Izboljšajte zdravje svojih zob

Zdravje zob je ključnega pomena za splošno dobro počutje in kakovost življenja. V tem članku se bomo osredotočili na nekaj naprednejših rešitev za nadomestitev izgubljenih zob, kot so zobni vsadki in sistem All-on-4, ter se dotaknili tudi izzivov, s katerimi se srečujejo pacienti pri ortodontskem zdravljenju v Sloveniji. Za starše mlajših otrok pa imamo pripravljen dober nasvet, kako lahko otroci najhitreje pridejo do zobnega aparata na napotnico.

Zobni implantati – trajna rešitev za nadomestitev izgubljenih zob

Izguba zoba je lahko neprijetna in vpliva na naš nasmeh, govor ter sposobnost uživanja hrane. Zobni implantati so pred nekaj desetletji postali priljubljena rešitev za nadomestitev izgubljenih zob. Ti trajni vsadki se vstavijo v čeljustno kost in nudijo stabilno osnovo za namestitev zobne krone, ki se danes praviloma izdela iz cirkonija.

Prednosti dentalnih implantatov so naraven videz, udobje, enostavno vzdrževanje ter ohranjanje zdravja sosednjih zob. Pogosto pa se pri ljudeh pojavi težava, saj je implantološko zdravljenje samoplačniško in ga ne krije zavarovalnica oziroma ZZZS. Veliko dobrih nasvetov boste prebrali na največjem portalu za zobe – eZobozdravnik. Ker pa je največ vprašanj po forumih glede cene za implantate, smo zasledili tudi povsem nov portal www.implantat-cena.si, kjer primerjajo cene implantatov v Sloveniji in tujini ter vam bodo priporočali najugodnejše ponudnike za vstavitev implantatov.

all on 4

Sistem All-on-4 – rešitev za starejše brez zob

Starejši, ki so izgubili vse zobe v eni ali obeh čeljustih, se pogosto soočajo z izzivi pri žvečenju hrane in samozavesti pri govoru. Sistem All on 4 (proteza na implantatih) je inovativna rešitev, ki omogoča namestitev proteze na samo štiri implantate. Ta pristop omogoča hitro okrevanje in stabilno rešitev za pacienta, ki se želi sproščeno uživati hrano in se spet sproščeno smejati brez skrbi, da bi se mu premikala klasična proteza. Pred leti so predvsem implantologi na Hrvaškem z marketinškimi akcijami privabili številne paciente. Danes je ta sistem zelo popularen tudi med zobozdravniki v Sloveniji, pogosto se namešča tudi All on 6, to je proteza na šestih implantatih.

Ortodontija za otroke in odrasle

Pravilno postavljeni zobe pa ne izboljšujejo le estetike, ampak tudi prispevajo k boljšemu ugrizu, lažjemu vzdrževanju ustne higiene ter preprečevanju določenih težav z žvečenjem. Invisalign, sistem prozornih snemljivih zobnih opornic, je postal priljubljena izbira za odrasle, saj omogoča skoraj neopazno poravnavo položaja zob. Mlajši pa se pogosto zatekajo k ortodontu na napotnice, vendar se soočajo s težavo dolgih čakalnih vrst v Sloveniji.

Izzivi pri ortodontskem zdravljenju v Sloveniji

Čakalne vrste pri ortodontih so postale resna težava v Sloveniji, še posebej za otroke, ki potrebujejo ortodontsko terapijo. Dolge čakalne vrste lahko povzročijo, da otroci izgubijo dragocen čas, ko bi se zobje lahko pravilno razvijali. Trenutna čakalna zoba od prvega klica ortodonta do namestitve zobnega aparata je tudi več kot 7 let. Kot rešitev se nekateri starši obračajo na ortodonte na Hrvaškem, kjer so krajše čakalne dobe. Na srečo jim Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v teh primerih povrne denar za zdravljenje v tujini. Če obiščete portal otroski-ortodont, boste dobili več informacij.

Za mlade in starejše pa velja isto pravilo. Pomembno, da redno skrbite za zobe in izboljšujete zdravje svojih zob. Ne samo, da zobje omogočajo pravilno žvečenje hrane in dober govor, ampak imajo tudi pomembno vlogo pri našem videzu in samozavesti.

Kljub temu se pacienti v Sloveniji spopadajo s težavami pri ortodontskem zdravljenju zaradi dolgih čakalnih vrst. V prihodnosti je zato pomembno, da se poiščejo rešitve za zmanjšanje teh čakalnih vrst in ustrezna kakovost zobozdravstvenega varstva za vse generacije.

Avtor: