meritve

Zakaj izbrati merilec krvnega tlaka?

 

Zdravje srčno-žilnega sistema je osnova, ki podpira kakovostno življenje posameznika. Da bi stanje krvnega tlaka nadzorovali, poskrbi merilec krvnega tlaka za vas, s pomočjo katerega bo krvni tlak končno uravnan in nadzorovan.

Srčno-žilni sistem

Srčno-žilni sistem je organski sistem, ki v našem telesu skrbi za prenos krvi po telesu. S kisikom nasičena kri potuje od srca do ciljnih celic, od koder se z ogljikovim dioksidom nasičena kri po venah vrača nazaj proti srcu in naprej do pljuč. Zagotavljanje zdravja srčno-žilnega sistema je osnova za zdravje vseh drugih organov, saj kri celice telesa oskrbuje s kisikom in hrano, hkrati pa se preko nje prenašajo tudi druge spojine vključno s hormoni ter odpadnimi snovmi, ki jih celice ne potrebujejo več.

srčno-žilni sistem
Zdravje srčno-žilnega sistema podpira zdravje celega telesa.

Sestavni del srčno-žilnega sistema

Osrednji del srčno-žilnega sistema predstavlja srce, ki je črpalka, ki potiska kri po krvnih žilah do tarčnih delov telesa. V našem telesu najdemo tri tipe žil: arterije (ali odvodnice), vene (ali dovodnice) ter kapilare (ali lasnice). Žile se med seboj razlikujejo tako po obarvanosti krvi, prav tako pa je tudi različen krvni pritisk v njih. V arterijah je krvni tlak največji, kar ob poškkodbah arterij opazimo kot krvavitev v loku. Venska krvavitev je počasnejša, kri v venah ni pod pritiskom. Krvavitve iz kapilar so najmanj obsežne, saj so tudi kapilare po premeru najtanjše med žilami.

Delovanje srčno-žilnega sistema

Krvne žile (arterije, vene, kapilare) delujejo kot mreža oziroma preplet žil, ki pokrivajo naše celotno telo. Osrednji del sistema predstavlja srce, ki je sestavljeno iz štirih votlin. Desni ventrikel preko pljučne arterije pošilja kri nasičeno z ogljikovim dioksidom do pljuč. V pljučih se kri nasiči s kisikom ter preko pljučne vene potuje v levi atrij. Od tam potuje oksigenirana kri v levi ventrikel in preko aorte in arterij po telesu. Pri tem kri do celic prenaša kisik, hranilne snovi, hormone ter odnaša ogljikov dioksid in odpadne snovi. Odpadne snovi ter z ogljikovim dioksidom nasičena kri potujejo po venah nazaj do srca, kjer preko vene cave vstopijo v desni atrij srca in naprej v desni ventrikel ter prej omenjeno pot malega pljučnega obtoka, kjer se kri v pljučih ponovno obogati s kisikom, oglijkov dioksid pa z izdihom zapusti naše telo.

Kaj je merilec krvnega tlaka?

Merilec krvnega tlaka je naprava s pomočjo katere lahko določimo razliko med sistoličnim in diastoličnim krvnim pritiskom v našem telesu. Običajno kot normalne vrednosti krvnega pritiska ovrednotimo vrednosti 140/90, v primeru določenih bolezni pa so lahko vrednosti tudi nižje.

merilec-krvnega-pritiska
Trg ponuja različne merilce krvnega tlaka.

Ali potrebujem merilec krvnega tlaka?

Spremljanje krvnega pritiska, zlasti v primeru, ko se s težavami že soočate, ali pa so težave s povišanim krvnim pritiskom prisotne pri ožjih članih družine, je zagotovo priporočljivo, saj poda pomemben vpogled v stanje in delovanje našega telesa. Če si želite krvni pritisk spremljati doma, izberite merilec krvnega tlaka, ki omogoča enostavno digitalno odčitavanje rezultata ter na ta način zagotovi udobje in zanesljivost meritev.

Merilec krvnega tlaka imam, kako ga uporabim?

Merilec krvnega tlaka je enostaven pripomoček. Zlasti sodobne, digitalne različice omogočajo enostavno uporabo naprave brez večjih naporov. Priporočamo vam, da pred prvo uporabo natančno preberete navodila proizvajalca, v primeru vprašanj pa se lahko vedno obrnete tudi na prodajalca, ki vam je izdelek prodal.

Meritev krvnega pritiska vedno izvajamo, ko je naše telo umirjeno in sproščeno. Občutki tesnobe, stresa, pa tudi telo po športni aktivnosti, zagotovijo rezultate, ki so napačni in vplivajo na napačno interpretacijo rezultata. V takih primerih je smiselno, da ob povišanem rezultatu meritev ponovimo.

Med meritvijo krvnega tlaka mirno sedite na stolu, hrbtenica naj bo zravnana s stollom, stopala pa v celoti v stiku s površino. Roko položite na mizo ter poskrbite, da na njej mirno počiva. Pri digitalni napravah je pomembno, da dlani ne stiskate v pest, pač pa krvi omogočate stalen in enostaven prenos po telesu.

meritve
Meritve izvedete povsem enostavno, poskrbite le za sproščenost.

Izvajanje meritve vedno izvajajate v mirnem in sproščenem prostoru, idealno brez prisotnost drugih. Ključno je, da ste emd meritivijo umirjeni, poskrbite, da med njo ne govorite. Ko ste pripravljeni, digitalno merjenje pričnete s pritiskom na gumb za »start«. Kmalu po zagonu meritve boste začutili stiskanje naprave, kar lahko vsaj na začetku daje rahlo neprijeten občutek. Naprava samodejno prepoznava krvni pritisk in ob dosežku maksimalnih vrendosti, stiskanje sprosti, da izmeri obe vrednosti krvnega pritiska. V primeru, da je nelagodje preveliko, lahko meritev zaustavite s pritiskom na gumb »stop«.

Po zaključeni meritvi se vam na digitalnem zaslonu izpišejo izmerjene vrednosti krvnega pritiska – te si zabeležite v tabelo spremljanja krvnega pritiska ter poskrbite za informacije, ki bodo v pomoč vam in osebnemu zdravniku v primeru zaznanih težav. Nekatere naprave sicer omogočajo tudi neposredno tiskanje – v teh primerih lahko izmerjeno vrednost enostavno natisnete ter listek z vrednostmi nalepite v tabelo spremljanja krvnega tlaka.

Smiselno je, da se z osebnim zdravnikom pogovorite tudi o potrebi po ponovitvi meritev – večjo zanesljivost izmerjenih vrednosti namreč dosežemo, če meritev v kratkih obdobjih ponovimo in preverimo, ali so vrednosti blizu skupaj. Meritev se lahko ponovi tudi ob meritvah, ki jih izvaja medicinsko osebje, če se smatra, da pridobljene meritve niso odraz dejanskega stanja (primer je povišano stanje krvnega pritiska zaradi tako imenovanega sindroma bele halje, ko ima oseba ob merjenju krvnega pritiska v ambulanti višji krvni pritisk, zaradi občutka strahu pred osebjem).

Kako podpreti zdravje srčno-žilnega sistema?

Redno spremljanje vrednosti krvnega tlaka je osnova za kakovostno življenja. Življenjski slog, ki ga v večini živimo, le redko podpira zadostne količine športne aktivnosti, k povišanim vrednostim krvnega tlaka pa pomembno prispeva tudi procesirana hrana z veliko vsebnostjo soli. Z rednimi meritvami krvnega tlaka lahko poskrbimo, da bomo težave prepoznali dovolj hitro ter preprečili prekomerno raztezanje žil in delovanje srca.

Avtor: