Nizek krvni tlak in visok srčni utrip

Nizek krvni tlak in visok srčni utrip sta lahko znak različnih bolezni

Bolezni srca in ožilja sodijo med najpogostejše bolezni. Velikokrat smo že gensko bolj nagnjeni nekaterim bolezni, današnji življenjski stil pa le še spodbuja nastanek nekaterih bolezni. Tisti, ki se srečujejo z boleznimi srca in ožilja morajo še posebej skrbeti, da srca po nepotrebnem ne obremenjujejo, poleg tega pa živeti čimbolj zdravo, da se nepotrebne maščobe ne nalagajo na stene žil. Seveda je bolezni srca in ožilja veliko vrst in zato telo tudi na različne načine sporoča, ko nekaj ni v redu. Največ lahko naredi že vsak sam in si preventivno meri krvni tlak in srčni utrip, da potem hitreje opazi, ko se pojavijo nenadne spremembe. Najpogosteje so ti znaki visok ali nizek krvni tlak in visok srčni utrip med mirovanjem. V primerih odstopanj od povprečnih vrednost se je dobro posvetovati  zdravnikom, ki bo svetoval kako naprej.

Nizek krvni tlak

Srce po žilah poganja kri in sila, ki deluje na steno krvne žile se imenuje krvni tlak. Velikokrat je govora o visokemu krvnemu tlaku, ki je lahko zelo nevaren, malo manj pa se govori o nizkem krvnem tlaku. Res je, da nizek krvni tlak po navadi ni tako zdravju škodljiv, kot je visok krvni tlak, vseeno pa ga ni dobro zanemariti.

Nizek krvni tlak oz. hipotenzija prihaja v več oblikah in se kaže različno. Ljudje z nizkim krvnim tlakom lahko občutijo vrtoglavico ali slabost, ko se hitro vstanejo iz sedečega ali ležečega položaja. To traja nekaj minut in pomembno je, da se človek umiri, ko se nizek krvni tlak in visok srčni utrip normalizirata, če se pojavita skupaj. Naslednji tip se pokaže v obliki zastajanja krvi v nogah, če človek dalj časa stoji. Tu se pojavlja omotica in slabost. Te težave se pojavijo lahko tudi, če je človek razburjen ali ob neprijetnih dogodkih, ampak hitro minejo. Tak nizek krvni tlak in visok srčni utrip, ki ga ob teh trenutkih spremlja, se večkrat pojavlja pri mladostnikih kot pri odraslih. Zadnja oblika je huda hipotenzija ali šok, ki je lahko tudi usoden. Tu gre za tak padec tlaka, da glavni organi niso več prekrvavljeni in potrebna je takojšnja pomoč, da se situacija ne konča usodno. Do šoka lahko pride zaradi notranjih ali zunanjih krvavitev, zaradi alergičnih reakcij, hudih okužb ali pa zaradi odpovedi srca, kar vozi v izjemno nizek krvni tlak. In visok srčni utrip, bleda koža, šibak pulz in plitko dihanje je le nekaj znakov, ki kažejo na šok.

Nizek-krvni-tlak

Visok srčni utrip

Srce je glavna mišica, ki črpa kri, jo prečisti in pošlje napolnjeno s kisikom naprej po telesu. Prečiščena kri nato potuje po krvnih žilah in oskrbuje organe s potrebnimi hranili. Srce za svoje delovanje porablja energijo in le pravilno in usklajeno delovanje vseh štirih prekatov, iz katerih je sestavljeno, omogoča, da je njegovo delovanje pravilno. Ko zaradi različnih razlogov srce ne bije več enakomerno, ko bije prepočasi ali prehitro, se govori o aritmiji oz. motnjah srčnega ritma.

Tako nizek kot visok srčni utrip sta generalno znaka, da nekaj ni v redu, čeprav se lahko včasih pojavi kar brez razloga. Najpogosteje je za motnje v srčnem ritmu krivo srčno popuščanje ali napaka v delovanju srčnih zaklopk. Lahko pa so znaki motenj srčnega ritma tudi druge bolezni srca ali ožilja.

Visok srčni ritem se lahko pojavi tudi kot posledica ostalih bolezni ali pa samo katerega čustvenega stanja. Tako visok krvni tlak, kot nizek krvni tlak in visok srčni utrip sta lahko znaka, da se v telesu dogajajo spremembe. V tem primeru je potrebno izmeriti tako krvni tlak, kot utrip in se ob nenadno velikih spremembah posvetovati z zdravnikom.

Kaj sporočata nizek krvni tlak in visok srčni utrip?

Nizek krvni tlak in visok srčni utrip se lahko skupaj pojavita zaradi različnih razlogov in nista tako redek pojav. Pojavita se lahko že v čisto banalnih vsakdanjih opravilih. Nizek krvni tlak je rezultat, ko zaradi določenega razloga, srce ne more več s polno močjo spraviti krvi, da kroži, kot bi morala. Največkrat povečan fizični stres, strah ali pa druge mentalne težave zraven povzročijo, da človek čuti glavobol, vrtoglavico, slabost, težo v prsih in občutek tesnobe. V tem primeru je najbolj priporočljivo, da se človek uleže in se popolnoma umiri, dokler simptomi ne izginejo.

Nizek-krvni-tlak

Največkrat se nizek krvni tlak pojavi, ko se v telesu pojavi velika izguba tekočine, pa naj bo to povečano potenje, premalo zaužite vode, pogosto uriniranje ali pa driska. Če se karkoli od tega pojavlja, potem pa se temu doda še stres ali pa kakšna druga fizična obremenitev, je rezultat lahko nizek krvni tlak in visok srčni utrip, ki povzročata tesnobo, omotico ali slabost.

Največja nevarnost, ko se pojavita nizek krvni tlak in visok srčni utrip se lahko zgodi pri notranjih ali zunanjih krvavitvah. Pri vsaki poškodbi, se zaradi izgube krvi pojavi nizek krvni tlak. In visok srčni utrip je odziv telesa, ki je doživelo travmo. Ko nizek krvni tlak in visok srčni utrip povzročita resen odziv telesa, ko se morate uleči ali pa celo omedlite, se posvetujte z vašim zdravnikom, ki vam bo svetoval kako naprej, zagotovo pa sami ne jemljite zdravil in se ne samodiagnosticirajte.

Avtor: