omega 3

Omega 3 maščobne kisline: nujne za kvalitetno življenje

Omega 3 so zadnja leta izjemno priljubljen prehranski dodatek na tržišču. Marsikdo misli, da gre le za eno izmed modnih muh, vendar temu ni tako. Že naše babice so vedele, da je zadosten vnos maščob nujen za normalno delovanje našega srca, vida in možganov. Najpomembnejše med njimi so zagotovo nenasičene maščobne kisline, kamor spadajo tudi omega 3.

Kaj so omega 3?

So ena vrsta nenasičenih maščobnih kislin, ki se tvorijo iz alfa-linolenske (ALA), dokozaheksanojske (DHK) in eikozapentanojske (EPK) kisline. Med omenjenimi kislinami so velike razlike v strukturi in lastnostih in vplivih na telo, zato bomo v nadaljevanju članka razložili nekatere glavne:

• ALA je esencialna maščobna kislina, ki se nahaja v hrani rastlinskega izvora. Najdemo jo v rastlinskih oljih (npr. konopljinem, orehovem, lanenem), pa tudi v semenih, oreščkih in zeleno listnati zelenjavi. Pri povprečnemu odraslemu človeku naj bi vnos ALA predstavljal 0,5% dnevnega energijskega vnosa. Ta pomembna kislina močno prispeva k normalnim vrednostim holesterola v krvi, poleg tega pa v določenem deležu ustvarja dolgoverižne omega 3 maščobe, ki so nujne za normalno rast in razvoj organizma.

• EPK in DHA sta neposredno izkoristljivi dolgoverižni omega 3 maščobi. Njuno delovanje je izrednega pomena, saj tvorita eikozanoide. To so hormonom podobne snovi, ki sodelujejo v mnogih procesih v telesu. Odrasel človek, ki zaužije 250 mg omenjenih kislin skupaj, bo prispeval k uravnavanju krvnega tlaka in normalnim količinam trigliceridov v krvi. DHK ima pomembno vlogo pri delovanju možganov in ohranjanju delovanja našega vida, poleg tega pa podpira tudi razvoj naših oči ter možganov pri plodu v zgodnji nosečnosti in vseh drugih življenjskih obdobjih. EPK in DHK se združita v magičen koktejl, ki prispeva k normalnem delovanju srca.

Kje najdemo omega 3 maščobne kisline?

Verjetno vas zanima kaj morate jesti, da boste zadostili potrebam po nujnem, esencialnem hranilu. Uravnotežena prehrana zadošča za pokrivanje potreb po alfa linolenski kislini, žal pa je vnos najpomembnejših DHK in EPK s hrano velikokrat prenizek. Ti dve maščobi sta izjemno pomembni za naše zdravje, najdemo pa jih le v ribah in ribjem olju ter algah. Začnite z uživanjem mastnih morskih rib kot so skuša, sardine, slanik in losos, če živite ob reki pa si lahko ulovite tudi okusno postrv. Ribe naj bi uživali vsaj dvakrat tedensko, ker pa v določenih primerih to ni možno, si lahko pomagate s prehranskimi dodatki.

Je tuna dober vir nenasičenih maščobnih kislin?

Tuna je morska riba, ki vsebuje ogromne količine omega 3 maščob, žal pa bomo z rednim uživanjem presegli dovoljen vnos živega srebra in drugih težkih kovin. Tuna je namreč velika žival, ki za malico poje veliko manjših ribic. Ker je na vrhu prehranjevalne verige, se v njen organizem nakopiči veliko snovi in elementov, ki niso zdravju prijazni.

Koristi omega 3

1. Zdravje srca in ožilja
Zadostno uživanje teh kislin prepreči nastanek marsikaterega srčno-žilnega obolenja. Uravnavajo tudi krvni tlak in izboljšajo raven holesterola.

2. Izboljšano delovanje možganov
Primeren vnos lahko izboljša kognitivne funkcije, koncentracijo in celo naše razpoloženje. Znanstveniki menijo, da bi te pomembne maščobe utegnile izboljšati tudi produktivnost športnikov.

3. Zmanjševanje vnetij
Zaradi protivnetnih lastnosti bodo naše vsestranske kisline dokazano izboljšale vnetna stanja v telesu in pozitivno vplivale na delovanje imunskega sistema.

4. Dober vid
S pomočjo dobro načrtovane prehrane in kvalitetnih dopolnil boste videli kot sokol. Ostrina in barve bodo izrazite kot še nikoli prej, zato boste lahko končno uživali ob branju, gledanju televizije ali sprehodu v naravi.

Zakaj pride do pomanjkanja omega 3?

Zaradi hitrega življenjskega tempa, neustreznih prehranjevalnih navad in enolične prehrane velikokrat pride do pomanjkanja te življenjsko pomembne maščobe. Pojavijo se lahko resnejši zdravstveni zapleti na področju psihičnega in fizičnega zdravja, ki se kažejo kot različni simptomi: nenehna žeja in lakota, nespečnost, depresija ter anksioznost, težave s spominom, redkejši lasje in prhljaj, hudi menstrualni krči, zgodnja menopavza, suha koža, ki je nagnjena k luščenju, pomanjkanje energije in utrujenost kljub dobremu spancu, motnje v razvoju ploda pri nosečnicah in hiperaktivnost pri otrocih. Izberite kvalitetne prehranske dodatke, ki bodo močno izboljšali kakovost vašega življenja.

Uživanje prehranskih dodatkov

Naše telo žal ne more samo proizvajati omega 3 maščob, zato bomo morali za zadosten vnos v organizem poskrbeti sami. Dnevno boste morali zaužiti kar 8-9 jajc ali cel kilogram rib, da zadostite potrebam po DHK in EPK. V primeru, da vam ekstremne količine jajc in rib ne dišijo, razmislite o uvajanju prehranskih dopolnil v vaš vsakdan.

Poskrbite za zadosten vnos esencialnih maščob s prehranskimi dodatki.

Kapsule iz ribjega olja

Na tržišču so najbolj priljubljeni prehranski dodatki iz ribjega olja. Ta vsebuje visoke vrednosti omega 3 maščobnih kislin, med katerimi prevladujeta EPK in DHK. Pred nakupom pobrskajte po internetu in poiščite najčistejši, kakovosten izdelek, ki zadošča strogim standardom Evropske unije.

Veganske kapsule iz algalnega olja

Ste se podali v veganske vode in ne zaužijete dovolj esencialnih nenasičenih maščob? Nič lažjega, izberite prehransko dopolnilo iz prečiščenega algalnega olja, ki ima visoko vsebnost DHK. Morske alge rodu Schizochytrium predstavljajo bogat vir maščobnih kislin. Verjetno niste vedeli, da se z njimi prehranjujejo majhne ribice, zato njihovo meso vsebuje toliko omega 3 maščob. Veganske kapsule so primerne tudi za posameznike, ki ne morejo uživati močnega ribjega olja zaradi nenehnega spahovanja.

Kako izbrati popolno dopolnilo?

Po podrobni analizi trga vam z veseljem predstavljamo podjetje Dodajprehrani.si. V pestri ponudbi njihovih izdelkov boste našli kakovostne kapsule iz ribjega olja, ki so jim dodali vitamin E. Majcene modre ribice iz Norveške so pred ulovom prosto plavale, zaradi kratke življenjske dobe pa so v svoj organizem vnesle le minimalne količine težkih kovin. Na ta način je poskrbljeno, da so izdelki nadvse prijazni našemu zdravju.

Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z izdelavo omega 3 prehranskih dodatkov se zavedajo, da spahovanje po ribjem olju mnogo potrošnikov odvrača od uživanja dopolnila. Razvili so formulo LOW REFLUX, zaradi katere bo neprijeten okus po ribah le še preteklost. Če niste prepričani v nakup ali pa imate kakršnokoli vprašanje glede izdelka, vam bodo strokovnjaki iz podjetja Dodajprehrani.si z veseljem odgovorili. Ne odlašajte in jih pokličite na telefonsko številko 070 557 788 ali pa jim napišite sporočilo na elektronski naslov info@algena.si.

Za koga so primerna prehranska dopolnila omega 3?

Če boste izbrali kakovostne dodatke, ki ne vsebujejo nepotrebnih snovi kot so konzervansi, barvila, aditivi, sladkorji, gluten in laktoza, boste v njih lahko uživali prav vsi. Primerni so namreč za otroke, odrasle, alergike, nosečke in doječe matere in celo prikupne hišne ljubljenčke. Vedno preverite deklaracijo na izbranem izdelku in se prepričajte, da ustreza najstrožjim standardom kakovosti. Kapsule morajo biti redno testirane in ne smejo vsebovati morskih kontaminatov ter težkih kovin. Redni testi zagotavljajo tudi svežino in varnost uporabe.

Uporaba in dnevni odmerek

Vsak proizvajalec podaja drugačna navodila glede uživanja omega 3 maščob. Preberite navodila, kjer boste izvedeli koliko kapsul dnevno lahko zaužijete, kako jih shranjevati in kdaj poseči po njih. Čisto vsak izdelek vas bo opozarjal, da ne smete nikoli pozabiti na uravnoteženo prehrano in zdrav način življenja. Naj bodo prehranski dodatki le češnja na vrhu torte in podpora vašemu zdravju.

Preberite navodila in ugotovite koliko kapsul dnevno lahko zaužijete.

Certifikati

Pravi izdelki bodo zagotovo opremljeni z IFOS certifikatom, poleg tega pa se bodo ponašali tudi s FOS certifikatom (Friend of the sea). Taki dodatki so narejeni iz rib, ki so ulovljene na trajnostni način. Olje pridobijo s postopkom, zaradi katerega je izdelek izjemno stabilen, poleg tega pa s purifikacijo iz njega odstranijo vse snovi, ki bi lahko ogrožale naše zdravje.

Avtor: