vaje za krepitev srca

Najboljše vaje za krepitev srca, ki jih je dobro izvajati

Naše srce je najpomembnejša mišica, saj je od njenega delovanja odvisen naš obstoj, saj skrbi, da je celotno telo ves čas oskrbljeno s krvjo. Dela neprestano, hkrati pa je pogosto izpostavljeno številnim stresnim in obremenjujočim situacijam. Da bi naše srce ohranili čim bolj vitalno, da bi nam zvesto služilo čim dlje, lahko veliko naredimo sami. Priporočamo vam odlične vaje za krepitev srca, ki so zelo enostavne, njihovo redno izvajanje pa močno pripomore k večji vitalnosti srca.

Raztezanje rok

Kot zelo dobre in enostavne vaje za krepitev srca so se izkazale številne različice vaj za raztegovanje rok, ki jih lahko izvajate na različne načine. Ena izmed možnosti je, da roke iztegnete v vzročenje (navpično navzgor), se dvignete na prste in skušate celotno telo raztegniti tako, da poskušate doseči čim višjo tečko.

Raztegovanje rok lahko izvedete tudi tako, da sedite s pokrčenimi nogami in se za hrbtom primete za roke, jih skušate kar najbolj iztegniti in dvigniti čim višje.

Zelo učinkovito pa je tudi, če poleg rok raztegnete celo telo. To je najlažje storiti z vajo predklona, ki ga lahko izvajate na različne načine. Ena izmed možnosti je ta, da stojite z nogami v širini bokov in se poskušate s prsti na rokah dotakniti prstov na nogah, pri čemer morate biti pozorni, da imate kolena ves čas iztegnjena. Za boljši učinek je po vsakem predklonu dobro narediti zaklon. To pa storite tako da se dvignete v pokončen položaj z iztegnjenimi rokami in se skušate s trupom čim bolj nagniti nazaj.

Skakanje na mestu ali s kolebnico

Kot odlične vaje za krepitev srca so se izkazali tudi različni poskoki. Če vam je blizu kolebnica, lahko na internetu najdete številne videoposnetke, v katerih so prikazane številne zabavne vadbe skakanja s kolebnico. Je pa pomembno, da na tem mestu opozorimo, da nepravilno izvajanje poskokov lahko vodi v težave s koleni in sklepi, zato je pomembno, da si pred začetkom izvajanja vaj dobro preberete, kako jih izvajati in ali so primerne za vas, saj s tem lahko preprečite nezaželene poškodbe.

Hoja

Hoja je ena izmed najenostavnejših, a hkrati tudi najbolj učinkovitih vaj za krepitev srca. Redna vsakodnevna hoja ima pozitiven učinek na srčno-žilni sistem, pa tudi na številne druge telesne funkcije. Za izvajanje hoje no potrebujete nobenih posebnih pripomočkov, poleg tega pa je pri hoji možnost poškodb zelo nizka. Če se odločite za redno hojo, vam svetujemo, da si za svoje sprehode izberete različne poti v naravi, zlasti po gozdovih in travnikih, saj boste z gibanjem v naravi poskrbeli tudi za zmanjšanje stresa in boljše splošno počutje.

Plavanje in vodna aerobika

Če pa ste človek, ki ljubi vodo, boste za svoje srce največ naredili, če se odločite za plavanje ali kakšno drugo dokaj mirno obliko vodnega športa, kot je na primer vodna aerobika. Na številnih bazenih je vodna aerobika na rednem dnevnem programu, zato se je splača udeležiti, saj inštruktorji v vadbo pogosto vključijo vaje za krepitev srca, ki jih boste z njihovo pomočjo pravilno izvedli.

Vaje za krepitev srca so najboljša preventiva za ohranjanje dobrega srčno-žilnega sistema zato naredite nekaj dobrega za svoje telo in z njimi začnite že danes.

Avtor: