Nacionalni inštitut za javno zdravje pozdravlja sprejem strožje evropske zakonodaje na področju nadzora nad tobakom

26.2.2014 - Danes je bila v Evropskem parlamentu sprejeta Direktiva o približevanju zakonov in drugih predpisov držav članic o proizvodnji, predstavitvi in prodaji tobačnih in povezanih izdelkov, ki nadomešča obstoječo Direktivo iz leta 2001 (2001/37/ES). Novo sprejeta direktiva vključuje ukrepe kot so velika kombinirana slikovno-besedilna opozorila, prepoved značilnih okusov in arom, ukrepe za zmanjševanje prepovedane trgovine, ukrepe glede čezmejne prodaje tobačnih izdelkov na daljavo, obveščanje o novih tobačnih izdelkih in o vsebnosti tobačnih in sorodnih izdelkov, ureja pa tudi področje elektronskih cigaret in zeliščnih izdelkov za kajenje.


31. januar - Dan brez cigarete 2014

29.1.2014 - Vsako leto 31. januarja 2014 obeležujemo Dan brez cigarete, ki lahko vsem kadilcem pomeni spodbudo za opustitev kajenja. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjamo, da so bolezni in smrti, povzročene s kajenjem, preprečljive in nepotrebne. Zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, namreč umre približno polovica kadilcev. V Sloveniji to vsako leto pomeni smrt 3.600 posameznikov ali skoraj 10 na dan. Vsak teden zaradi kajenja umreta dva prebivalca Slovenije, stara med 30 in 44 let. Vsak četrti umre pred 60. letom starosti, mnogi že precej prej. Več kot polovica kadilcev želi prenehati kaditi, zato jim je potrebno ponuditi pomoč pri opuščanju kajenja. V Sloveniji obstaja vrsta različnih programov pomoči odvajanja od kajenja, še vedno pa se mora za spremembo odločili kadilec sam.


Poziv tobačnim uvoznikom k poročanju o vsebnosti tobačnih izdelkov

1.1.2014 - v skladu z določbami Direktive 2001/37/EC in Zakonom o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov (UL RS, 26/2003, 17/2006) mora proizvajalec oziroma uvoznik tobačnih izdelkov enkrat letno javnemu zavodu Inštitutu za varovanje zdravja RS (po novem Nacionalni inštitut za javno zdravje) posredovati:


Glavni povzročitelj raka na pljučih je tobak

18.10.2013 - Mednarodna agencija za raziskave rakavih obolenj (IARC) pri Svetovni zdravstveni organizaciji (SZO) je včeraj na prvo mesto okoljskih povzročiteljev raka pri ljudeh postavila zunanje onesnaževanje zraka, katerega glavni viri so promet, pridobivanje energije, izpusti iz tovarn in kmetij ter ogrevanje stanovanj.


Pet vzorcev cigaret s preseženo vrednostjo CO v tobačnem dimu

31.7.2013 - V okviru nadzora nad cigaretami je bilo ugotovljeno, da ima pet vzorcev cigaret uvoznika Kompas MTS preseženo vsebnost CO v tobačnem dimu glede na zahteve 6. člena ZOUTI.


Poročanje uvoznikov tobačnih izdelkov

8.7.2013 - V skladu z določbami Direktive 2001/37/EC in Zakonom o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov (Ur. l. RS, št. 93/ 2007, ZOUTI-UBP3) in v skladu s Pravilnikom o rokih in načinu obveščanja iz pristojnosti Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije v zvezi z meritvami vsebnosti in sestavinami tobačnih izdelkov (Ur. l. RS, št. 62/2003, 35/2006) mora proizvajalec oziroma uvoznik tobačnih izdelkov enkrat letno za preteklo leto javnemu zavodu Inštitut za varovanje zdravja RS posredovati: seznam sestavin in količine sestavin, uporabljenih pri proizvodnji tobačnih izdelkov, in sicer po znamkah in vrstah, ki mora biti sestavljen glede na težo posameznih sestavin v tobačnem izdelku, začenši z najtežjo; izjavo o razlogih za vključitev sestavin z navedbo o njihovem delovanju in vrsti; toksikološke podatke, ki jih imajo proizvajalci in uvozniki v zvezi s sestavinami v zgoreli oziroma nezgoreli obliki, kakor je primerno, ki se zlasti n...


31. maj - Svetovni dan brez tobaka 2013

29.5.2013 - Vsako leto 31. maja tradicionalno obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija prvič razglasila že leta 1987. Letošnja vodilna tema je Ustavimo marketing tobačne industrije!, ki je eden najpomembnejših vzrokov širjenja rabe tobaka. Na Inštitutu za varovanje zdravja RS ugotavljamo, da v Sloveniji kadi skoraj vsak četrti prebivalec, ki je večinoma začel kaditi v obdobju mladostništva, zato predlagamo ostrejše ukrepanje na področju nadzora nad tobakom, da preprečimo to črno statistiko.


31. januar - Dan brez cigarete

30.1.2013 - Pred obeleževanjem dneva brez cigarete, ki je vsako leto 31. januarja, na Inštitutu za varovanje zdravja RS (IVZ) opozarjamo, da kajenje škoduje tako rekoč vsakemu organu v človeškem telesu in je na prvem mestu med vzroki umrljivosti in obolevnosti, ki bi se jih dalo preprečiti.


Enotna embalaža na tobačnih izdelkih

20.8.2012 - V Avstraliji se bodo vsi tobačni izdelki od 1. decembra 2012 dalje prodajali v izključno v enotnih, olivno-zelenih zavojčkih (slika spodaj). Tako kot številne države sveta ima Avstralija že nekaj časa na embalaži tobačnih izdelkov slikovna zdravstvena opozorila o tveganjih, povezanih z rabo tobaka, ki bodo tudi del enotne embalaže. O uvedbi enotne embalaže resno razmišljajo tudi v Novi Zelandiji, Veliki Britaniji, zgledu navedenih držav naj bi sledile še Kanada, Norveška, Tajska, Panama in Urugvaj. Uvedbo enotne embalaže priporoča tudi Svetovna zdravstvena organizacija. V Evropski uniji je bil predlog enotne embalaže vključen v javno obravnano predloga revizije tobačne direktive leta 2010 kot eden od predlogov za zmanjševanje privlačnosti tobačnih izdelkov, zaključna priporočila bodo predvidoma na voljo konec letošnjega leta. V Evropski uniji je prepoznana potreba po zmanjševanju privlačnosti embalaže tobačnih izdelkov, vendar ...


Poročanje uvoznikov tobačnih izdelkov

1.7.2011 - V skladu z določbami Direktive 2001/37/EC in Zakonom o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov (Ur. l. RS, št. 93/ 2007, ZOUTI-UBP3) in v skladu s Pravilnikom o rokih in načinu obveščanja iz pristojnosti Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije v zvezi z meritvami vsebnosti in sestavinami tobačnih izdelkov (Ur. l. RS, št. 62/2003, 35/2006) mora proizvajalec oziroma uvoznik tobačnih izdelkov enkrat letno za preteklo leto javnemu zavodu Inštitut za varovanje zdravja RS posredovati:Zaposlitve »

Uporabne povezave »

Sporočite nam »