alergija na cvetni prah

Alergija na cvetni prah – kako si lahko pomagate?

Vsi se veselijo toplejših dni, hodijo na sprehode v naravo in načrtujejo izlete, vi pa se z rdečimi očmi in zatečenim nosom skrivate v varnem zavetju svojega doma. Vam je to kaj znano? Alergija na cvetni prah je težava s katero se soočajo mnogi.

Kaj je alergija na cvetni prah?

Alergija na cvetni prah se pojavi kadar je naš imunski sistem preveč občutljiv na neškodljive in običajne snovi iz okolja. Simptomi se pojavijo v različnih organih – na koži, sluznici v dihalih in črevesni sluznici. Pravzaprav gre za napako imunskega sistema, ki nastane po prvem stiku z alergenom. Takrat se razvijejo imunski mehanizmi, ki se ob ponovnem stiku z alergenom aktivirajo in povzročijo burno reakcijo telesa.

cvetni-prah

Znaki in simptomi alergije na cvetni prah

Seneni nahod ali alergija na cvetni prah pogosto povzroča nahod, zaprtost nosu, občutljivost oči in težave z grlom. Poleg običajnih simptomov se lahko pojavijo tudi kožne težave, glavoboli, prebavne motnje in razdražljivost.

Med pogoste simptome alergije spadajo:

 •         Kihanje
 •         Otekanje in solzenje oči
 •         Srbeča koža
 •         Zamašen nos
 •         Kašljanje in praskanje v grlu
 •         Pritisk in bolečine v sinusih

Ali gre za alergijo ali prehlad?

Alergija na cvetni prah in prehladi se pogosto pojavljajo v istem obdobju, zato ju lahko včasih med seboj zamenjamo.

Pri alergiji je povzročitelj cvetni prah, težave so lahko prisotne od nekaj tednov do nekaj mesecev. Nosni izcedek je obilen, bister in voden. Simptomi so bolj izraziti na prostem in ob lepih dneh, medtem ko se v zaprtih prostorih ali v deževnih dneh umirijo.

Pri prehladu pa je povzročitelj virusna okužba, ki po navadi traja od 7 do 10 dni. Nosni izcedek je v tem primeru gost, sluzast in obarvan. Simptomi so enako močni ne glede na prostor ali vremenske razmere.

Kdaj je alergija na cvetni prah najbolj pogosta

Alergija na cvetni prah je najbolj opazna v spomladanskem času. Žal pa rastline v naravi cvetijo v različnih letnih časih. V zgodnji pomladi cvetijo drevesa, cvetni prah trav je bolj pogost pozno pomladi in poleti, jeseni pa je prisotnega veliko cvetnega prahu ambrozije.

Ne glede na letni čas so alergije močnejše ob toplejših in suhih dneh, sploh če piha veter, ki cvetni prah raznese daleč naokoli.  

cvetni-prah-alergija

Kako si lahko pomagate?

Izognite se dejavnikom zaradi katerih se pojavi alergija na cvetni prah

 • Cvetni prah je v zraku bolj prisoten ob jutranjih urah, zato se v tem času izogibajte sprehodom in zunanjim opravkom. Tudi kasneje se izogibajte območij sveže pokošeno travo.
 • Nosite sončna očala, ki bodo vsaj delno pomagala, da vam cvetni prah ne zaide v oči. Ko se vrnete domov, takoj zamenjajte zunanja oblačila ter s kože in las sperite cvetni prah.
 • Bivalne prostore redno sesajte in površine obrišite z vlažnimi krpami. Prostor zračite samo v popoldanskem času, ko je v zraku manj cvetnega prahu, ali pa oken sploh ne odpirajte.

 

Poskrbite da bo v vašem domu zrak čim bolj čist

 • Omislite si čistilnik zraka s HEPA filtrom, predvsem bo ta koristen v spalnici.
 • Doma in v avtu uporabljajte klimatsko napravo. Ta bo iz ozračja odstranila vodo, v kateri se raztapljajo alergeni in tako blagodejno delovala na zrak v vašem prostoru.

 

Po potrebi uporabite zdravila, ki so na voljo brez recepta

 • Umetne solze vam lahko koristijo pri izpiranju alergenov iz oči. Pri tem bodite pozorni, da ne vsebujejo konzervansov, ki bi lahko oči še dodatno dražili.
 • Kapljice za oči proti alergiji delujejo dekongestivno in antihistaminično, zato so idealne zlasti pri blaženju draženja, pordelosti ali srbečice.
 • Fiziološka raztopina bo pomagala očistiti dihalne poti, razredčiti sluz in omogočiti vlaženje nosne sluznice.
 • Oralni antihistaminiki lahko pomagajo pri kihanju, srbenju oči, izcedku iz nosu in srbenju.
 • Dekongestivi so po navadi na voljo v obliki pršil in pomagajo pri zmanjševanju otečenosti krvnih žilic v nosu, kar pomaga odpreti dihalne poti.

 

Tudi hidracija in zdrava prehrana lahko vplivata na alergije

 • Svojemu telesu lahko pomagate tako, da v svoj jedilnik vključite protivnetno hrano in okrepite imunski sistem.
 • Ingver in kurkuma imata protivnetne lastnosti, ki lahko blagodejno delujejo na alergije
 • Tako kot pri prehladu nam lahko tudi pri alergijah pomaga povečan vnos vitamina C (pomaranče, limone, kivi, paprika,…)
 •  Omega-3-maščobne kisline pomagajo odpirati dihalne poti
 • Poskrbite tudi, da spijete dovolj vode. Dehidriranost naj bi povzročila povišanje ravni histamina v telesu, kar lahko posledično vodi do hujših simptomov alergije.

 

 

Naravna zdravila za boj proti alergijam

Nekaj rastlin in trikov , ki vam lahko pomagajo v času, ko vas daje alergija na cvetni prah, lahko najdete tudi v domači kuhinji.

Koprive: čaj iz suhih kopriv lahko pomaga preprečevati alergijske reakcije in pomaga pri simptomih srbečice, smrkanja in razdražene sluznice.

Evkaliptus: kopel z evkaliptusovim oljem lahko pomaga pri lajšanju bolečin v okončinah in razdraženih dihalnih poteh. V primeru zaprtih dihalnih poti lahko kapljico olja s pomočjo vatirane palčke nežno namažete po notranjosti nosne votline. 

Med: med deluje protivnetno in protibolečinsko ter pomaga pri senenem nahodu.

Morska sol: kopel z morsko soljo lahko pomaga pri blaženju srbečice in kožnih izpuščajev. Prav tako so raztopine z morsko soljo odlična rešitev za izpiranje nosu. 

Jabolčni kis: kis je eno izmed bolj znanih domačih zdravil proti vnetjem, prehladom in glavobolom. Žlico jabolčnega kisa dodajte v kozarec vode ter dodajte malo limoninega soka in medu. Kadar je alergija na cvetni prah res huda, lahko napitek pijete tudi trikrat na dan.

Koromač: kopel za inhalacijo iz koromačevega olja lahko pomaga pri lajšanju simptomov alergije. Obraz držite nad posodo, se čez glavo pokrijte z brisačo in vdihavajte zdravilne hlape.

Hladni obkladki: na oči si položite hladno in mokro brisačko. Hlad brisačke bo pomagal, da oteklina splahni in ublažila srbenje.   

Alternativne metode zdravljenja

Če naravna zdravila nimajo učinka, se lahko poslužite tudi katere izmed alternativnih metod pri zdravljenju alergij: 

 • Akupunktura

Gre za način zdravljenja z iglami, ki izhaja iz Kitajske. Povzročila naj bi povečano izločanje endorfinov v telesu. Ti pomagajo okrepiti imunski sistem ter zmanjšujejo občutek bolečine in stres in tako izboljšajo počutje bolnika. 

 • Kiropraktika

Pri kiropraktiki se vzroke za zdravstvene težave išče v pritisku hrbteničnih vretenc na živce. Vretenca se z rokami poskuša poravnati v prvotni položaj in s tem izboljšati bolezenske simptome. 

 • Bioterapija

Iz vidika bioterapije naj bi šlo pri alergijah, tako kot pri drugih boleznih, za moten pretok alergije. Da bi alergijo lahko odpravili se mora bolnik tako soočiti z vzroki, ki naj bi jo povzročali. 

Avtor: