hiperbarična komora

Hiperbarična komora: terapija, ki lepša od znotraj in zunaj

Hiperbarična komora oziroma kisikova komora ohranja mladostnost, povečuje storilnost in krepi dobro počutje ter zdravje

Pomembno je, kako se človek počuti, da je zdrav, vitalen in poln energije, da ima primerno  krvno sliko, odličen imunski sistem in je brez bolezenskih stanj. V današnjih časih pa je pomembno tudi to, da se zdravje zrcali na zunaj, da smo mladostni, s sijočo kožo, ženske brez ali s čim manj nadležnega celulita, manj vidnimi gubami in nepravilnostmi na koži. Pomembno je tudi, da nismo utrujeni, da imamo dobro koncentracijo, vrhunske umske in fizične sposobnosti, stabilen imunski sistem, da smo uspešni v prizadevanjih za ohranjanje mladostnosti, si pomagamo proti stresu ter preprečimo morebitne bolezni.

Obstaja terapija, ki pomaga pri doseganju obojega, zunaj in znotraj. Govorimo o kisikovi  terapiji, ki se izvaja v hiperbarični oziroma kisikovi komori. Kako deluje hiperbarična komora oziroma kisikova komora? Gre za postopek, pri katerem v komori s povečanim atmosferskim tlakom dihamo čisti kisik. Tako izboljšamo naravne zdravilne moči našega telesa. Kadar ni dovolj kisika na prizadetih območjih, ko so drugi načini regeneracije ali izboljšanja zdravja neučinkoviti, HBOT (hiperbarična komora) rešuje problem s povečanjem kisika na naraven način. Oksigenacija pod tlakom pomeni tudi pospešeni krvni obtok in s tem pospešeni dotok hranil v tkiva in odstranjevanje toksinov iz telesa.

Kisikova komora ima precej dolgo zgodovino. Sega že v leto 1662, ko so se začeli prvi poskusi ustvarjanja tlaka, od takrat pa se je znanje o delovanju in učinkih terapije v hiperbarični komori širilo. Najnovejši izsledki znanosti potrjujejo njeno delovanje in tako se hiperbarična komora uporablja v medicini kot podporna primarna in sekundarna terapija za različna bolezenska stanja. Uporablja se  pri športu, za boljše počutje, za lepoto … Kisikova komora je danes zelo varna, učinkovita, seveda pa je potrebno, da z njo upravlja usposobljena oseba.

Vas zanima hiperbarična komora? Ljubljana ima vrhunski center.

Kako kisikova komora sploh deluje?

Ko gre človek v komoro, se ta zapre s posebno, neprodušno loputo in začne se ustvarjati tlak, ki je višji od atmosferskega. To občutimo podobno kot pri vzletu letala ali potapljanju. Gre za to, da moramo izenačevati tlak v ušesih tako, da pogoltnemo slino, zazehamo ali pa se primemo za nos in izenačimo tlak. Po nekaj minutah, ko se tlak ustali na določeni stopnji, pa ne čutimo ničesar več oz. nam ni treba več izenačevati.

Ko smo v kisikovi komori, imamo na nosu masko, preko katere vdihujemo kisik, ta je približno 96%. Ker smo pod tlakom (kot bi bili nekaj metrov pod vodo), se začnejo v telesu dogajati procesi, ki pomagajo našim celicam, da se dobesedno prepojijo s kisikom – v kisikovi komori se nam nivo kisika dvigne do štirinajstkrat več kot v običajnih pogojih, dihamo torej večjo koncentracijo kisika kot sicer. To pa je najbolj ključna oz. pomembna funkcija, ki jo zagotavlja hiperbarična komora – kisik se zaradi povišanega tlaka raztopi v telesnih tekočinah in tako pride v vsako celico več hranilnih snovi, jo nahrani in pomaga odplakniti iz nje toksine. Vnos kisika do celic zagotavlja energijo, zdravje in vitalnost.

Pred vstopom v kisikovo komoro je treba seveda opraviti temeljit pogovor z operaterjem. Vsakdo prejme bombažno oblačilo, masko, preko interfona pa ves čas poteka komunikacija. Nekatere skrbi, ker imajo težave z zaprtimi prostori – kisikova komora v VIVAO2 (če vas zanima hiperbarična komora, Ljubljana res nudi vrhunsko izkušnjo) je nekoliko večja in ima veliko steklene površine, tako da ni občutka utesnjenosti.

Po razgovoru se predvidi, koliko terapij je potrebnih za določen želeni učinek. Možno je opaziti spremembe že po eni sami terapiji v hiperbarični komori, npr. če nas boli glava, pri nespečnosti, slabi prebavi in zaprtju ali ko smo »zmačkani« od pretiravanja z alkoholom dan prej. V teh primerih pridemo iz komore kot prerojeni. Prav tako lahko že po eni terapiji uplahnejo otekline, izgine rdečica na obrazu, rdeče, vneto oko je po terapiji kot novo … Hiperbarična komora pomaga tudi pri herpesu, saj pospeši celjenje.  Največkrat pa je potrebnih nekoliko več terapij, odvisno od težav.

Hiberbarična komora pomaga tudi pri zelo resnih stanjih

V VIVAO2 prihajajo v kisikovo komoro zelo različni ljudje, nekateri z resnimi zdravstvenimi težavami in si jih pomagajo lajšati. Na primer, nekaj jih prihaja z diagnozo multiple skleroze in opažajo, da bolezen ne napreduje, da so bolj gibčni, lažje hodijo. Ali pa tisti s sladkorno boleznijo, ki jim grozi amputacija nog. Kar nekaj je tistih, ki imajo, zahvaljujoč kisikovi komori, še danes obe nogi. Hiperbarična komora (kisikova komora) oziroma kisikova terapija je mednarodno priznana podporna terapija tudi za fibromialgijo, pomaga pri Chronovi bolezni, migrenah, slabi imunski odpornosti telesa, uravnava holesterol in krvni tlak, pomaga pri nespečnosti, raztresenosti, demenci, raznih vnetjih in še in še.

Ko smo v kisikovi komori, imamo na nosu masko, preko katere vdihujemo kisik.

Največ pa je primerov, ko pridejo ljudje zaradi utrujenosti – to so ljudje z napornimi in odgovornimi službami, ki si ne želijo, da stres začne vplivati na njihovo zdravje. Prav tako pa je veliko športnikov, saj jim pomaga pri doseganju boljših rezultatov, manj imajo poškodb in hitreje se regenerirajo. Tako je redna stranka v hiperbarični komori Ema Kozin, svetovna boksarska prvakinja v dveh kategorijah. Ema med terapijo največkrat zaspi in pove, da je na treningih bistveno hitrejša, da ima boljše reflekse, lažje razmišlja in da tudi po hudih naporih nima bolečin v mišicah. Hiperbarična komora (Ljubljana ima vrhunski center VIVAO2) ji resnično pomaga, pravi.

Zelo pa terapija v kisikovi komori pomaga tudi pri lepoti. Kisik, kot smo že omenili, nahrani celice in tako koža postane bolj čvrsta in svetleča. Pri terapiji povprečen posameznik izgubi tudi do  500 kalorij, kar pride prav tistim, ki bi se radi znebili kakšnega kilograma.

Seveda pa je potrebno pred in po terapiji v kisikovi komori telo dobro hidrirati, priporoča se pitje vode ali nesladkanih čajev. Kave, cigaret, alkohola, tudi hrane,  pa se vsaj dve uri pred vstopom v komoro ne priporoča.

Ko zares želimo narediti nekaj zase, je hiperbarična komora oziroma kisikova komora izvrstna izbira, predvsem, ko gre v telesu za nižjo raven kisika, saj pomanjkanje lahko sproži razne procese, ki vodijo do okužb in obolenj, slabšega počutja in slabega zdravja.  Vanjo pa žal ne smejo tisti, ki imajo težave s pljuči, s srcem, z ušesi ali jemljejo določena zdravila.

Kisikova komora je v VIVAO2 na Peričevi 17, vodi jo Karmen Knez Stanič, izkušena terapevtka, ki dela s kisikovimi komorami že nekaj  let. Če bi radi posvet ali pa bi se naročili, lahko pišete na info@vivaO2.si oziroma pokličete na 041 334 813. Več informacij pa najdete tudi na https://vivao2.si/.

Avtor: