21. november - Tradicionalni slovenski zajtrk

20.11.2014 - Vsako leto tretji petek po Sloveniji poteka dan slovenske hrane, ki ga bodo šole in vrtci obeležili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Projekt od vsega začetka podpira in v njem sodeluje tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).


Svetovni dan hrane 2014: Naj ostanki hrane ne ostanejo zavržena priložnost

15.10.2014 - 16. oktobra 2014 je Svetovni dan hrane. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvo za zdravje (MZ) sta za letošnjo obeležitev izbrala geslo »Ostanki hrane, zavržena priložnost«, da bi poudarila pomen spreminjanja odnosa do zavržene hrane in zmanjševanja razlik v dostopnosti hrane. Živimo sicer v času, ko nakup hrane za marsikoga že predstavlja veliko finančno breme in je v naši neposredni okolici čedalje več ljudi, ki si ne more redno privoščiti dostojnega obroka. Zato lahko pri zmanjševanju količine odpadkov prispeva vsak izmed nas že doma, zato krepimo ekonomičnost in odnos do hrane, ki ni le stvar, temveč dragocena človekova dobrina.


Publikacija Vedenjski slog in zdravje odraslih prebivalcev Slovenije

10.10.2014 - Izšla je nova publikacija z naslovom »Izzivi v izboljševanju vedenjskega sloga in zdravja – Desetletje raziskav CINDI v Sloveniji«. V publikaciji so predstavljene analize izbranih dejavnikov vedenjskega sloga in nekaterih kroničnih nenalezljivih bolezni med odraslimi prebivalci v Sloveniji z javnozdravstvenega vidika v obdobju med letom 2001 in 2012. Posebna pozornost je namenjena obdobju po letu 2008, ko je tudi v Sloveniji nastopila gospodarska, finančna in socialna kriza. Prav te neugodne okoliščine predstavljajo dodatne izzive pri skrbi za dobro počutje in zdravje prebivalstva. Kot ugotavljamo v publikaciji, se na nekateri področjih neugodni vplivi že odražajo na zdravju in vedenjskemu slogu prebivalstva.


Certifikat Zdrava izbira za gostinske ponudnike

27.8.2014 - Spodbujanje zdravju koristne hrane v gostinstvu in turizmu - implementacija ciljev nacionalnega programa prehranske politike.


Svetovni teden dojenja 1.-7. avgust: Drobne vsakodnevne zmage, veliki dosežki

8.7.2014 - Svetovni teden dojenja je del aktivnosti Svetovne zveze za podporo dojenju WABA, s katerimi želimo usmeriti pozornost družbe k osveščanju o pomenu dojenja. Obeležujejo ga v več kot 150 državah, večina v času od 1. do 7. avgusta. Nekatere države ga zaradi počitnic obeležujejo tudi pozneje, v jeseni. Letos razmišljamo o pomenu dojenja z vidika razvojnih ciljev tisočletja.


Publikacija v madžarskem jeziku: Majhne skrivnosti moje zdrave kuhinje

13.5.2014 - Avtorica publikacije, ki je v madžarskem jeziku, je prim. mag. Branislave Belović. Naslov publikacija v prevodu je Majhne skrivnosti moje zdrave kuhinje. Vsebina publikacije je zdrava prehrana z recepti za zdravo pripravo jedi.


Strokovno spremljanje skladnosti šolske prehrane s strokovnimi usmeritvami

18.4.2014 - Nacionalni inštitut za javno zdravje po Zakonu o šolski prehrani (Ur. l. RS, št. 3/2013) izvaja strokovno spremljanje šolske prehrane s strokovnimi usmeritvami in svetovanje vzgojno-izobraževalnim zavodom na področju zdrave in uravnotežene šolske prehrane.


Poročilo o spremljanju prehrane v vzgojno-izobraževalnih zavodih v šolskem letu 2012/2013

18.4.2014 - Strokovno spremljanje šolske prehrane s svetovanjem z zdravstvenega vidika opredeljuje Zakon o šolski prehrani (Ur. l. RS, št. 3/13). Po tem zakonu se pri organizaciji šolske prehrane upoštevajo Smernice za zdravo prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki jih je 11. avgusta 2010 potrdil Strokovni svet Republike Slovenije za splošno izobraževanje. Omenjene smernice temeljijo na dokumentih, ki so bili v zadnjih letih sprejeti s strani Ministrstva za zdravje in so postali za vzgojno-izobraževalne zavode obvezujoči in s tem predmet strokovnega spremljanja.


Publikacija o prehrani nosečnice z naslovom: Lahko jem v nosečnosti

13.3.2014 - Pravilna prehrana v času nosečnosti je pomembna tako za mater kot za otroka. Otroku namreč zagotavlja vse potrebne snovi za rast in razvoj, materi pa dobro zdravje. Vse, kar bo zaužila nosečnica, bo dobil tudi otrok. Kakšna naj bo torej prehrana v času nosečnosti? Raznolika in uravnotežena, bogata z beljakovinami, minerali in vitamini!


Transmaščobne kisline predstavljajo tveganje za srčno-žilna obolenja

23.2.2014 - Zmerno uživanje maščob je del uravnotežene prehrane, saj poleg tega, da so vir energije, vsebujejo tudi nujno potrebne (esencilane) maščobne kisline in v maščobah topne vitamine (A, D, E, K), imajo ugoden vpliv na zdravje, še zlasti na srčno-žilni sistem. Priporoča se prednostno uživajo kvalitetnih virov maščob, kot so npr. repično, sojino sončnično in oljčno olje, ki imajo za zdravje ugodno razmerje maščobnih kislin. Dober vir esencialnih nenasičenih ω-3 in ω-6 maščobnih kislin so tudi mastne morske ribe.Zaposlitve »

Uporabne povezave »

Sporočite nam »