kjer so pogoji idealni za klope in zato jih je v naših gozdovih veliko. Med njimi je približno 41% okuženih klopov, kar pomeni, da je možnost okužbe pri človeku dokaj visoka.

Lymska borelioza ali borelija

Lymska borelioza, ki ji pogovorno rečemo kar borelija je bolezen, ki se navadno pri človeku razvije po ugrizu klopa, res redko pa tudi po piku kakšne druge žuželke, ki sesa kri. Klop se z lymsko boreliozo okuži, ko sesa kri okužene živali. Največkrat so to mali gozdni sesalci, lahko pa so to tudi ptice ali druge večje živali. Borelijo povzroči bakterija, ki je v klopovi slini. Klop pa slino spusti v kožo medtem, ko se na človeka prisesa. Na mestu ugriza je značilno zaviranje imunskega sistema, ki prepreči zaznavanje srbenja ali druge bolečine, zato brez pregleda telesa oseba klopa ne čuti. Se klop ni dovolj hitro odstranjen, se okužba začne množiti in nato začne potovati naprej po telesu do organov in ostalega tkiva.

Borelija-je-bolezen

Okužena oseba lahko okužbo z lymsko boreliozo hitro prepozna, saj se na koži okoli pika pojavi značilen rdeč kolobar. Navadno je sredina, torej mesto ugriza rdeče in nespremenjeno, kolobar okoli pa gre iz svetle rdeče v spet temno rdečo.

Nekateri ljudje v začetni fazi opisujejo znake, podobne gripi, kot so utrujenost, glavobol, rahlo povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah, slabost in podobno. Problem nastane, če se zaradi poznega odkritja borelija ne začne zdraviti dovolj hitro, saj lahko v nasprotnem primeru bolezen močno napreduje. Pri napredni boreliji, se okužba o limfnem sistemu ali krvnem obtoku razširi do srca, sklepov, mišic ali celo živčevja. Če borelija napreduje do te mere, da napade organe ali ostalo tkivo, je škoda že narejena in zdravila ni. Znaki napredne lymske borelioze se lahko pokažejo mesece ali leta po ugrizu.

Zdravljenje borelije

Borelija je bolezen, ki se prenaša bakterijsko in zanjo cepiva ni, zato je za preprečevanje okužbe najbolj pomembna preventiva ali hitro ukrepanje pri ugrizu. Če pa klopa ne odstranite dovolj hitro in/ali opazite značilne kolobarje, je to znak, da ste verjetno okuženi. Doba inkubacije pri prvi fazi je običajno 3 do 32 dni in ob prvih znakih je potreben obisk zdravnika. Prej ko opazite spremembe in obiščete zdravnika, prej lahko začnete z zdravljenjem. Borelija se zdravi z antibiotiki in bolj zgodaj, ko se okužba prepozna, bolj učinkovito je zdravljenje.

 

Če pa borelija ni prepoznana dovolj zgodaj, lahko bakterije začnejo napadati tkivo. Ko se to začne, uporaba antibiotikov ne pomaga več. Kasnejše faze se pokažejo mesece ali leta po okužbi in lahko, odvisno od napredovanja bolezni vodijo do dolgotrajnega zdravljenja, ki se konča z popolno ozdravitvijo, v nekaterih primerih pa lahko borelija vodi do različnih kroničnih bolezni, ki so trajne.

Najboljše zdravilo je preventiva

Ugriz klopa in kasnejša možna borelija se pojavljata pri ljudeh vseh starosti in spolov, zato se mora vsa družina enako zavarovati pred klopi. Najboljše zdravilo proti boreliji je seveda preprečevanje ugriza klopa, če vas je klop že ugriznil, pa njegova hitra odstranitev. Izogibanje klopom ne pomeni, da ne hodite več v naravo, ampak, da se ustrezno oblečete in uporabljate repelente. Ko se odpravite v naravo se oblecite v svetla oblačila, ki imajo dolge hlače in dolge rokave. Poleg tega pa je na trgu ogromno sprejev in mazil, ki vsebujejo snovi, ki klope odganjajo, zato jih uporabljajte vsakič, ko greste v gozd ali pa na visok travnik. Ker preventivna zaščita ni vedno popolnoma zanesljiva, se po tem, ko pridete domov stuširajte in dobro preglejte svoje telo. Bodite pozorni tudi na dele telesa, ki so poraščeni in na pregibih.

Najboljše-zdravilo-je-preventiva

Pravilno odstranjevanje klopa

V primeru, da opazite, da ste domov prinesli prisesanega klopa, to ni razlog za paniko ali obisk zdravnika, saj lahko klopa odstranite sami. Če klopa hitro odstranite, je možnost za okužbo zelo majhna. Da se borelija prenese na človeka, je potrebnih od 24 do 48 ur, vsekakor pa prej boste odstranili klopa, manj možnosti je za okužbo. Za odstranitev klopa ne uporabljajte nobenih mazil, olj ali drugih snovi, ampak ga preprosto s pinceto zagrabite tik nad kožo za glavo in ga nato enostavno izvlecite ven. V redkih primerih, če klopa povlečete preveč hitro, lahko na koži ostane del klopa, ki ga telo v naslednjih dneh samo izloči. Najbolj pomembna je odstranitev klopove glave, saj tam izloča slino, ki povzroča okužbo.

Po odstranitvi klopa opazujte predel ugriza še nekaj tednov in če opazite spremembe na koži obiščite zdravnika.

 

Avtor: