opekline od sonca

Opekline od sonca – kako jih preprečiti in blažiti

Opekline od sonca so žal nadloga s katero se še posebej pogosto soočamo v poletnih mesecih. Čez dan brezskrbno uživamo na soncu in pri tem pozabimo na primerno zaščito, proti večeru pa naša koža postaja vedno bolj rdeča, razdražena in boleča.

Da opekline od sonca ne bodo pokvarile vaših poletnih užitkov, smo za vas pripravili nekaj nasvetov za preprečevanje nastanka opeklin, ter nasvete za nego le teh.

Zakaj pride do opeklin?

Opekline so posledica poškodb kože. Nastanejo zaradi posledic delovanja UV-B sončnih žarkov. Žarki najprej prizadenejo vrhnjo plast kože, ki zato pordi, oteče in je pekoča na otip.

Če je koža dlje časa izpostavljena soncu lahko pride tudi do hujših opeklin, kjer so prizadete tudi globlje plasti kože. Poleg zgornjih znakov lahko pride tudi do nastanka mehurjev, spremlja pa jih bolečina, vročina, srbenje in utrujenost.

Zelo intenzivne opekline pa nastanejo, ko so poškodovane vse plasti kože. Takrat je koža na videz bela ali vijolična, na otip zmehčana ali pa celo usnjata.

Opekline-od-sonca

Kako preprečiti nastanek opeklin?

Opekline od sonca nastanejo zaradi prevelike izpostavljenosti soncu. Omejite čas izpostavljenosti soncu, tudi na plaži se raje zadržujte v senčnih predelih. Svojo kožo zaščitite z rednim nanašanjem sončne kreme, pred močnimi sončnimi žarki pa jo lahko zavarujete tudi s pokrivalom in lahkimi oblačili.

Da bi zaščiti svojo kožo upoštevajte naslednje nasvete:

 • izogibajte se soncu, še posebej med 11 in 15 uro,
 • zadržujte se v senci – vendar tudi tam ne pozabite na dodatno zaščito,
 • kožo pokrijte z lahkimi oblačili in pokrivali,
 • kožo zaščitite s kremami za sončenje, ki ponujajo zaščito pred UVA in UVB žarki – za odrasle se priporoča uporaba vsaj faktorja 20, za otroke pa faktor 50,
 • kremo za sončenje redno nanašajte – vsake 2 do 3 ure in po vsakem kopanju.

Pri otrocih mlajših od 6 let in starostnikih starejših od 65 let je potrebna še večja previdnost, saj je njihova koža še toliko bolj občutljiva.

kako blaziti opekline od sonca

Kako blažiti opekline od sonca?

Po dnevu, ki ste ga preživeli na soncu so na koži nastale opekline – prva pomoč, ki jo imate skoraj zagotovo pri roki je hladna voda. Uporabite lahko obkladke, ledene kocke ali pa prizadeto območje hladite z vodo.

To bo pomagalo ublažiti bolečine, iz kože vsrkalo nekaj toplote ter zožiti žile in zmanjšati oteklino.

Pomembno je tudi, da poskrbite za hidracijo telesa. Popijte veliko vode in poskrbite, da je veliko tekočine tudi v hrani, ki jo pojeste. Lubenice, melone, jagode in podobni plodovi so odličen način za vnašanje dodatne tekočine v vaše telo.

Opekline – prva pomoč:

 • Opekline od sonca hladite s hladno vodo ali obkladki.
 • Na opekline nanesite jogurt ali mlečne obkladke in jih potem sperite s hladno vodo.
 • V vreli vodi prekuhajte solato in tekočino ohladite. V tekočino namočite brisačo in jo položite na opeklino.
 • Za blaženje opeklin lahko uporabite tudi gel aloe vere – nanesete ga direktno na prizadete predele in počakate, da se vpije.
 • Kožo redno vlažite. Uporabite lahko razne vlažilne losjone in gele, izogibajte pa se uporabi mastnih krem in mazil, ki koži preprečijo, da bi oddajala odvečno toploto.

V primeru nastanka opeklin, je pomembno da ste še toliko bolj pozorni na nadaljnjo zaščito svoje kože. Zadržujte se v senci, prizadete predele pokrijte z lahkimi oblačili in ne pozabite na redno nanašanje zaščitne kreme. Vaša koža je po opeklinah še toliko bolj občutljiva in bolj dovzetna za nove poškodbe.

Kaj storiti, ko postane opeklina mehur?

Opeklina-mehur pomeni, da so vaše opekline res hude. Mehurjev ne drgnite ali praskajte, saj s tem samo povečate možnosti okužbe. Če na koži nastane opeklina-mehur lahko temu sledijo tudi povišana telesna temperatura, glavoboli in utrujenost.

 • Poskrbite, da se v takem primeru čim prej umaknete v senčen in hladen predel, kožo pa mirite s hladilnimi obkladki, vlažilnimi kremami in gelom aloe vere.
 • Ne pozabite tudi na to, da je treba telesu povrniti izgubljene tekočine, zato je pomembno da veliko pijete.
 • Za zmanjšanje vnetja lahko uporabite aspirin ali podobno nesteroidno protivnetno zdravilo, pri srbenju kože pa si lahko pomagate z antihistaminiki.
 • V primeru, da nastanejo res hude opekline od sonca, ko so mehurji res veliki ali pa pokrivajo velik del telesa bo morda potreben obisk pri zdravniku.

Poskrbite, da v prihodnosti preprečite nastanek opekline – prva pomoč, ki smo jo našteli zgoraj je sicer lahko koristna pri blaženju posledic, vendar pa vam bo vaša koža hvaležna, če se v prihodnje nastanku opekline od sonca popolnoma izognete.

opeklina-mehur

Namerno izpostavljanje soncu za namenom porjavitve strokovnjaki močno odsvetujejo. Če želite doseči videz porjavele kože raje uporabite temu namenjene izdelke in se soncu čim bolj izogibajte. Predolga izpostavljenost soncu ima poleg takojšnjih neprijetnih posledic (opekline), lahko tudi zapoznele škodljive posledice, kot so prehitro staranje kože, siva mrena, slabši imunski sistem ali celo rak kože.

Poskrbite za učinkovito zaščito svoje kože, zadržujte se v senci in čim bolj uživajte v prihajajočih poletnih mesecih!

Avtor: