c vitamin

Razlogi zakaj uživati C vitamin

Zaradi vse večje masovne pridelave hrane, se v zadnjih desetletjih soočamo s pojavom, da naša hrana ni več to, kar je bila včasih. Veliko bolj je osiromašena s hranili, saj je bistvo masovne proizvodnje pogosto na strani kvantitete in ne kvalitete. Zato moramo  biti toliko bolj pozorni, da v telo vnesemo zadostno količino hranil, ki jih telo potrebuje za optimalno delovanje. Eno izmed zelo pomembnih hranil je C-vitamin, katerega redno uživanje priporočajo zaradi številnih razlogov.

Vzdržuje imunski sistem

Najbolj znana naloga C-vitamina je skrb za dober imunski sistem. Že iz otroških let nam je znano, da ko se nas začenja lotevati prehlad, da je dobro, da si v čaj stisnemo kakšno limono, ki je zelo dober vir C-vitamina. Je tudi eden izmed glavnih razlogov, da z raznovrstno prehrano in zadostnim uživanjem sadja in zelenjave, brez večjih težav vzdržujemo stabilen imunski sistem, ki nas tudi v stresnih situacijah ne bo pustil na cedilu.

Je pomemben člen pri tvorbi kolagena

C-vitamin pa ima pomembno vlogo tudi pri tvorbi kolagena v telesu. Kolagen je pomembna beljakovina, ki se nahaja v naši koži, lasen in hrustancu in skrbi za to, da naše telo lepo stoji skupaj. Telo tvori kolagen samo, vendar se njegova proizvodnja z leti začne manjšati. Eden izmed prvih znakov pomanjkanja kolagena je začetek nastajanja gub. Ker telo kolagen proizvaja samo, mu lahko pri tem najbolj pomagamo s tem, da uživamo zadostno količino živil, ki vsebujejo hranila, ki sodelujejo pri tvorbi kolagena.

Pripomore k boljši absorpciji železa v telo

Vse več ljudi ima dandanes tudi številne zdravstvene težave zaradi pomanjkanja železa v krvi. Prvi znaki slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa so splošna utrujenost, zelo hitra utrudljivost, težja koncentracija, šumenje v ušesih, nizek pritisk, izgubljanje zavesti … Marsikdo, ki trpi zaradi slabokrvnosti, želi ta pomemben mineral v telo vnesti s pomočjo živil, ki vsebujejo velike količine železa, kot sta na primer špinača in rdeča pesa. Toda če ta živila uživamo samostojno, telo iz njih ne bo absorbiralo zadostne količine železa, saj so za popolno absorpcijo pomembne tudi zadostne količine C-vitamina. Zato vam priporočamo, da v kombinaciji živil, ki vsebujejo velike količine železa, uživate tudi živila z večjimi količinami C-vitamina. Na enostaven način to lahko storite tako, da pri kosilu jeste rdečo peso, zraven pa pijete sveže iztisnjen pomarančni sok.

Kako ga lahko uživamo?

C-vitamin je vitamin, ki ga v našem telesu po navadi ne manjka, saj ga povprečen človek dovolj zaužije s hrano, saj ga tanko črevo zelo dobro absorbira. Zato veliki večini ljudi ni potrebno dodajati C-vitamina v obliki prehranskega dodatka. Po navadi zadošča, da v času, ko naš imunski sistem izgublja odpornost, povečamo uživanje živil, ki vsebujejo večje količine C-vitamina. Najbolj znani viri C-vitamina so zagotovo citrusi, z limono na čelu, veliko pa se ga nahaja tudi v ribezu, špinači, paradižniku in še v drugi zelenjavi in sadju. Ker C-vitamin res najdemo marsikje, ga po navadi ni potrebno uživati kot prehranski dodatek, saj ga na telesu veliko bolj prijazen način lahko vanj v zadostnih količinah vnesemo s prehrano.

Avtor: