glivice na nohtih

Kako odpraviti glivice na nohtih?

Glivice na nohtih so lahko res velika težava ne le z estetskega, ampak tudi z zdravstvenega vidika. Zato je zelo pomembno, da glivice na nohtih odpravimo takoj, ko jih zaznamo, saj se okužba začne skorajda neopazno, če ne ukrepamo, pa lahko preraste v kronično obolenje.

Ne čakajte torej, da se glivice, če jih imate, razrastejo – če je prizadeta večja površina nohta, bo vaše zdravljenje po obisku zdravnika trajalo vsaj tri mesece, poleg tega vam bo predpisal zdravila z morebitnimi stranskimi učinki, ki si jih res ne želite.

Kako prepoznamo glivice na nohtih?

Gre za zelo pogost pojav, ki se največkrat začne pod vrhom nohta, najpogosteje je to palec na nogah. Prve spremembe se pokažejo tako, da se del nohta obarva rumenkasto ali belo. Glivice s strani prodrejo pod ploščo nohta, se širijo proti korenini ter do posteljice nohta. Glivice na nohtih s svojimi encimi razkrajajo nohtno strukturo, pri čemer pridobivajo hrano, da lahko rastejo naprej.

V naslednjem koraku, ko okužba napreduje, barva z nohta izgine, sam noht pa izgubi svoj sijaj, se odebeli, postane zelo krhek, lomljiv ter začne počasi razpadati in se luščiti. Če glivice na nohtih niso pravi čas odstranjene, se okužba lahko nevarno razširi, na primer na stopala (tako imenovano atletsko stopalo, pri katerem je koža srbeča in rdeča), še posebej nevarno pa je, če se s krvjo razširi po vseh delih telesa.

glivice na nohtih

Kako lahko glivice na nohtih za vedno odpravimo?

Med ljudmi kroži kar nekaj načinov, kako lahko bolj ali manj uspešno odpravimo glivice na nohtih – še posebej, če jih odkrijemo v zgodnji fazi. Med domačimi pripravki, ki jih priporočajo v boju proti glivicam, so, na primer, kopel iz kisa ali s sodo bikarbono ter limono, uporaba eteričnih olj čajevca, mandlja, oliv, kokosa, sivke … Pripravkov za nego prizadetih nohtov je res veliko, vprašanje pa je, kaj od tega vam bo pomagalo. Res je, da glivice ne marajo kislega okolja, zato lahko poskusite tudi s sokom grenivke ali pa s česnovim oziroma čebulnim pripravkom. Nekateri se poslužujejo tudi kopeli iz hrastovega lubja, sirotke, gline in še česa. A, kot smo zapisali, gre v teh primerih za zdravljenje glivic doma.

Kako-lahko-glivice-na-nohtih-za-vedno-odpravimo

V kolikor ste preizkusili že vse našteto, pa najverjetneje še niste slišali za to, kako odlične učinke na človeško telo ima smrekova smola. Ta namreč med drugim deluje tudi protiglivično, zelo uspešna je v boju proti organizmom, ki v največji meri povzročijo glivice na nohtih. Mnogo uporabnikov potrjuje odlične učinke pripravkov iz smole in morda je čas, da si jih omislite tudi vi.

Če boste predolgo čakali z glivicami na nohtih, vam lahko zdravnik namreč za daljše obdobje predpiše tablete s potencialno stranskimi učinki, druga možnost je medicinski laser, ki ni nujno najučinkovitejši, tretja pa uporaba posebnega laka, ki pride v poštev le, če je prizadet le manjši del nohta, nekje do ene tretjine. In še – uporabljati ga je treba zelo dolgo, celo več kot leto dni, saj se lahko okužba v primeru prekinitve zdravljenja kaj hitro ponovi.

Pomembnost preventive

Glivice na nohtih so res trdovratna nadloga, ki prizadene okoli deset odstotkov ljudi vsaj enkrat v življenju, pri starejših je ta delež še višji. Kar polovica bolezni nohtov so ravno glivice, zato je res pomembno, da se zavedamo, kako ravnati preventivno.

Dejavniki, ki lahko pripomorejo k okužbi z glivicami, so že obstoječe okužbe na stopalih, poškodbe nohtov, oslabljen imunski sistem, sladkorna bolezen … Glivice sicer najpogosteje najdemo zlasti na krajih, kjer ljudje hodijo bosi. To so kakšna javna kopališča, telovadnice in garderobe, javna stranišča in kopalnice, savne in podobno. V bistvu imajo glivice rada topla in vlažna območja, zato se pogosto pojavijo tudi pri tistih, ki se redno ukvarjajo s športom, prav tako okužbo pogosteje staknejo moški.

Pomembnost-preventive

Če bi radi, da glivice na nohtih ne bodo tudi vaša težava, morate ravnati preventivno, pri čemer je ima velik pomen primerna higiena. Nohti morajo biti čisti in lepo postriženi, nogavice pa izdelane iz materialov, ki dihajo, na primer iz bombaža ali volne. Nogavice seveda zamenjajte vsakodnevno. Sintetika povzroča, da se bolj potimo, vlaga (zaradi potenja) pa ustvari popolne pogoje za glivice. Vaša obutev naj bo udobna in dovolj široka, po nošenju jo popolnoma posušite, uporabljate pa lahko tudi razpršilo za čevlje, ki vsebuje razkužilo. Lak za nohte in umetni nohti niso priporočljivi, saj se spodaj lahko zadržuje vlaga, vse pripomočke, ki jih uporabljate za nego nohtov rok in nog, pa razkužujte, v kolikor jih morda posojate. Tudi, če vam nohte negujejo v kakšnem salonu, se najprej prepričajte, da so pripomočki primerno očiščeni in razkuženi, saj se glivice na nohtih na ta način lahko prenašajo z osebe na osebo.

Ves čas pa morate redno spremljati stanje svojih nohtov tako na rokah kot nogah. Omenili smo namreč, da je treba glivice na nohtih zatreti že v samem začetku, sicer se lahko trdovratno razširijo in takrat boste mesece in mesece delali na tem, da bi se jih vendarle znebili.

Avtor: