Kdaj je povišana telesna temperatura nevarna za človeka?

Kdaj je povišana telesna temperatura za človeka nevarna, je dobro vedeti, da ne zganjamo panike za vsako povišanje temperature. Za odraslo osebo to pomeni, če temperatura preseže 39 °C, za dojenčka pa so nevarna že majhna povišanja telesne temperature. Kdaj je povišana telesna temperatura višja od normale? Zdravniki pravijo, da je vse, kar je nad 37 °C, merjeno pod pazduho, in 37,2 °C, merjeno v danki, za njih zvišana telesna temperatura, za katero pa ni treba biti v skrbeh. Potrebno je počivati in popiti več vode in ponavadi vročina po treh dneh popusti.

povišana-telesna-temperatura

Kdaj je povišana telesna temperatura še normalna?

Ko ima odrasel človek zvišano telesno temperaturo, pa čeprav le za malo, je zanj to zelo neprijetna izkušnja, zato se pogosto vpraša, kdaj je povišana telesna temperatura nevarna in kaj pomeni? Normalna telesna temperatura se giblje med 36 °C in 37 °C, če temperaturo merimo pod pazduho. Otrokom pa jo je najlažje izmeriti z elektronskim termometrom v ušesu.

Potrebno pa je vedeti, da se nekaterim ženskam telesna temperatura v drugi polovici menstrualnega ciklusa poviša za 1 °C in je še normalna. Telesna temperatura se poviša tudi preko dneva, zvečer je ponavadi pri vseh nekoliko višja, kot zjutraj, za okoli 0,6 °C.

Treba je ločiti tudi med povišano telesno temperaturo in termoregulacijo, pri kateri je povišanje telesne temperature posledica visoke vročino v okolju, na katero odgovori telo.

Kdaj je povišana telesna temperatura koristna?

Mnogi ne vedo zakaj in kdaj je povišana telesna temperatura za organizem koristna, zato zbijajo vsako povišano telesno temperaturo, ki naraste preko 37 °C, kar ni v redu. Zdravniki priporočajo, da pri telesni temperaturi med 37 °C in 39 °C le-te ne zbijamo s tableti, sirupi ali mrzlo vodo in obkladki, ampak pustimo, da telo opravi svojo nalogo.

povišana-telesna-temperatura-2

Takšna povišana temperatura se pojavi kot obrambni mehanizem proti vsaki vrsti okužbe dihal, vnetjih sečil, pri virusih, pri bakterijskih okužbah prebavil, pri okužbah kože, vnetju slepiča, pri ginekoloških vnetjih in vnetjih možganskih ovojnic. Telo dobesedno skuri vse, kar mu škoduje s pomočjo povišane telesne temperature, zato je izjemno koristna, če ne presega 38 °C.

Zdravniki opažajo, da visoka telesna temperatura ni povezana z resnostjo bolezni, saj marsikatera resna bolezen poteka pri ne preveč zvišani telesni temperaturi, medtem ko recimo prehladi, gripe, vnetja sinusov, bronhitis, pljučnica, meningitis in druga vnetja povzročajo lahko zelo visoko telesno temperaturo.

Pri rakavih obolenjih je na začetku temperatura vedno precej povišana. Poviša se tudi pri avto imunih boleznih in pri vnetnih boleznih. Povzročijo jo lahko tudi nekatera zdravila, kot so na primer antibiotiki, zdravila za epilepsijo ali antihistaminiki. Vzrok visoki vročini po potovanju pa so lahko na primer piki insektov, ugrizi kač, malarija in denga.

povišana-telesna-temperatura-3

Kdaj je povišana telesna temperatura pri otrocih? Pri otrocih pa se povišana telesna temperatura pojavi tudi, ko jim izraščajo zobje, takrat ni nevarna, drugače pa je vsako povišanje temperature pri otroku treba vzeti resno.

Zdravniki poznajo tudi stanje, ki mu rečejo vročina neznanega vzroka. Gre za bolezensko stanje z vročino nad 38 °C, traja pa lahko več dni, včasih tudi več tednov. Ker zdravniki ne najdejo vzroka, pacienta obravnava infektolog in preveri, da ne gre za HIV ali revmatsko bolezen.

Kdaj je povišana telesna temperatura nevarna?

Na vprašanje, kdaj je povišana telesna temperatura nevarna, zdravniki odgovarjajo, da ko preseže 39,4 °C je nujno, da pride na dom zdravnik. Vendar je treba temperaturo zmeriti in ne le ugibati, koliko je povišana.

Telesna temperatura nad 39,4 °C pa vse do 41 °C povzroča lahko vročinske krče, halucinacije, zmedenost in agresijo. Nujno jo je potrebno zbijati. Domača zdravila so tableti za zbijanje vročine, ki se jih dobi v lekarni. Potrebno je tudi popiti več vode, ki naj bo sobne temperature, ker hladi telo. Pacienta se lahko v celoti golega zavije v hladne mokre rjuhe. Če ga hladite v hladni vodi, pa ne sme biti tako mrzla, da bi dobil pljučnico.

Avtor: