Ročna limfna drenaža

Ročna limfna drenaža za čiščenje telesa

Za telo poznamo več masažnih tehnik. Glede na to, s katerimi težavami se srečujemo, je za nas primerna različna masaža. Ročna limfna drenaža je ena izmed posebnih masažnih tehnik, ki se jo uporablja predvsem v medicini in za katero se praviloma ne uporablja nobenih olj in mazil. Razvila se je iz klasične masaže in temelji na tem, da se s počasnimi gibi spodbuja limfni obtok, ki igra pomembno vlogo pri pravilnem delovanju telesa. Ročna limfna drenaža se lahko izvaja za terapevtski namen, nekateri pa se odločijo za limfno drenažo tudi preventivno.

Kaj je limfa in limfni sistem

Limfa je rumena tekočina, ki teče po limfnih žilah, ki jih imenujemo tudi mezgovnice. Mezgovnice sestavljajo limfni sistem, ki je poleg krvožilnega sistema najpomembnejši sistem v telesu, kjer potuje tekočina. Za limfni sistem je značilno, da iz tkiv odnaša odpadne snovi, kot so na primer bakterije, ki povzročajo bolezni ali pa ostale tujke. Limfa se prečisti v bezgavkah, ki delujejo kot filtri za tujke, pomembne pa so tudi za delovanje imunskega sistema in njihovo povečanje oziroma vnetje kaže tudi na različna bolezenska stanja.

limfa-in-limfni-sistem

Limfa nima osredje črpalke, kot je pri krvi srce, in se zato premika počasi in pod nizkim pritiskom. Ko je limfni sistem preobremenjen, se limfa nabere v vezivnem tkivu in nastane edem oziroma oteklina. V tem primeru je potrebno to limfo poslati naprej, da se odpadne snovi lahko izločijo in se v telesu spet vzpostavi ravnovesje tekočin. Za odstranjevanje edema je na voljo več različnih načinov, vsekakor pa je ročna limfna drenaža med bolj učinkovitimi.

Za katere namene se izvaja ročna limfna drenaža

Limfna ročna drenaža se zagotovo v ospredju izvaja za drenažni učinek. Torej, da se iz telesa odstranijo odpadne snovi in toksini. Da je delovanje limfnega sistema slabo, so lahko med drugimi znaki kaže tudi kot otekle bezgavke, utrujenost, zatekanje okončin, zadrževanje vode, hitro pridobivanje telesne teže in celulit. Limfna ročna drenaža se izvaja tudi po rehabilitaciji poškodb, večjih operacijah in odstranjenih bezgavkah, saj deluje protibolečinsko in izboljšuje imunski sistem.

Seveda se ročna limfna drenaža izvaja tudi preventivno in ljudem pomaga pri zmanjševanju stresa, saj so pri limfni drenaži prijemi nežni in rahli, sama terapija pa poteka v prijetnem prostoru. Ker se pri ročni limfni drenaži izločajo toksini, to pomaga tudi pri razstrupljanju telesa, pri zmanjšanju celulita (predvsem v kombinacijah še z drugimi terapijami za oblikovanje telesa) in za ohranitev elastične in napete kože. Za limfno drenažo se odločajo tudi tisti, ki imajo aknasto in problematično kožo ali pa imajo na splošno težave z zabuhlostjo. Ročna limfna drenaža je tako načeloma primerna za vse ljudi, saj je današnji stil življenja hiter in velikokrat tudi nezdrav.

Kako poteka ročna limfna drenaža

limfna-drenaza

Ročno limfno drenažo izvaja usposobljen terapevt, ki se je izobraževal na tem področju. Značilnost ročne limfne drenaže je ta, da se jo izvaja ročno in brez aparatur. Sama tehnika je natančno določena in sicer gre za počasne gibe, ki morajo biti enakomerni in jih terapevt ponavlja. Osnovni gibi so štirje in sicer krožni gib, gib črpanja, gib dajanja in obračalni gib. Da je ročna limfna drenaža izvajana pravilno, mora terapevt z gibi slediti limfnemu toku, ki stimulirajo krčenje limfnih žil. Tehnika ne sme biti boleča, zato je gibanje počasno, pritiski pa nežni. Da je terapija uspešno delovala, se največkrat pokaže tako, da morate takoj po terapiji na stranišče. Po terapiji je zato tudi priporočljivo, da spijete dovolj tekočine, saj se vam s terapijo iz telesa izloča voda. Za uspešno terapijo je med terapevtom in stranko potrebna odkritost in pogovor, kjer se oceni predviden napredek in potrebno število terapij. Za uspešnost terapije ni odgovoren samo terapevt, ampak se mora tudi stranka doma držati navodil, ki jih terapevt predlaga. Načeloma nikoli ni dovolj samo ena sama terapija, ampak je limfno drenažo potrebno večkrat ponoviti.

Avtor: