Laboratorijska oprema – kaj vse za svoje delo potrebujeta medicina in farmacija

Laboratorijska oprema za medicino in farmacijo se po navadi definira kot zbirka različnih pripomočkov, ki jih laboranti, medicinsko osebje ali drugi znanstveniki s naravoslovnega področja uporabljajo za nemoteno opravljanje sovjega dela. Kaj je tista najbolj esencialna in najpogosteje rabljena laboratorijska oprema, brez katere naše zdravstvo in farmacija praktično ne bi morala shajati, si preberite v nadaljevanju tega članka.

Laboratorijska oprema v njenih številnih podskupinah

Pomembnost skrbnega razvrščanja farmacevtske in medicinske laboratorijske opreme je predvsem v njeni neverjetni številčnosti pripomočkov, med katerimi bi se brez posebnega klasificiranja nekoliko »izgubili«.

laboratorijska oprema

Poznamo:

  • laboratorijski pribor (keramika, steklovina, kovinski pripomočki,…)
  • zaščitno opremo (zaščitna očala, rokavice, maske,…)
  • laboratorijske pripomočke (tehtnica, termometer, ura, …)
  • laboratorijsko pohištvo (omare, digestorij), idr.

Te štiri glavne skupine predstavljajo večinski in nepogrešljivi del vsakega še tako majhnega laboratorija. Njihova uporabnost za izvajanje procesov in končnih produktov v zdravstvene namene pa je neprecenljiva. Prav zato vam bomo v nadaljevanju predstavili tisto najbolj osnovno opremo, ki jo nekateri poznate še iz šolskih klopi, pa tudi tisto za katero sploh ne veste, da obstaja.

Laboratorijski pribor za katerega ste zagotovo že slišali  

Prepričani smo, da ste zagotovo že slišali za poimenovanja kot so: bučka, erlenmajerica, čaša, urno steklo, merilni valj, ipd. Vsaka od teh steklovin se uporablja predvsem v farmacevtskih laboratorijih. Bučka je laboratorijska oprema s pomočjo katere izvajamo poizkuse. Urno steklo uporabljajo takrat, ko je potrebno laboratorijski pripomoček odložiti na sterilno podlago, je krhko in lahko hitro poči. Zagotovo se spomnite tudi merilnega valja s katerim je mogoče natančno merjenje tekočin, pa epruvete, ki velja za najbolj osnovni laboratorijski pripomoček. V to skupino pa spadata tudi zelo znani pipeta in steklena palčka za mešanje.

Laboratorijski-pribor

Poleg steklenih pripomočkov je v medicinskih in farmacevtskih laboratorijih prisotna tudi keramična laboratorijska oprema. V to skupino nedvomno spada izparilnica, ki je namenjena izparevanju tekočin, žarilni lonček, itn.

Velik del laboratorijske opreme je narejen tudi iz nerjavečih kovin. V to podskupino spadajo pripomočki kot so npr. skalpel za rezanje, pinceta za prijemanje majhnih delov, igla z ročajem pa tudi lopatica s katero prenašamo kemikalije v prahu.

Velikokrat se v zdravstvene namene naroča tudi veliko plastične laboratorijske opreme, največkrat za enkratno uporabo, kot so npr. lončki za preiskavo urina, ipd.

Zaščitna laboratorijska oprema je nepogrešljiva komponenta varnosti pri delu

Prepričani smo, da sedaj skoraj ni zemljana, ki ne bi uporabljal zaščitne maske. Covid-19 situacija je pokazala kako pomembna je ta zelo osnovna a hkrati zelo učinkovita laboratorijska oprema prav za vsakega izmed nas. Na ta način so tudi popolni laiki dobili občutek, kako zahtevno je lahko večurno delo pod masko. Zaščitna maska pa ni edina laboratorijska oprema, ki jo farmacevti in medicinci vsakodnevno potrebujejo za opravljanje svojega dela. Zaščitna oprema je izrednega pomena za varovanje tako zaposlenih kot tudi samih pacientov oz. strank. Z njimi lahko preprečujemo nepotrebne stike, ki bi lahko škodili enemu ali drugemu. Velik potrošen material so poleg zaščitne maske za dihala tudi, zaščitna laboratorijska očala,  oprema za zaščito rok (rokavice iz lateksa) in celo zaščitna obleka kot sta halja, posebni predpasniki. Poleg vsega naštetega pa mora prav vsak laboratorij imeti veljavno prvo pomoč.

Večkrat pozabljena laboratorijska oprema

Laboratoriji za svoje uspešno delovanje potrebujejo tudi prilagojeno pohištveno opremo kot so: digestoriji, komore, posebne omare za shranjevanje kemikalij, ipd. Te so v večini primerov proizvedene s strani specializiranih podjetij, ki proizvajajo in prodajajo izključno laboratoriju prilagojeno opremo. Poleg tega je uspeh dela odvisen tudi od dobro organizirane logistike in nadzora, kar počnejo s pomočjo računalnikov. Poleg tega je zelo pomembna nabava opreme kot so: ure, tehtnice, termometri, mikroskopi, itn.

Proizvajalci laboratorijske opreme svoje produkte načrtujejo tako, da laborantom kar najbolj olajšajo delo.
Proizvajalci laboratorijske opreme svoje produkte načrtujejo tako, da laborantom kar najbolj olajšajo delo.

Razvoj laboratorijske opreme hitro napreduje, zato morajo biti prav vsi proizvajalci stalno »v koraku s časom«. Samo z razvojem dobre laboratorijske opreme bo svoj uspeh lahko krojila tudi medicina in farmacija.