defibrilator

Defibrilator vam lahko reši življenje

Če imate težave s srcem ali doživite srčni zastoj, vam lahko defibrilator reši življenje. Defibrilator je naprava, ki srcu daje električni šok, ki lahko ustavi nepravilen srčni utrip in ponovno vzpostavi normalen ritem. Obstajata dve vrsti defibrilatorjev: avtomatski zunanji defibrilatorji (AED) in vgradni srčni kardioverter defibrilatorji (ICD). AED so prenosne naprave, ki jih lahko uporablja vsakdo, medtem ko se ICD vsadijo pod kožo in zahtevajo operacijo. Defibrilacija je hiter in enostaven postopek, ki ga lahko izvede vsakdo, tudi če nima zdravstvene izobrazbe. Vendar je pomembno, da veste, kako ga pravilno uporabljati, saj lahko nepravilna uporaba povzroči resne poškodbe. V nadaljevanju je predstavljen izčrpen vodnik o defibrilatorjih, vključno s tem, kako jih uporabljati in kdaj so potrebni.

Kaj je defibrilator?

Defibrilator je naprava, ki srcu povzroči električni šok. S šokom lahko ustavite nepravilen srčni utrip in ponovno vzpostavite normalen ritem. Defibrilatorji se uporabljajo za zdravljenje srčnega zastoja, ko srce preneha biti. Srčni zastoj lahko povzročijo številne bolezni srca, vključno z ventrikularno fibrilacijo (VF) in ventrikularno tahikardijo brez pulza (VT). Če pri nekom pride do srčnega zastoja, je nujno, da je čim prej deležen zdravljenja. Vsaka minuta, ki preteče brez zdravljenja, zmanjša možnosti za preživetje za 10 %. Defibrilacija je edino učinkovito zdravljenje srčnega zastoja in se mora izvesti čim prej.

Kdaj ga uporabiti?

Defibrilatorji delujejo tako, da v srce pošljejo električni šok. Šok ustavi bitje srca in mu omogoči, da se ponovno zažene z normalnim ritmom. Defibrilatorje je treba uporabiti, ko pride do srčnega zastoja. Srčni zastoj je nujna medicinska pomoč in zahteva takojšnje zdravljenje. Če ima nekdo težave s srcem ali doživi srčni zastoj, mu lahko ta aparatura reši življenje.

Kako ga uporabljati?

Defibrilatorji so običajno opremljeni z jasnimi navodili za uporabo. Večina defibrilatorjev ima tudi glasovne napotke, ki vas vodijo skozi postopek uporabe naprave. Pri uporabi defibrilatorja sta dva glavna koraka: namestitev elektrod in sprožitev električnega šoka. Namestitev elektrod poteka tako, da z defibrilatorja odstranite elektrodne blazinice. Odlepite podlago na eni od elektrodnih blazinic in jo pritrdite na goli prsni koš bolnika na sredini prsne kosti. Ponovite ta korak še za drugo elektrodno blazinico in jo pritrdite na bolnikov zgornji del hrbta, tik pod lopatico. Elektrodne blazinice priključite na napravo. Vklopite napravo. Sledite glasovnim pozivom ali navodilom za sprožitev električnega šoka.

Defibrilator

Izvajanje električnega šoka

Ko ste vklopili defibrilator, se bo napolnil in povzročil električni šok. Ko se napolni, vas bo opozoril, da se umaknite od bolnika. Pritisnite gumb, da sprožite električni šok. Aparat se bo samodejno ponovno napolnil in bo po potrebi pripravljen na nov električni šok. Sledite navodilom na defibrilatorju in nadaljujte z oživljanjem (kardiopulmonalnim oživljanjem), dokler ne pride pomoč.

Kdaj ne smete uporabiti defibrilatorja?

V nekaterih primerih defibrilatorja ne smete uporabiti, tudi če je pri nekom prišlo do srčnega zastoja. Ti primeri vključujejo: če oseba ni nezavestna – uporabite ga lahko le pri osebi, ki je nezavestna in ne diha. Če ima oseba pulz – defibrilatorja ne smete uporabiti, če ima oseba pulz. Če je oseba mokra, defibrilatorja ne smete uporabiti, saj je lahko električni šok manj učinkovit. Defibrilatorja ne smete uporabljati pri otrocih, mlajših od 16 let, saj je njihovo srce drugačno kot pri odraslih in so lahko bolj dovzetni za poškodbe zaradi elektrošoka.

Ali lahko defibrilator uporablja vsakdo?

Da, defibrilator lahko uporabi vsakdo, tudi če nima zdravstvene izobrazbe. Defibrilatorji so zasnovani tako, da so enostavni za uporabo, in večini so priložena jasna navodila za uporabo. Defibrilatorji so varni za uporabo in osebi, ki prejme električni šok, ne škodujejo. Tveganje obstaja le, če ima oseba srčno bolezen, zaradi katere je bolj dovzetna za električni šok.

Ali za uporabo defibrilatorja potrebujem dovoljenje?

Ne, za uporabo defibrilatorja ne potrebujete licence. Vendar je priporočljivo, da opravite akreditiran tečaj usposabljanja, da boste vedeli, kako pravilno in varno uporabljati defibrilator. Defibrilatorji so pomemben del nujnega odziva na srčni zastoj. Če razumete, kako pravilno uporabljati defibrilator, lahko nekomu rešite življenje.

Ali so blazinice za defibrilator namenjene za večkratno uporabo?

Obstaja nekaj razprav o tem, ali so blazinice defibrilatorja za večkratno uporabo ali ne. Nekateri zdravstveni strokovnjaki menijo, da jih je mogoče ponovno uporabiti, če so ustrezno očiščene in razkužene, medtem ko drugi menijo, da jih je treba po vsaki uporabi zavreči. Odločitev o tem, ali se blazinice za defibrilator ponovno uporabijo, je v rokah posamezne zdravstvene ustanove.

Avtor: