AMBULANTE NA OBMOČNIH ENOTAH NACIONALNEGA INŠTITUTA ZA JAVNO ZDRAVJE

7.1.2015 -

V ambulantah na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje opravljamo različne storitve. Naše delo je raznoliko, od antirabičnih obravnav, preventivnih cepljenj, obravnav potnikov pred potovanji v različne predele sveta in v zvezi s tem povezanimi svetovanji glede splošnih in specifičnih preventivnih ukrepov. Svetujemo v zvezi z incidenti in morebitnimi testiranji po njih. Spremljamo zdravstveno stanje oseb, ki so zaposlene v živilski stroki ter izdajamo zdravniška potrdila po opravljenih pregledih.


Publikacija OECD o kazalnikih zdravja in zdravstvenih sistemov - Health at a Glance 2013

Publikacija OECD o kazalnikih zdravja in zdravstvenih sistemov - Health at a Glance 2013

20.11.2013 -

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je danes izdala publikacijo z naslovom "Health at a Glance 2013" , v kateri so predstavljeni podatki in primerjave o zdravju in delovanju zdravstvenih sistemov v državah članicah OECD, delno pa so vključeni tudi podatki za Brazilijo, Kitajsko, Indijo, Indonezijo, Rusijo in Južno Afriko, ki predstavljajo večja gospodarstva izven OECD. Podatki za Slovenijo so v publikacijo vključeni drugič zapored.


15. november - Dan slovenske hrane ob tradicionalnem slovenskem zajtrku

15. november - Dan slovenske hrane ob tradicionalnem slovenskem zajtrku

12.11.2013 -

V Sloveniji bomo letos obeležili dan slovenske hrane ob tradicionalnem slovenskem zajtrku 15. novembra. S tradicionalnim slovenskim zajtrkom želimo otrokom v vrtcih in osnovnih šolah približati pomen lokalno pridelane in predelane hrane, zdravega načina prehranjevanja, javne zavode pa spodbuditi k nakupu lokalnih živil ter obenem ozaveščati javnosti o tem.


Promocija preventivnih dejavnosti in programov v Sloveniji

7.10.2013 -

Inštitut za varovanje zdravja RS (IVZ) in Ministrstvo za zdravje RS (MZ) sta organizirala dvodnevno mednarodno konferenco Skupaj za zdravje!, ki se je udeležuje okoli 280 strokovnjakov iz Slovenije in tujine. Konferenca je posvečena svečani obeležitvi 10. obletnice uspešnega izvajanja Nacionalnega programa primarne preventive srčno-žilnih bolezni in bo odgovorila tudi na izzive, s katerimi se bo potrebno soočiti v sedanjosti in prihodnosti. Glede na leto 2000 je število smrti zaradi teh bolezni vsako leto manjše za okoli 1.200, od tega lahko vsaj okoli 600 ohranjenih življenj pripišemo uspešnim preventivnim programom. Kljub temu pa srčno-žilne bolezni predstavljajo 40 odstotkov celotne umrljivosti.


Obisk direktorja Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni

Obisk direktorja Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni

13.6.2013 -

Na dvodnevni obisk v Slovenijo je danes prišel direktor Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) Marc Sprenger. Namen obiska je predstaviti sodelovanje med ECDC-jem in državami članicami Evropske unije na področju nalezljivih bolezni ter se seznaniti s stanjem v Sloveniji in ključnimi izzivi na tem področju. Obisk je tudi priložnost za prepoznanje področij, kjer je možno nadaljnje poglobljeno sodelovanje med ECDC-jem in Slovenijo. 


Pred Svetovnim dnem brez tobaka 2013: Ustavimo marketing tobačne industrije

29.5.2013 -

Vsako leto 31. maja tradicionalno obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) prvič razglasila že leta 1987. Letošnja vodilna tema je Ustavimo marketing tobačne industrije!, ki je eden najpomembnejših vzrokov širjenja rabe tobaka. Ta vsako leto ubije šest milijonov ljudi na svetu, 600.000 jih umre zaradi pasivnega kajenja. V 20. stoletju je tako zaradi tobaka umrlo 100 milijonov ljudi. Če trendov rabe tobaka ne bomo spremenili, bo v 21. stoletju zaradi tobaka na svetu umrla milijarda ljudi. Vsako leto v Sloveniji umre 3.600 prebivalcev, od tega jih je 900 starih manj kot 60 let. Na Inštitutu za varovanje zdravja RS (IVZ) ugotavljamo, da v Sloveniji kadi skoraj vsak četrti prebivalec, ki je večinoma začel kaditi v obdobju mladostništva, zato predlagamo ostrejše ukrepanje na področju nadzora nad tobakom, da preprečimo to črno statistiko.


Ob 20. strokovnem sestanku Sekcije za arterijsko hipertenzijo – strokovni forum: Kuhinjska sol v živilih

5.12.2011 -

V Sloveniji je preko 70 % smrti posledica najpogostejših kroničnih bolezni, med katerimi vodijo bolezni srca in ožilja. Prekomeren vnos soli in s tem natrija je dokazan neposredni prehranski dejavnik tveganja za povišan krvni tlak, ta pa predstavlja pomemben vzrok za nastanek možganske kapi ter drugih bolezni srca in ožilja. Prevelika količina zaužite soli je dejavnik tveganja za nastanek drugih kroničnih bolezni (bolezni ledvic, sladkorne bolezni tipa 2, osteoporoze, debelosti in raka želodca).


Skupščina organizacije EuroHealthNet-a v Sloveniji: S promocijo do boljšega zdravja

2.6.2011 -

V organizaciji Inštituta za varovanje zdravja (IVZ), Ministrstva za zdravje in evropske organizacije EuroHealthNet (EHN) je v Ljubljani potekalo dvodnevno mednarodno srečanje strokovnjakov s področja promocije zdravja. 1. junija 2011 je tako potekala delavnica z naslovom Napredek za promocijo zdravja, enakost in socialne determinante, 2. junija 2011 pa so se predstavniki številnih evropskih držav udeležili še generalne skupščine EHN, ki vsako leto poteka v eni od držav članic. Na dogodku so se prvič v zgodovini na pobudo Ministrstva za zdravje in Inštituta za varovanje zdravja srečale tri mreže: Eurohealthnet, Mreža za zdravje Jugovzhodne Evrope, The Northern Dimension Partnership in Public Health and Social Well-being. Slovenijo v Eurohealthnet na nacionalni ravni zastopa IVZ, ki aktivno in intenzivno v njej sodeluje že od leta 2004, na regionalni ravni pa Zavod za zdravstveno varstvo Murska Sobota.


Nacionalna kampanja o zmanjševanju uživanja soli - PREVEČ SOLI ŠKODI www.nesoli.si{sub}Prebivalci slovenije uživamo prevelike količine soli

Nacionalna kampanja o zmanjševanju uživanja soli - PREVEČ SOLI ŠKODI www.nesoli.si{sub}Prebivalci slovenije uživamo prevelike količine soli

16.12.2010 -

Čezmerno uživanje soli dokazano škoduje zdravju. Zato sta Ministrstvo za zdravje in Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije (IVZ) pripravila nacionalno promocijsko kampanjo za spodbujanje k manjši uporabi soli v prehrani prebivalcev Slovenije. Podatki namreč kažejo, da odrasli prebivalci (za)užijejo za kar 150 odstotkov več soli kot je zgornja meja za dnevni vnos soli, ki naj še ne bi predstavljal tveganja za zdravje, medtem ko mladostniki to mejo presežejo za 100 odstotkov, otroci pa za 67 odstotkov.


Svetovni dan hrane 2010 - OPAZEN JE VELIK NAPREDEK PRI URESNIČEVANJU PREHRANSKE POLITIKE V SLOVENIJI

13.10.2010 - Pred letošnjim Svetovnim dnevom hrane, ki ga vsako leto obeležujemo 16. oktobra, je Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije (IVZ) v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje (MZ) in Svetovno zdravstveno organizacijo pripravil strokovni posvet z naslovom Vrednotenje izvajanja Resolucije o nacionalnem programu prehrane politike 2005-2010. Na srečanju, ki se ga je udeležil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, so sodelovali domači in tuji strokovnjaki s področja prehrane ter predstavniki posameznih sektorjev, industrije, nevladnih organizacij, fakultet in drugih institucij. Sodelujoči so ocenili, da je bila država do sedaj uspešna pri uresničevanju postavljenih ciljev, strategij in dejavnosti za izboljšanje situacije na področju hrane, prehrane in oskrbe s hrano. Vseeno pa bomo morali biti v prihodnosti pri snovanju nove prehranske politike še posebej pozorni na trenutne aktulane probleme, nakatere aktivnosti pa nadaljevati ...Zaposlitve »

Uporabne povezave »

Sporočite nam »