sedežne garniture

Ergonomija sedežne garniture: pomembnost pravilne izbire za vaše zdravje

Dnevna soba je ena izmed najbolj pomembnih prostorov v vsakem domu. Tam se člani družine zbirajo in v povprečju preživijo največ skupnega časa. Središče dnevne sobe naj bodo zdravju prijazne sedežne garniture oz. kavči, kjer bodo člani družne in gostje uživali, in kamor se bodo vsakič z veseljem usedli. Pogosto imajo namreč ljudje dolge in naporne delovnike, zato je pomembno, da se vsak dan vrnejo v dom, kjer njihovo pohištvo omogoča najvišjo stopnjo udobja. Tako se lažje pripravijo za naslednji dan in manj je možnosti, da bodo žrtve bolezenskih stanj, kot so bolečine v hrbtenici in podobno.

Sedežna garnitura naj bo udobna in zdravju prijazna

Vsak se rad usede na domači kavč, pa naj bo to po napornem dnevu ali pa ko imate nekaj prostega časa. Sedenje na kavču lahko izkoristite za gledanje najljubšega programa na televiziji, za branje knjige ali pa za kratek popoldanski počitek. Ker veliko ljudi tam dnevno presedi kar nekaj časa, je pomembno, da je sedežna garnitura udobna.

Sedežna garnitura mora namreč nuditi precejšnjo stopnjo udobja, saj lahko v nasprotnem primeru kmalu začutite neprijetne posledice. Največkrat je problem v sestavi sedežnih garnitur, saj so te lahko pretrde ali premehke, lahko pa preprosto niso prijetne za sedenje (ali ležanje), zaradi načina izdelave. Pomembno je, da so sedežne garniture izdelane iz prijetnih materialov, ki niso zdravju škodljivi in se jih preprosto vzdržuje.

Zakaj je ergonomija sedežne garniture pomembna?

Na sedežnih garniturah nekateri preživijo tudi več ur dnevno. Medtem, ko se veliko govori o vzmetnicah in stolih, ki morajo primerno podpirati človeško telo, pa se premalo omenja kakovost sedežnih garnitur. Tudi pri kavčih je treba pozornost nameniti ergonomiji.

Ergonomija ima cilj, da človeku prilagodi najbolj idealno povezavo z elementi okoli nas. To se najbolj poudarja na delovnih mestih, kjer je izjemno pomembno, da dolgotrajno sedenje ne povzroča slabše produktivnosti zaradi nelagodja in kasnejših zdravstvenih težav. Strokovnjaki na tem področju strmijo k temu, da je telo vedno v idealnem položaju in na noben del telesa ne pade prevelikega napora.

Vsa ta načela veljajo tudi za sedežne garniture, čeprav gre v veliki večini takrat za prosti čas in ne delo. Pravilna izbira kavča ne bo povzročala bolečin v telesu, saj bo poskrbljeno, da bodo vsi deli telesa v čim bolj idealnih položajih. Pri tem pa je potrebno upoštevati tudi postavitev kavča v prostor, kar lahko prav tako pripomore k večjemu udobju.

Povprečno se na kavču presedi veliko časa

Pri izbiri sedežne garniture je treba upoštevati več dejavnikov. V prvi vrsti je treba poskrbeti za dovolj visoko stopnjo udobja. Pri sedežnih garniturah to pomeni, da preverite, kakšno vzmetenje in polnilo ima sedežna garnitura, pa tudi širina samega sedeža, višina naslonjala in možnost podpore za roke. Sama izdelava je namreč najbolj pomembna in šele potem se osredotočite na dodatne dejavnike, ki poskrbijo za privlačen videz.

Dobro vzmetenje omogoča, da je sedenje prijetno. Omogočati mora ravno pravšnjo trdnost, da boste lahko sedeli več časa ali pa na kavču celo spali brez bolečin. Za udobje pri sedenju je pomembno tudi polnilo. Precej popularna je HR pena, kar je kratica za hladno valjano peno. Zanjo je značilna dobra prožnost in elastičnost, ki ohranita svoje lastnosti tudi pri večjih obremenitvah. Omogoča tudi večjo zračnost, kar zmanjša zastajanje vlage. Na splošno se dobro prilagodi telesu in nudi dobro oporo.

Izbira pravilne vrste sedežne garniture za vašo dnevno sobo

V osnovi poznamo tri oblike sedežnih garnitur in vsaka od njih je lahko del vaše moderne dnevne sobe. Najbolj osnovna sedežna garnitura je dvosed ali trosed, potem pa obstajajo še kavči v obliči črk L in U.

Dvosedi oz. trosedi so najbolj enostavne oblike kavča. Primerni si predvsem za manjše prostore, saj ne zavzamejo veliko prostora. Postavite jih lahko tudi v druge prostore, kjer potrebujete dodatne elemente za sedenje. Pri obeh primerih je prostora za sedenje manj kot pri ostalih, vendar to ne pomeni, da taka sedežna garnitura ne more biti kvalitetna in izjemno uporabna.

Sedežne garniture v obliki črke L se lahko uporabi na sredini prostora ali pa kot kotni element. Primerne so za malo večja gospodinjstva, kjer je potrebnega več prostora za sedenje. Velikokrat je pri sedežnih garniturah v obliki črke L, kotni del izdelan kot podaljšek dvo/troseda in je predvsem namenjen udobnemu ležanju.

Z razliko od ostalih dveh sedežnih garnitur, se lahko kavči v obliki črke U idealno uporabijo le večjih prostorih. Gre namreč za nekoliko večji kos pohištva. Zaradi svoje velikosti pa je idealen za vse večje družine oz. za tiste, ki pogosto gostijo večje število gostov.

Prostor močno vpliva na izbiro sedežih garnitur

Preden nakupite vse za opremo moderne dnevne sobe, je treba prostor dobro izmeriti in preučiti. Hitro lahko namreč prevelik ali premajhen element uniči celoto. Tu je velikost kavča izjemno pomembna. Majhne dnevne sobe bodo najbolje izgledale z dvo/trosedom, saj boste tako imeli dovolj prostora še za ostale elemente. Določeni modeli sedežnih garnitur v obliki črke L bi bili prav tako lahko primerni za manjše prostore, čeprav se jih navadno postavlja v srednje velike oz. velike dnevne sobe.

Pri velikih dnevnih sobah je po navadi dvo/trosed premajhen, razen če se odločite za več kosov in jih kombinirate med seboj oz. s fotelji. Idealno za velike prostore pa so zagotovo sedežne garniture v oblikah črk L in U. Tako boste najbolj izkoristili ves potencial, vseeno pa bo dovolj prostora za ostale pohištvene elemente.

Videz sedežnih garnitur

Na videz sedežnih garnitur vplivata barva in material, iz katerih so izdelane. Barve naj se skladajo z ostalim pohištvom, ki ga imate v dnevni sobi. To ne pomeni, da gre za isto barvo, ampak le, da se barve držijo neke rdeče niti. V takih primerih je lahko sedežna garnitura celo žive barve, ampak potem je treba paziti, da ostali elementi niso preveč barvni. Le tako lahko pričakujete videz moderne dnevne sobe.

Svoje bodo naredili tudi materiali, iz katerih so kavči izdelani. Trpežna tkanina je preprosta za vzdrževanje in na njej se načeloma ne poznajo madeži. Taka tkanina je močno odporna tudi na poškodbe, zato bo dalj časa izgledala nova. Če ste ljubitelji usnja, je umetno usnje najboljša izbira.

Dodatne funkcije sedežnih garnitur

Največje udobje oz. njegovo pomanjkanje pri sedežnih garniturah se največkrat opazi prepozno. Ne naredite te napake in bodite na to pozorni že pred nakupom. Moderne sedežne garniture ponujajo kopico dodatkov, na katere morda niti ne pomislite. Sem spada možnost namestitve naslonjala za hrbet. Lahko imate možnost povišanja naslonjala, kar bo vaši glavi in vratu nudilo dodatno oporo ali pa celo nastavitev naklona naslonjala. Pozornost namenite tudi naslonjalom za roke, saj vas lahko neprimerna višina in širina hitro zmotita.

Pri sedežnih garniturah je zelo pomembno, da pozornost namenite tudi ostalim dodatnim funkcijam. Precej popularne so sedežne garniture, ki se lahko spremenijo v ležišče. Tako lahko brez problema povabite goste, da pri vas prespijo ali pa ležišče uporabite zase.

Zelo uporabni so tudi dodatni prostori za shranjevanje, ki so dodatek mnogih sedežnih garnitur. Tja lahko pospravite dodatne odeje ali blazine oz. vse tisto, kar ne potrebujete pogosto.

Moderne dnevne sobe imajo moderno pohištvo

Sedežne garniture pa so le začetek pri opremljanju vaše moderne dnevne sobe. Zraven so pogosto še tabureji in pa seveda klubska mizica, kjer lahko odložite knjigo ali daljinec. Nepogrešljivo pohištvo za dom, ki v dnevni sobi ne sme manjkati pa je zagotovo dnevni regal, kjer lahko shranite najpomembnejše stvari in kjer po navadi stoji televizor. Ostala oprema dnevne sobe bo pri vsakem posamezniku drugačna, saj so prostori različnih velikosti, poleg tega pa ima vsak svoj okus in predstavo, kako naj bi dnevna soba izgledala.

Avtor: