zakonska-in-druzinska-terapija-3

Kdaj pride v poštev zakonska in družinska terapija?

Zakonska in družinska terapija se ukvarja z reševanjem problemov, ki nastanejo v družini ali pa v zakonu med dvema partnerjema. Vsak iz čustvenega vidika na določene situacije reagira drugače. Nekateri se v stiski znajdejo hitreje kot drugi, ne glede na to, pa je naša dolžnost da spoštujemo čustva sočloveka in mu damo možnost, da se reši stiske. Tukaj pride na vrsto zakonska in družinska terapija, ki veliko ljudem pomaga, da se psihično razvijejo in postanejo čustveno bolj stabilni.

Zakonski in družinski terapevt obravnava probleme, ki jih imajo ljudje v medsebojnih odnosih. Naj si gre za zakonca, partnerja, ali pa odnos med starši in otroci. Zakonska in družinska terapija nudi varen kraj za izražanje čustev in omogoča da se zaceli globoke rane. Terapevt analizira problem in pomaga poiskati vzroke za težave in daje usmeritve, kako jih rešiti. Ponavadi se družinski člani odločijo za terapijo, ker želijo izboljšati odnos; povrniti medsebojno zaupanje; poglobiti bližino; rešiti težave na področju odnosov, spolnosti, odvisnosti; se soočiti z osamljenostjo; se sporazumeti glede vzgoje; odkriti načine, kako se ponovno povezati; se naučiti odpuščati; se spoštovati in drugo. Preden pa se odločite za terapijo, je prav, da poznate nekaj dejstev.

zakonska-in-druzinska-terapija

Zakonska in družinska terapija je lahko uspešna le, če se vsi udeleženci prostovoljno odločijo za sodelovanje

Že doma se dogovorite, da bosta obe strani sodelovale na terapiji, prav tako, pa si dajte dovolj časa za reševanje težav. Zavežite se, da boste sodelovali na terapiji vsaj nekaj mesecev, po potrebi pa tudi več. Predvsem imejte v mislih, da se gre za dobro vaših odnosov in da se splača vztrajati.

Ne pričakujte, da se bo partner, oziroma družinski član karakterno spremenil

To je najslabše kar lahko storite sebi, da pričakujete, da se bo partner spremenil, ker vi tako želite. Vsak sam mora priti do odločitve, kdaj in zakaj je čas za spremembe, hkrati pa je to edino iskreno.

zakonska-in-druzinska-terapija-3

Bodite pripravljeni na samokritiko

Ne bodite samo zaverovani vase in ne krivite druge za vaše težave. Za slabe odnose sta vedno kriva dva, zato bodite odprti do tega, kaj vi delate narobe, sprejmite kritiko in se naučite sprejeti vaše odzive, ter jih po potrebi spremenite. Hkrati pa imejte dovolj razumevanja do partnerjevega vedenja.

Izražajte svoja čustva

Vedno in povsod je pravi čas, da izrazite, kako se počutite. Prav tako, pa morate razumeti tudi partnerja, ali družinskega člana, da ima svoja čustva, ki jih želi izraziti. Pogoj za medsebojno spoštovanje je upoštevanje čustev in želja sočloveka.

zakonska-in-druzinska-terapija-2

Veliko lahko naredite, če se doma pogovarjate

Z vsakim družinskim članom se pogovarjajte o vsem, o vsakodnevnih stvareh, službi, težavah, šoli, vremenu, o vaših pogledih na svet in tako naprej. Pogovarjanje, pa četudi o za vas brezveznih stvareh, ohranja zaupanje v odnos in prijateljstvo. Normalno je, da vsak dan nismo razpoloženi za pogovor, vendar moramo paziti, ker se izmikanje pogovorom lahko hitro spremeni v odtujenost.

Zakonska in družinska terapija naj ne bo zadnja stvar pri reševanju problemov

Če imate v odnosu težave, se čimprej odločite za terapijo, da boste skupaj s terapevtom videli kaj se dogaja in ali se splača vztrajati in reševati odnos.

Zakonska in družinska terapija pride v poštev, takoj ko sprevidite, da je v odnosu začelo škripati. Bodisi med starši in otroci, ali pa med zakonskima partnerjema. Najprej se poskušajte samo pogovoriti in če ne gre, predlagajte terapevta, da vama pomaga prebroditi težave. Zavedajte se, da dober odnos temelji tudi na spoštovanju posameznikovih želja, zato se na terapijo odpravite le, če bosta obe strani sodelovale.

Avtor: