Certifikat Zdrava izbira za gostinske ponudnike

27.8.2014 - Spodbujanje zdravju koristne hrane v gostinstvu in turizmu - implementacija ciljev nacionalnega programa prehranske politike.


Svetovni teden dojenja 1.-7. avgust: Drobne vsakodnevne zmage, veliki dosežki

8.7.2014 - Svetovni teden dojenja je del aktivnosti Svetovne zveze za podporo dojenju WABA, s katerimi želimo usmeriti pozornost družbe k osveščanju o pomenu dojenja. Obeležujejo ga v več kot 150 državah, večina v času od 1. do 7. avgusta. Nekatere države ga zaradi počitnic obeležujejo tudi pozneje, v jeseni. Letos razmišljamo o pomenu dojenja z vidika razvojnih ciljev tisočletja.


Publikacija v madžarskem jeziku: Majhne skrivnosti moje zdrave kuhinje

13.5.2014 - Avtorica publikacije, ki je v madžarskem jeziku, je prim. mag. Branislave Belović. Naslov publikacija v prevodu je Majhne skrivnosti moje zdrave kuhinje. Vsebina publikacije je zdrava prehrana z recepti za zdravo pripravo jedi.


Strokovno spremljanje skladnosti šolske prehrane s strokovnimi usmeritvami

18.4.2014 - Nacionalni inštitut za javno zdravje po Zakonu o šolski prehrani (Ur. l. RS, št. 3/2013) izvaja strokovno spremljanje šolske prehrane s strokovnimi usmeritvami in svetovanje vzgojno-izobraževalnim zavodom na področju zdrave in uravnotežene šolske prehrane.


Poročilo o spremljanju prehrane v vzgojno-izobraževalnih zavodih v šolskem letu 2012/2013

18.4.2014 - Strokovno spremljanje šolske prehrane s svetovanjem z zdravstvenega vidika opredeljuje Zakon o šolski prehrani (Ur. l. RS, št. 3/13). Po tem zakonu se pri organizaciji šolske prehrane upoštevajo Smernice za zdravo prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki jih je 11. avgusta 2010 potrdil Strokovni svet Republike Slovenije za splošno izobraževanje. Omenjene smernice temeljijo na dokumentih, ki so bili v zadnjih letih sprejeti s strani Ministrstva za zdravje in so postali za vzgojno-izobraževalne zavode obvezujoči in s tem predmet strokovnega spremljanja.


Publikacija o prehrani nosečnice z naslovom: Lahko jem v nosečnosti

13.3.2014 - Pravilna prehrana v času nosečnosti je pomembna tako za mater kot za otroka. Otroku namreč zagotavlja vse potrebne snovi za rast in razvoj, materi pa dobro zdravje. Vse, kar bo zaužila nosečnica, bo dobil tudi otrok. Kakšna naj bo torej prehrana v času nosečnosti? Raznolika in uravnotežena, bogata z beljakovinami, minerali in vitamini!


Transmaščobne kisline predstavljajo tveganje za srčno-žilna obolenja

23.2.2014 - Zmerno uživanje maščob je del uravnotežene prehrane, saj poleg tega, da so vir energije, vsebujejo tudi nujno potrebne (esencilane) maščobne kisline in v maščobah topne vitamine (A, D, E, K), imajo ugoden vpliv na zdravje, še zlasti na srčno-žilni sistem. Priporoča se prednostno uživajo kvalitetnih virov maščob, kot so npr. repično, sojino sončnično in oljčno olje, ki imajo za zdravje ugodno razmerje maščobnih kislin. Dober vir esencialnih nenasičenih ω-3 in ω-6 maščobnih kislin so tudi mastne morske ribe.


Poročilo projekta Reviewing Public Health Capacity in European Union

17.1.2014 - Izšlo je končno poročilo projekta Reviewing Public Health Capacity in European Union, kjer smo sodelovali tudi slovenski predstavniki, in sicer predstavniki Ministrstva za zdravje, Svetovne zdravstvene organizacije, (SZO), Inštituta za varovanje zdravja RS (IVZ), ombočnih zavodov za zdravstveno varstvo, in Katedre za javno zdravje Medicinske fakultete v Ljubljani. Projekt je spodbudila Evropska Komisija (EAHC in DG Sanco), ki je v ta namen pooblastila konzorcij organizacij (EuroHealthNet, EUPHA, IUPHA, ASPHER ter EHMA) pod vodstvom Univerze v Maastrichtu in s podporo Evropskega observatorija zdravstvenih sistemov in politik (SZO).


Vabilo na delavnici o prehranskih smernicah in izsledkih projekta PANGeA

24.11.2013 - Inštitut za varovanje zdravja RS kot projektni partner standardnega projekta: Telesna aktivnost in prehrana za kakovostno staranje PANGeA organizira DELAVNICO »PANGeA«, ki bo potekala v torek, 3. decembra 2013, in v sredo, 4. decembra 2013, od 12.30 do 15.30 ure v hotelu Mons v Ljubljani.    


15. november - Dan slovenske hrane ob tradicionalnem slovenskem zajtrku

12.11.2013 - V Sloveniji bomo letos obeležili dan slovenske hrane ob tradicionalnem slovenskem zajtrku 15. novembra. S tradicionalnim slovenskim zajtrkom želimo otrokom v vrtcih in osnovnih šolah približati pomen lokalno pridelane in predelane hrane, zdravega načina prehranjevanja, javne zavode pa spodbuditi k nakupu lokalnih živil ter obenem ozaveščati javnosti o tem.Zaposlitve »

Uporabne povezave »

Sporočite nam »