hodulja

Hodulja – opora pri hoji

Za vsakogar izmed nas sta gibljivost in mobilnost telesa zelo pomembni za samostojno življenje. A kaj hitro se lahko zgodi, da zaradi bolezni, poškodbe ali starosti pride do omejitev gibanja. V tem primeru lahko pomaga hodulja za odlično oporo pri hoji. Hodulja je pravi pomočnik pri omejeni mobilnosti, ki poskrbi za stabilnejši korak, več samostojnosti in boljše počutje posameznika.

Kot že rečeno hodulja ali rolator je medicinski pripomoček za pomoč pri hoji in je na voljo v različnih oblikah in dimenzijah. Zlasti je uporabna med starejšimi ljudmi, ki imajo težave z ravnotežjem ali okrevajo po poškodbi, bolezni, operaciji. Poznamo hodulje na štirih, treh ali dveh kolesih, pa tudi take brez koles. To so fiksne, zložljive in recipročno zložljive hodulje. Na trgu so na voljo tudi dodatki za še bolj udobno uporabo, kot so: dva ročaja, opora za podlahti, dokomolčna opora, zložljiv ali fiksen sedež, podpazdušna opora, mizica z ročaji, medenična opora itd.

Pred-nakupom-dobro-preverite-2

Kako izbrati pravo hoduljo, glede na vaše zdravstveno stanje?
Izbrana hodulja mora biti praktična, predvsem pa vam mora nuditi oporo med hojo in drugimi vsakodnevnimi aktivnostmi. Fiksna ali recipročna hodulja je prava izbira, v primerih, če imate vrtoglavico ali vas zanaša. Na drugi strani, če imate poškodovano roko ali nevrološko bolezen in ne morete dvigati fiksne hodulje, takrat pride v poštev hodulja na kolesih. Vsekakor pa se pred nakupom ali izposojo hodulje posvetujte z zdravnikom ali fizioterapevtom, da boste izbrali pravo hoduljo, ki vam bo v pomoč pri hoji in vam ne bo bežala izpod rok.

hodulja

Pred nakupom dobro preverite …
Ko se po posvetu s strokovnjakom, ki vam bo svetoval, katera hodulja je za vaše zdravstveno stanje najbolj primerna, odločite za nakup, še sami preverite, ali je izbrana hodulja dovolj praktična za vas in ali ustreza vašim potrebam in zdravstvenemu stanju?

• Kolesa – Hodulje imajo lahko različne velikosti koles, tiste z manjšimi kolesi se vam bodo lahko zatikale v vsako najmanjšo špranjo ali rob na vaši poti. Spet druge imajo prevelika kolesa, to je še posebej neprimerno, če imate majhno stanovanje, saj je manevriranje take hodulje po majhnem prostoru zelo oteženo, saj sta sprednji gibljivi kolesi, ves čas v napoto. Zato je zelo pomembno, da izberete hoduljo s pravo velikostjo koles.

• Sedalo – Hodulja ima lahko tudi čvrsto sedalo, ki je lahko dostopno in udobno ob daljšem sedenju. Izberete lahko tudi mehko, ne čvrsto in težje dostopno sedalo, ki ni tako zelo primerno za daljše sedenje.

• Teža – Tudi glede na težo in stabilnost se hodulje med seboj razlikujejo. Težje so običajno tudi bolj stabilne. Za uporabnika je pomembno, da je hodulja stabilna med hojo po ravnem, klancu ali med samim usedanjem, vstajanjem in sedenjem. Vsekakor ni priporočljivo izbrati pretežke hodulje, saj vam bo oteževala premikanje pa tudi transport z avtomobilom, taksijem ali avtobusom.

• Zlaganje – Vsaka praktična hodulja se običajno tudi enostavno zloži. A med hoduljami je velika razlika, saj se nekatere zložijo tako, da zmanjšajo površino zavzetega prostora, druge se težje zložijo ali zložene zavzamejo več prostora in otežijo transport. Premislite, kaj vam bo bolj odgovarjalo.

• Košara – Nekatere hodulje imajo na sprednjem delu dodano tudi košaro ali sedež. V primeru, če imate vrtoglavico, lahko tak dodatek nudi oporo, ko izgubljate nadzor nad svojim telesom. Na drugi strani pa je lahko košara zelo priročna pri obisku trgovine. Sedež pa pride prav, ko po daljši hoji potrebujete nekaj počitka.

Pred nakupom dobro preverite

Hodulja – kako jo pravilno uporabljati?
Ko po nakupu hoduljo prinesete domov, jo je najprej treba najprej pravilno nastaviti, da vam bo ustrezala višina. Potem se posvetite usvojitvi tehnike hoje glede na izbrano hoduljo. Hodulja na kolesih se uporablja drugače kot statična ali recipročna hodulja. Posledično se zelo razlikuje tudi hoja. Če tehnike hoje nikakor ne morete usvojiti, povprašajte za nasvet kar vašega fizioterapevta.

Avtor: